3 juni 2013

Maffia, från Capones Chicago till dagens Sverige

 
I maj 1995 bildades Brödraskapet på Kumla där Fitzpatrick satt. En falskmyntare hade ritat en symbol för den nya organisationen, en varg som visar tänderna. Expressen skrev en artikel om den nya farliga organisationen och snart strömmade det in medlemsansökningar frå andra anstalter. Danny fitzpatrick kunde definitivt ta åt sig äran för själva fängelsekonceptet. Men hans saga som ledare för Brödraskapet blev ganska kort. När bomben mot Barbro Jönsson sprängdes i november 2007 var han död sedan länge.
 
Så här gick det för honom. När han blev frigiven i januari 1998 var han redan något av en legend. Han hade grundat en organisation som betraktades med respekt. Nu när han var ute var det dags att hösta in vinsterna av allt arbete han lagt ner bakom murarna. Och själv hade han stora förväntningar på sitt nya liv i frihet.
 
 
Av Danny Fitzpatricks drömmar blev det inte riktigt som han hade väntat sig - på flera sätt. Han hade en dotter som visserligen tyckte om sin far men som tog helt avstånd från hans livsföring. Hon blev polis.