5 maj 2014

Bombman misstänkt för knivdådet

Den 29-åring som sitter anhållen, misstänkt för mordförsöket på bron mellan Teg och Ön i Umeå, ska vara en av personerna som dömdes för bombattacken mot chefsåklagare Barbro Jönssons bostad 2007.
Enligt Västerbottens Kuriren är den anhållna 26-åringen, som har kopplingar till det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack, samma person som dömdes för bombattacken mot chefsåklagare Barbro Jönsson i Trollhättan för fem år sedan.


Bråkade om tidigare händelse

Tidningen har också tagit del av uppgifter som ger en bild av händelsen på bron mellan stadsdelarna Teg och Ön i Umeå, som nu rubriceras som mordförsök. Bakgrunden ska ha varit att de två männen blivit oense om en händelse som inträffade i Umeå tidigare under dagen.
De träffades vid 15-tiden på bron och började bråka. 29-åringen högg då den 36-åriga mannen så att han ska ha fått två knivskador på den vänstra delen överkroppen.

Greps på flykt

Polisen anhöll 26-åringen i sin frånvaro fyra timmar efter dådet. Polisen sökte efter honom i flera bostäder i Umeå utan att lyckas. Vid 03-tiden greps han istället i en bil, strax söder om Umeå. Senare beslutades det att han fortsatt skulle vara anhållen.
– Han har förnekat brott och vill inte uttala sig utan försvarare. Efter det har det inte hållits några nya förhör, säger kammaråklagare Andreas Nyberg till VK.
Den knivskurne 36-åringen anhölls också av åklagaren. Han misstänks för grov misshandel men nekar också till brott och kräver att få tala med sin försvarare innan han uttalar sig ytterligare.
– Han befinner sig fortfarande på sjukhus och omfattas av bevakning. Vi vill höra personer i de misstänktas närhet och vill kunna göra det utan påverkan utifrån, förklarar kammaråklagare Andreas Nyberg till tidningen.

Bombdådet 2007

Barbro Jönsson hade under flera år jobbat med utredningar och rättsfall kring kriminella gäng.
I november 2007 förberedde hon åtal mot sex personer ur det kriminella gänget Wolfpack för en skottlossning i Lilla Edet. Den i dag 29-årige mannen dömdes tillsammans med en annan man för dådet. 29-åringen fick först 3,5 år i fängelse men hovrätten skärpte domen till 4,5 år i fängelse.
Barbro Jönssons liv ändrades dramatiskt efter bombdådet. Hennes rörelsefrihet blev mycket begränsad och det fick henne att sluta som åklagare.

Adam Timander
Publicerad: