19 mars 2013

Sex häktade efter skottlossning - minst 17 häktade i gängkriget

Dala-Demokraten 2013-03-12 Författare: Gubb Jan StigsonVÄLLINGBY/DALARNA 30 januari utbröt vild skottlossning på Vällingby torg. Ett per grupper sköt mot varandra men utan att skadas eller skada andra. På tisdagen häktades en 22-årig man från Dalarna för försök till mord i samband med händelsen. Han är därmed en av 17 häktades i ett mål som rör vad som närmast är ett gangsterkrig i Stockholm. Kammaråklagare Anders Tordai fick 22-åring häktad och har nu totalt sex personer i häkte, misstänkta för att ha försök mörda varandra.

- Vi misstänker att det handlar om en konflikt mellan olika grupperingar. Vilka tänker jag inte säga, säger Anders Tordai till DD.

På torsdagen häktade ytterliga två personer i målet, båda misstänkta för försök till utpressning. En tredje person som misstänks för samma brott sitter redan häktad för samma mordförsök som mannen från Dalarna.

- De har försökt pressa ett antal restauranger på pengar, säger Anders Tordai.

Mannen som är gemensam nämnare i både mordförsök och utpressning är bara 17 år gammal. De andra utpressarna är 19. De häktade för skjutningen är några år äldre, en av dem 24 år. Utredningen om skottlossning och utpressning har samband med ett mål som inleddes med att en 25-årig man från Vällingby greps den 15 november och att det hittades illegala vapen, ammunition och handlingar om en 45-årig företagare. 25-åringen dömdes i januari till fängelse i ett år och fyra månader för förberedelse till grov misshandel, grovt vapenbrott och ett antal olovliga körningar. Han nekar till brott och har överklagat.
Hos 25-åringen hittades attribut som knöt honom till fängelseorganisationen Brödraskapet, vilket han medgav. Gängtillhörigheten och bilderna på honom hos 25-åringen fick polisen att varna företagaren som flydde hemmet. Trots varningen överfölls 45-åringen bara fem dagar senare i sitt hem av två män som blev insläppta genom att utge sig för att vara poliser. Företagaren blev svårt misshandlad. Det finns inget själv-klart samband mellan de här olika händelserna men gängtillhörigheten har gjort att de handläggs som hade de samband. Den 22-årige dalkarlen frigavs i janauri förra året efter att ha avtjänat nio månader för grov misshandel. Redan som 17-åring dömdes han för delaktighet i ett uppmärksammat rån mot Lidl i Hedemora och hade redan som 16-åring hunnit dömas för misshandel.
"Vi misstänker att det handlar om en konflikt."