19 sep. 2010

Mästerdetektiven Tommy Lindström, Ekobrottslingar, inte samma som organiserade brottslingar

  
"Låt inte hjärnorna möta musklerna"
 Den organiserade brottsligheten är mytomspunnen. Men den finns, och den är ett allvarligt och växande hot mot samhället. Riktigt allvarligt blir det när den
organiserade brottsligheten möter den ekonomiska, vilket ofta sker i fängelser.
”Sätt aldrig de organiserade brottslingarna i samma fängelse som de ekonomiska”, varnar privatspanaren Tommy Lindström
Därför är hans viktigaste råd till myndigheterna att inte sätta organiserade gängledare i samma fängelser som dem som begått ekonomiska brott. Det är ofta i fängelser som sympatier kan uppstå, nya konstellationer bildas och framtida brott planeras.
När inte samhället kan ställa upp finns det andra som erbjuder sin service. Indrivning är ett typexempel på hur det går när samhällets resurser inte räcker till.
Det är inte längre självklart för den som har vunnit en civilrättslig process att gå till kronofogden för att driva in sin skuld, många handlar upp tjänsten i stället.

De organiserade brottslingarna är inte många i Sverige. Vissa uppgifter talar om kanske 300. Tommy Lindström uppskattar att det finns 200 väldigt farliga personer, ”vi talar inte om småtjuvar eller vanliga misshandlare”.

När en av ledarna för den så kallade jugoslaviska maffian, Ratko Djokic, avrättades i Skärholmen för sju år sedan, visste han vad som var på gång. Han visste vem som hade beställt mordet, men inte vem som skulle begå det.

”Ratko Djokic var en klassisk consigliere, rådgivare, inom den jugoslaviska maffian. Han var välkänd i sin värld, men ganska okänd för gemene man”, säger Tommy Lindström.

I dag är det tvärtom. ”Alla” vet att Thomas Möller basade för HA och Patrick Huisman för Brödraskapet.

Tommy Lindström, född 1945, före detta chef för Rikskriminalpolisen. Han tog bland annat del i utredningen av Palmemordet.
Tommy Lindström är utbildad jurist och arbetar idag som privatundersökande jurist och arbetar med juridisk rådgivning. Tommy har över 35 års erfarenhet av juridiskt arbete och har lett flera av landets mest omfattande polisutredningar. Mest känd är han för utredningarna av ekobrottslingen Joakim Posner, mordet på statsminister Olof Palme samt stölden av tavlorna från Nationalmuseum.

Läs mer: di.se