30 juli 2013

Svensk och spansk polis i jättetillslag mot narkotikahandeln

11.06.2013

Svensk, spansk och fransk polis har i ett gemensamt tillslag mot narkotikahandeln gripit 30 personer. Under fem års tid har polisen kartlagt narkotikatrafiken mellan Europa och Sydamerika

Polisens arbete inleddes 2008 i Sverige efter att den 40-årige svenske huvudmannen Jonas Oredsson greps i Colombia. Mannen har tidigare blivit dömd för bland annat flera bankrån. Spanien anslöt sig 2009 och tillsammans med svensk polis utarbetades en grupp där Europol och Eurojust var samordnare.I Spanien har ärendet legat vid domstolen Juzgado de Instrucción número 7 i Vilanova i la Geltrú (Barcelona) med stöd av nationalpolisens narkotikarotel (Grupo III de UDYCO) och Kataloniens poliskår Mossos d'Esquadra (Unitat Central d'Investigació-UCI-).

Den fjärde juni 2010 slog fransk tull till mot en segelbåt som låg 40 sjömil utanför Martinique på Karibiska havet och kom över 1,4 ton kokain. Ombord fanns Mauritz Andersson, 56. Det blev upprinnelsen till den stora narkotikahärvan.

Efter gripandet av den svenske 40-årige huvudmannen hösten 2010 har flera gripanden och husrannsakningar gjorts i Sverige och Spanien. En 49-årig moster till Jonas Oredsson som levt i Spanien och Sverige har varit ansvarig för penningtvätt.

Spanska myndigheterna har fryst flera bankkonton som ligan har använt sig av i samband med penningtvätt. Totalt rör det sig om sex miljoner euro i fem länder, däribland fastighetsinvesteringar, juridisk verksamhet, lyxbilar och båtar. 12 miljoner euro har flyttats mellan konton under åren 2007 och 2010.

Ligan har ägnat sig åt en omfattande försäljning av kokain på den svarta marknaden som enligt den spanska nyhetsbyrån EFE värderas till mellan 418 och 468 miljoner euro.

Ensamseglaren Mauritz Andersson, 56, från Göteborg som greps i Västindien med 1,4 ton kokain i sin fritidsbåt dömdes tidigare i år till strängaste tänkbara straff, 14 års fängelse. Den utpekade huvudmannen Jonas Oredsson får 18 års fängelse, enligt en speciell straffskärpningsregel gällande personer som tidigare fällts för grovt brottslighet.

Jonas Oredsson har en lång kriminell karriär bakom sig och är dömd för flera grova bankrån. Oredsson påstås på 90-talet ha tillhört organisationen Brödraskapet Wolfpack. Han är även känd för flera spektakulära rymningar.

I Spanien inleds ytterligare rättegångar i början på 2014.

Polisinsatsen beskrivs som exemplarisk när det gäller internationell samordning mot brottsligheten. Europol har samordnat insatsen mellan svensk polis och domstolsväsende och den spanska nationalpolisen Policía Nacional samt Kataloniens poliskår Mossos d'Esquadra.