25 apr. 2014

Brödraskapets fiender ”Lejonen” åtalade för narkotikabrott

Uppdaterad 2014-04-24 16:12. Publicerad 2014-04-24 11:24
 
De har vapen, knark – och inget att förlora. Männen bakom Hässelbygänget ”Lejonen” åtalades på torsdagen för grovt narkotikabrott. Utredningen tecknar en dyster bild där kändisar, ”vanligt folk” och fotbollshuliganer finansierat extremvåldet i förorten genom kokainköp.
De har vapen, knark – och inget att förlora. Männen bakom Hässelbygänget ”Lejonen” åtalades på torsdagen för grovt narkotikabrott. Utredningen tecknar en dyster bild där kändisar, ”vanligt folk” och fotbollshuliganer finansierat extremvåldet i förorten genom kokainköp.
De kallas ”Lejonen” och är ett kriminellt gäng som består av unga, orädda män som haft siktet inställt på att ta över narkotikamarknaden i förorten. Vägen dit har kantats av extremt våld.
– De har accepterat riskerna som det kriminella livet innebär, med hotbilden från andra kriminella och vetskapen om att ”då och då kommer jag att åka in i fängelse”. Och de som lever som att de inte har något att förlora är de allra farligaste, säger Stefan Edin kriminalkommissarie vid narkotikasektionen i Västerort.

Av 60-talet skjutningar som inträffat i Västerort har minst hälften haft ursprung i kriminella konflikter. Ett stort antal av dessa har enligt polisen koppling till Lejonen.
– Den beväpningen vi har sett, av automatvapen och annat, gör att de besitter ett våldskapital som inte kan bli så mycket större om man inte skaffar sig en granatkastare. I kombinationen med att de har nära att ta till våld för att upprätthålla sin trampade heder gör dem väldigt farliga, Stefan Edin.
Den 20 oktober i fjol bromsade två mopeder in framför gatuköket Plusgrillen i Tensta och öppnade eld. Sammanlagt fyra personer skadades, en person så svårt att han tvingades amputera benet. Efteråt kunde polisen konstatera att offret befunnit sig vid fel plats på fel tid.
Polisen misstänker att personer ur Lejonen låg bakom skottsalvorna. Men utredningen lades ned.
– Vi har vänt på alla stenar men inte kunnat bevisa vem eller vilka som har begått det här brottet. Det finns en rädsla för dem, och det gör det svårt att få fram uppgifter, säger åklagare Sara Nilsson.
Polisinsatsen mot gänget inleddes redan i augusti. Medvetna om att det är svårt att få såväl vittnen som offer att ställa upp blev taktiken att bygga insatsen kring självbärande brott, brott som kan hålla i rätten oavsett om målsäganden och vittnen medverkar.
– Våldet är bara ett symptom. Orsaken är narkotikahandeln. Den blev vår väg in,, säger Stefan Edin.
Genom telefonavlyssning och fysisk spaning samlades bevis för narkotikabrott. Men efter Tenstaskjutningen vågade polisen av rädsla för mer blodspillan inte vänta längre.  Den 24 oktober slog de till. I en samordnad insats greps sammanlagt 11 personer.
På torsdagen åtalades de för grovt narkotikabrott. De misstänkta förnekar brott och har tigit sig igenom förhören sånär som på frasen ”ingen kommentar”. Därför kommer telefonavlyssningen och den fysiska spaningen att vara avgörande.
Enligt åklagaren har försäljningen av narkotika skett under förespeglingen om att det rört sig om taxiresor. Under namnen ”Taxi Tony” och ”Fred” har gänget skickat ut sms till presumtiva köpare:
”Kommer ha lite mycket att göra idag, hör av er i god tid mvh taxi-Tony” och ”tja här gärna av er snart om ni behöver skjuts kommer inte vara ute så sent idag mvh Tony” är några exempel ur förundersökningen.
Köparna har sedan fått narkotikan levererad till valfri plats.
– Man har bedrivit aktiv marknadsföring av kokainet. Genom mass-sms har man skickat signal om att det finns kokain att sälja. I praktiken har det varit enklare att få tag i kokain – om man stått på den här kundlistan - än att få tag i alkohol.
Sammanlagt 21 köpare har åtalats, men flera förundersökningar pågår fortfarande. Bland kunderna finns såväl kändisar från Stureplan, som fotbollshuliganer och ”vanligt folk”, enligt Stefan Edin.
– Man har medvetet eller omedvetet, köpt narkotika direkt av personer som är involverade i extremt våld. Det innebär att man underblåser en våldsspiral, i tron om att man beställer en hämtpizza.
Elisabeth Anestad, polismästare i Västerort:
– Den här grupperingen har ägnat sig åt grov kriminalitet och för att finansiera sina vapenköp har man sålt narkotika. Genom att handla av dem har man finansierat våld, extremt våld, i förorten. Den kopplingen tror jag inte många gör, säger Elisabeth Anestad.
Alla i gänget är inte borta från gatan, enligt Stefan Edin. Men med toppskiktet bakom galler har våldsamheterna upphört och tryggheten återvänt till Hässelby. Men lugnet kan vara bedrägligt - när några gängmedlemmar försvinner öppnas plats för nya. Polisen är därför nu särskilt uppmärksamma på rekryteringsförsök bland ungdomar i området.
– Det finns en oro att det ska komma nya, yngre förmågor. Vi jobbar därför vidare med stadsdelen och socialen för att hitta ungdomar som vill följa i deras spår, för att tidigt kunna sätta in insatser, säger Elisabeth Anestad, polismästare i Västerort.
Rättegången startar 5 maj i Solna tingsrätt och beräknas pågå till slutet av juni.

Marijana Dragic

Persbrandt döms till fängelse i knarkmål

Uppdaterad 2014-04-15 11:48. Publicerad 2014-04-15 11:09
Skådespelaren Mikael Persbrandt, 50, dömdes på tisdagen till fem månaders fängelse för narkotikabrott. Han döms för innehav av 12 gram kokain. Persbrandt kommer att överklaga domen.
Skådespelaren Mikael Persbrandt, 50, dömdes på tisdagen till fem månaders fängelse för narkotikabrott. Han döms för innehav av 12 gram kokain. Persbrandt kommer att överklaga domen.
I maj förra året beställde någon kokain från Mikael Persbrandts mobiltelefon. Skådespelaren har förnekat att det var han som ringt. Hemma i villan på Värmdö ligger telefoner lite varstans och vem som helst som varit hemma hos honom kan ha använt någon av hans mobiltelefoner.
– Jag har inte ringt de här samtalen till det här numret och har varken beställt taxi eller kokain, svarade Persbrandt.

Stockholms tingsrätt köpte inte den förklaringen. Trots att Persbrant inte togs med kokainet på sig anser rätten det bevisat att det var han som köpte knarket.
Persbrandt har inte personligen fått sin telefon avlyssnad. Bevisen som presentrerats mot honom består bland annat av  buggade samtal där langarna diskuterar vad Persbrandt köpt och hur den kända filmstjärnan är som person.
En av langarna beskrev Persbrandt som ”lite VIP” och berättade att ”MP” den aktuella veckan handlat på kredit för ”12 lax”. Det framkom också att MP an alltid brukade köpa narkotika för 10–15 lax och att han alltid betalade.
Vidare framkom i samtalet, skriver tingsrätten, att Mikael Persbrandt hade gett langarna presenter och erbjudit dem att köra hans ”GTR” och att MP bodde ”ute i ingenstans”, utåt Värmdö, där det inte fanns några bankomater.
Totalt elva män i åldrarna 26–59 år åtalades i narkotikahärvan där försäljnigen ägt rum med en taxiverksamhet som täckmantel.
Längst straff – 10 års fängelse – fick en 29-åring och en 30-åring för bland annat grovt narkotikabrott.
Mikael Persbrandts advokat Per Liljekvist säger till DN att han kommer att överklaga tingsrättens dom.
– Domen överklagas i dag. Mikael Persbrandt förnekar brott och delar inte tingsrätten värdering och analys av det som har förekommit i målet, säger Per Liljekvist.
Hur ser ni på de avlyssnade telefonsamtal som använts som bevisning i målet?
– Det kan synas besvärande, men är inte en fullgod och robust bevisning mot någon förnekar brott.
Gängkriget i Stockholm



I flera år har den kriminella grupperingen "Lejonen" terroriserat förorterna i västra Stockholm.
Nu hoppas polisen att man splittrat gänget, som tros ligga bakom flera skottlossningar och mängder av andra brott. Hittills har nio unga män häktats, alla födda på 1990-talet.
- Det handlar om extremt våldsamma personer som haft stor negativ inverkan på hela området, säger kommissarie Stefan Edin.

På kvällen den 20 oktober i år bromsar två mopeder in framför gatuköket Plusgrillen i Tensta i västra Stockholm. Förarna tar upp varsitt vapen och öppnar eld. Fyra personer träffas av skotten.
Ett av offren, en 23-årig man som av allt att döma bara råkar befinna sig på fel plats, får allvarliga skador. Men mirakulöst nog överlever såväl han som de andra.
Dådet är inte oväntat.
Sedan i fjol har en väpnad konflikt pågått mellan olika kriminella gäng i Stockholms västra förorter. Skottsalvor har avlossats nära bostäder, skolor och butiker. Flera gängmedlemmar har skadats. Och vid flera tillfällen har vanliga invånare varit ytterst nära att hamna i skottlinjen.
Fyra dagar efter attacken utanför Plusgrillen slår tungt beväpnade poliser till mot femton bostäder. Namn efter namn bockas av på den lista som upprättats efter information från spanare, utredare och analytiker. De gripna utgör, enligt misstankarna, kärnan i den kriminella grupperingen "Lejonen" med bas i Hässelby, några kilometer sydväst om Tensta.
- Vi har sett den här grupperingen växa fram successivt under de senaste åren. Från början var det ett kompisgäng, i dag är det ett renodlat multikriminellt nätverk, säger kommissarie Stefan Edin, chef för Västerortspolisens narkotikasektion.
Formellt misstänks gängmedlemmarna för grovt narkotikabrott. Men enligt vad Expressen erfar är polisen övertygad om att "Lejonen" ligger bakom många av de drygt tjugo skottlossningar som drabbat västra Stockholm enbart i år. När de gripna begärs häktade lägger kammaråklagare Robert Näppi också fram bevis för att en av nätverkets medlemmar ska ha varit delaktig i mordförsöket vid gatuköket i Tensta den 20 oktober.
- I nuläget kan jag inte säga så mycket. Men det är ju ingen hemlighet att det finns en våldsdel och en narkotikadel, kommenterar Robert Näppi.
Flera poliser bekräftar att "Lejonen" anses ha varit drivande i det gängkrig som pågått i västra Stockholm under året.
- Polisiärt är "Lejonen" knuta till en rad attacker, både i Tensta och på andra ställen, säger en av dem som följt gängets utveckling.
- Men eftersom offren inte är beredda att vittna är bedömningen att man har större chans att få fast dem för narkotikaaffärerna.

Kuppen blev en flopp

Enligt flera källor börjar historien om "Lejonen" på en helt annan plats och i en annan tid: Göteborg, den 22 januari 2008. Det är då ett uppmärksammat rån sker mot ett posttåg som precis rullat in på terminalen i centrala Göteborg. Kuppen blir en flopp; det väntade storbytet finns inte med i tågvagnarna. Femton personer döms ändå till långa fängelsestraff.
Majoriteten av rånarna kommer från just Stockholmsförorten Hässelby, där flera av dem hållit hög kriminell profil.
- De tog mycket plats och många var rädda för dem. När de åkte in kan man säga att det blev ett tronskifte, berättar en ung man som vuxit upp i området.
Poliskällor ger samma beskrivning.
- Det uppstod ett maktvakuum. Det var i det vakuumet "Lejonen" växte fram, säger Mats Lindström, gruppchef inom Västerortspolisens spaningssektion.
- Så är det ganska ofta. Vi kan vara nöjda över att ha gjort ett bra jobb mot ett gäng, men i själva verket gynnar det kanske bara ett annat.
När postrånet i Göteborg begås är de blivande medlemmarna i "Lejonen" mellan tolv och arton år. En genomgång av socialförvaltningens och Kriminalvårdens utredningar ger en brokig bild.
En del har anpassningssvårigheter i skolan och bristande stöd hemifrån. Men i många fall saknas känd problembild. Det som förenar är emellertid att så gott som alla lever utan sina fäder.
De unga killarna gör sig skyldiga till stölder, rån, misshandelsfall, olaga hot, narkotikabrott och våld och hot mot tjänsteman. Påföljderna blir vård eller ungdomstjänst och socialförvaltningen i Hässelby-Vällingby erbjuder olika påverkansprogram, som samtalsserier och aggressionsträning.
Inget av detta avhåller de unga killarna från fortsatt brottslighet. En brottslighet som inte ger särskilt mycket pengar, men desto större våldskapital.
- När man lever så här handlar allt om att vara någon. Och är folk rädda är det bra, säger en person som tidigare umgåtts i Hässelbys kriminella kretsar.

Lockas att begå brott

Brotten drabbar både män och kvinnor, unga och vuxna. Några exempel:
18-årig kille. Blir bestulen på en mobiltelefon och pressad att betala 1500 kronor för att få den tillbaka. Efteråt är han så rädd att han inte vågar gå till skolan utan sällskap av sina föräldrar.
29-årig kvinna. Rånas på bankomatkort och kod. Under rånet hotar gärningsmännen att sticka en kökskniv i hennes mage.
14-årig pojke. Lockas att begå inbrott, men misshandlas efter anklagelser om att inte ha redovisat allt stöldgods. För att bli kvitt plågoandarna går pojken med på att råna en Ica-butik.
Det sistnämnda fallet följer ett mönster.
- Vi vet att det skett påtryckningar för att få unga att utföra brottsliga handlingar. Även när det gäller narkotikaförsäljningar, säger kommissarie Stefan Edin.
Ibland blir gärningsmännen själva hotade, som till exempel när en 18-åring får en pistolmynning riktad mot sig under ett bråk med andra kriminella. I stället för att fly hånar han motståndarna. Ett skott brinner av och träffar 18-åringen i benet, men han fortsätter bara att häckla skytten - som höjer vapnet och skjuter honom i höften.
- Händelser som denna fortsätter tyvärr att bygga nätverkets rykte, säger Mats Lindström.
Det är under 2011 som man ser konturerna av vad som, på polisspråk, kallas ett territoriellt nätverk. Mellan 20 och 30 unga män räknas till kärnan. Det som tidigare betraktats som problem på individnivå har blivit ett strukturellt hot.
Den lokala polisledningen ger order om att all personal ska försöka störa nätverket så mycket det går. Fordonskontroller, drogtester och visitationer görs - men resulterar som bäst i någon månads fängelse.

Ser området som sitt

I sin strävan att kontrollera droghandel och annan kriminalitet i Hässelby tar nätverket till vapen. I september 2012 beskjuts en av de frigivna Göteborgsrånarna när han är tillbaka i Hässelby, en attack som får polisen att dra slutsatsen att grupperingen nu ser området som "sitt".
Ungefär samtidigt inleds en blodig konflikt med en lokal falang inom den mer etablerade kriminella organisationen "Brödraskapet". Hösten 2012 sker flera attacker grupperna emellan. Bland annat knivskärs ledaren för "Brödraskapet" i ansiktet. Offret vägrar samarbeta med polisen, men tack vare blodspår kan en 19-årig medlem kan dömas till fängelse.
Under början av 2013 eskalerar konflikten när personer från nätverket skjuter vilt mot två medlemmar i "Brödraskapet" utanför entrén till ett köpcentrum i Vällingby Centrum. Två kvinnor som råkar passera undgår med en hårsmån att träffas. Trots att en övervakningskamera fångar delar av händelseförloppet frias de åtalade gängmedlemmarna - domstolen anser inte att det går att fastställa vem som hållit i vapnen.
Efter detta förekommer skottlossning Hässelby allt oftare. I februari i år skjuts flera skott in i en restaurang, vars ägare under samma tid pressas på pengar av en 17-årig medlem i "Lejonen". Några dagar senare rapporteras att någon eller några öppnat eld i Vällingby.
Under våren kommer tecken på att Hässelby-nätverket hamnat i konflikt med en ny gruppering, bestående av något äldre kriminella från Tensta och Rinkeby. Mellan april och juli sker ett tiotal skottlossningar i Tensta/Rinkeby respektive Hässelby. Ingen av avlider men ett par medlemmar i "Lejonen" skottskadas i juli i år, däribland en 22-årig ledargestalt. Två av motståndarna skadas svårt när de kraschar med en stulen motorcykel, efter att de beväpnade gett sig in i Hässelby.
Händelserna sprider oro i de drabbade områdena. Återigen är oskyldiga är nära att skadas, bland annat när skott slår in i en busskur där en kvinna sitter. Men i medierna hamnar konflikten i skymundan av det gängkrig som rasar i Göteborgs norra förorter och där flera personer mist livet.
Det är under sommaren som namnet "Lejonen" börjar användas av medlemmarna. Först är det mest ett skämt; en av ledarna kallar sig för "Simba" efter huvudkaraktären i barnfilmen "Lejonkungen". Men snart är det etablerat och polisen hittar tröjor med lejonemblem.

Någonting drastiskt måste göras

En polisinsats kallad "Wild Kids" dras i gång med syfte att punktmarkera ledargestalterna. Under några veckor ser det också ut som att konflikten lagt sig. Men i september ekar skotten igen; någonting har fått striden att blossa upp och minst två personer skottskadas.
Maktlösheten har vid det här laget skapat frustration inom polisleden. Alla är överens - någonting drastiskt måste göras. Men i brist på utpekanden från vittnen och målsäganden bedöms chanserna att få någon fälld för de många skjutningarna vara små.
Till sist kommer så det beslut som gör att man hoppas få grepp om situationen. Solna tingsrätt säger ja till att flera medlemmar inom "Lejonen" ställs under telefonavlyssning. Det dröjer inte längre innan avlyssningen bekräftar misstankarna: "Lejonen" har gett sig in i kokainhandel och kapat åt sig kunder från en liga som sprängdes vid ett tillslag i våras.
Vecka efter vecka samlas nya bevis in och fler och fler hamnar på listan över misstänkta. Men när fyra personer så skjuts ner i Tensta, och ytterligare en man skottskadas i Husby dagen därpå, tvingas spaningsledningen fatta ett taktiskt beslut.
Antingen fortsätter man att lyssna och spana och därmed riskera att någon eller några dödas i konflikten - eller så satsar man på att få fast så många i gänget utifrån den bevisning som nu ligger på bordet.
Vid ett möte övertalar polisen åklagare Robert Näppi att det inte går att vänta längre. Razzior förbereds i samarbete med Nationella insatsstyrkan och Stockholmspolisens piketgrupper. Tidigt på morgonen den 24 oktober grips en stor del av "Lejonens" kärna och narkotika och vapen beslagtas. Även två unga kvinnor som misstänks ha gömt narkotika respektive vapen grips.
Kommissarie Stefan Edin, som lett insatsen, vill inte kommentera de taktiska besluten men säger så här:
- Mängden narkotika i sig är generellt inte det viktigaste, utan att vi faktiskt kan undanröja ett samhällshot.
Har ni nu lyckats kyla ner gängkriget i västra Stockholm?
- Ja, det är i alla fall vår förhoppning.

Lasse Wierup 

Kriget mellan Brödraskapet och Lejonen i Stockholm!


Det kriminella gänget "Lejonen" från västra Stockholm terroriserade en hel stadsdel. Utpressning, stölder och narkotikahandel var deras levebröd, hot och väpnade attentat deras arbetsmetoder.
Efter en stor polisutredning väcks nu åtal mot 14 personer i gängets kärna.
- Förhoppningsvis har vi undanröjt ett stort samhällshot, säger kommissarie Stefan Edin.

Listan över åtalspunkter som i dag lämnas in till Solna tingsrätt är lång.
Många rör olika former av grova narkotikabrott.
Men även grova vapenbrott, olaga hot och övergrepp i rättssak ingår i kammaråklagare Sara Nilssons stämningsansökan.
- Sammanlagt 14 personer kommer att åtalas. Elva av dem sitter häktade, berättar åklagaren, som sammanställt mer än 10 000 utredningssidor.
Så gott som samtliga åtalade knyts till den gruppering som kallar sig "Lejonen" och som Expressen har beskrivit i tidigare artiklar.

"Hänsynslöst våld"

- Vi ser dem mer som ett territoriellt nätverk än en kriminell organisation. Det finns ett ledarskap, men det är inte lika tydligt som inom exempelvis de kriminella mc-gängen, säger kommissarie Stefan Edin på Västerortspolisen.
Det är Edin som har lett den stora grupp spanare och utredare från olika enheter som förra hösten fick order om att göra allt för att stoppa "Lejonen".
Det som gjorde läget akut var att mängder av skottlossningar hade drabbat västra Stockholm. Våldet riktades inte enbart mot andra kriminella. Vid ett attentat mot ett gatukök i Tensta skadades en helt oskyldig man så allvarligt att läkarna tvingades amputera hans ena ben.
- Det var bara ett exempel på gängets extremt hänsynslösa våld. Vi insåg att vi stod inför ett allvarligt samhällshot, säger Stefan Edin.
Det hade börjat som ett kompisgäng fem-sex år tidigare. En grupp ton-årskillar i för-orten Hässelby som förenades av att vara nyinflyttade och i många fall uppvuxna i splittrade familjer.

Beväpnade sig

Till en början begick de inte mer brott än andra i sin ålder. Men på bara några år skulle bilden förändras. Ur gänget framträdde flera kriminella ledar-gestalter. Snatterier, stölder, bilkörning utan körkort, hot och misshandel fylldes på i tonåringarnas belastningsregister.
Varken socialförvaltningen eller, så småningom, Statens institutionsstyrelse och Kriminalvården lyckades vända utvecklingen - trots påkostade påverkansprogram. I stället eskalerade brottsligheten och drabbade lägenhetsinnehavare, villaägare och företagare. Ofta handlade det om inbrottsstölder, andra gånger om utpressning.
Det var när gänget kom i konflikt med andra grupperingar som "Lejonen" beväpnade sig. Hösten 2012 sköts en medlem ur brottsorganisationen Brödraskapet i magen och en annan man knivskars svårt i ansiktet.
Några månader senare dök en ny fiende upp i grannförorten Tensta. Mellan maj och oktober 2013 misstänktes "Lejonen" ha gett sig in i området och öppnat eld minst sex gånger. Flera personer skottskadades men ingen dog.
Ett motiv kunde så småningom skönjas.
- Hypotesen var att det rörde sig om narkotikaaffärer. Som vi såg det ville man skydda sina marknadsandelar, säger kriminalinspektör Bertil Eliasson, på Västerortspolisens våldssektion.
Att "Lejonen" hade gett sig in i narkotikabranschen bekräftades när polisen fick tillstånd att avlyssna medlemmarnas telefoner. Från flera av mobilerna gjordes regelbundet sms-utskick till flera hundra mottagare. Budskapet var kodat men gick inte att missförstå. "Lejonen" hade stora mängder kokain till salu.
Polisens spanare följde gängmedlemmarna ut i natten. I olika bilar begav sig "Lejonen" in till centrala Stockholm, där de cirklade runt krogarna vid Stureplan och Södermalm.

200 knarkaffärer

Successivt byggde spanarna upp det som skulle bli ett av de största narkotikaärendena hittills i Sverige. Varken gängmedlemmarna eller deras kunder misstänkte att de övervakades.
- På några månader lyckades vi dokumentera över 200 narkotikaöverlåtelser, säger kammar-åklagare Sara Nilsson.
Till skillnad från andra narkotikaligor var "Lejonen" oförsiktiga. Ledande medlemmar hanterade själva de portionsförpackningarna som levererades ut till kunderna. Detta gav polisen ett guldläge. I stället för att kämpa med de svårutredda mordförsöken, där varken offer eller andra var beredda att vittna, samlade man så mycket bevis som möjligt mot var och en i grupperingen.
- Det var ett taktiskt beslut. Om man lyckas bevis att narkotikahandeln är välorganiserad är straffvärdet fortfarande högt, trots Högsta domstolens mildare praxis, kommenterar Sara Nilsson.
När tillslaget väl skedde i oktober ifjol beslagtogs både kokain och vapen. Men det mest värdefulla resultatet var ett annat, enligt polisen. Skottlossningarna i västra Stockholm upphörde.
- Vi har lagt ner mycket större resurser än i något annat narkotikaärende. Men samhällsnyttan kan inte bara räknas i antalet kilo narkotika. Genom att vi ingripit så massivt har vi förhoppningsvis sparat samhället mycket lidande i framtiden.
Rättegången mot "Lejonen" inleds i Stockholms tingsrätts säkerhetssal den 5 maj.

Vittne beväpnade sig, döms till fängelse

SYDSVENSKAN 1 Måndag, kl 04:00 2014-04-21 Sida 16  -  Sektion: Malmö  -  Del: 1

Författare: Tobias Barkman
                            
Persborg Mannen vittnade om ett gängmord på Norra Grängesbergsgatan sommaren 2011. Nu döms han till sex månaders fängelse för grovt vapenbrott. Polisen hittade en pistol hemma hos mannens ex-sambo.
Mannens vittnesmål och andra bevis ledde till att en medlem i
Brödraskapet dömdes till tretton års fängelse för att ha huggit
ihjäl mannens kusin. I rättegången om vapenbrottet sa han att han
kände sig hotad och trakasserades nattetid i hemmet. Situationen
förvärrades när en av de misstänkta för mordet själv mördades, sa
mannen i rätten.

Men tingsrätten tror inte att hoten varit fullt så allvarliga som
mannen beskriver. Och oavsett vilket gör det inte det tillåtet att
beväpna sig. Mannen döms därför till sex månaders fängelse.

Tobias Barkman