30 juli 2013

Brottsband mellan Göteborg och Malmö

Av Daniel Persson                  
2013-06-08 10:13|Kvällsposten

Anhållandet av mannen, med en ledande position inom OG, för en gänguppgörelse i Göteborg är långt ifrån den första gången som sydsvenska kriminella dras in i brottsutredningar i Västra Götaland.

Konflikten mellan Naserligan och Original Gangsters (OG) är snart femton år gammal.
De undre världarna i Göteborg och Malmö är sedan länge tätt sammanflätade.
Under 2007 inträffade flera händelser i Göteborg som tros ha koppling till Sydsverige. Bland annat apterade två män från Malmö, båda knutna till det kriminella nätverket Brödraskapet Wolfpack, en bomb utanför chefsåklagare Barbro Jönssons hem i Trollhättan.

Dådet misstänks ha varit en reaktion mot att hon frihetsberövat en grupp personer i Västsverige som knöts till samma organisation. Flera ledande kriminella i Sydsverige misstänks i dag ha täta förbindelser med sina motsvarigheter i Göteborg.

Den 53-årige man som förra sommaren ställdes inför rätta i Malmö, åtalad för att ha beställt mordet på en 48-årig fembarnspappa, är en av få som varit öppen med sina kontakter.
Han friades från misstanken, men berättade i förhör med polisen om sina täta kontakter med flera kriminella organisationer i Göteborgsområdet.
En som påståtts ha nära band till Naserligen är den 25-årige man som pekas ut som ledare för K-falangen i Malmö.