14 feb. 2013

Ex-advokatens dom: fem år

Kungsbacka-Posten 2012-11-01
Författare: TOBIAS SANDBLOM

Telefonavlyssning fällde Kungsbackaadvokaten mats olausson. I ett samtal med medlemmar i den kriminella sammanslutningen Brödraskapet sa han sig veta en bransch där man "tjäna in i helvetes massa pengar". nu har olausson dömts till fem års fängelse.
 
Mats Olausson greps på morgonen den 15 mars i år när han var på väg till en rättegång i Borås.
I tisdags kom domen mot trion som misstänkts för bolagsplundring. En man från Frillesås och en man från Varberg fick fängelse i tre respektive två år. Mats Olausson dömdes hårdast. Han får skaka galler i fem år och får dessutom sju års näringsförbud.

Betala skadestånd
Tillsammans med mannen från Frillesås ska den före detta advokaten dessutom betala 9,4 miljoner kronor i skadestånd till det bolag de plundrade.

Precis som Kungsbacka-Nytt avslöjade i juli köpte Mats Olausson och hans kompanjoner in närmare två containrar med cigaretter från ett företag i Rumänien. Vinsten för varje container skulle vara tio miljoner kronor. När cigaretterna kom till Sverige följde Tullens spanare efter lastbilen med cigaretter, men fick avbryta sedan en bil agerat mot tulllarnas bil. Bilen som försökte skaka av spanarna återfanns senare hemma hos Mats Olausson.

Kontrollerade fabriken
Han hävdar själv att han inte haft något med affärerna att göra överhuvudtaget. Men företrädare för det rumänska företaget har vittnat om att ex-advokaten till och med var där och kontrollerade fabriken innan affären genomfördes.
 
I bevislistan finns telefonavlyssning som gjorts mellan Olausson och andra personer. I ett samtal med en person som påstås vara medlem i Brödraskapet hörs Olausson säga att han vet ett affärsupplägg där det går att tjäna "in i helvetes massa pengar".
Mats Olausson medger att det kan ha varit olämpligt.

Den före detta advokaten förnekar all inblandning i cigarettaffärerna, men polisen har genom att spåra IP-adressen, kunnat se att betalningen för de rumänska cigaretterna kommit från Olaussons advokatkontor.

Använt titeln

Varbergs tingsrätt skriver i sin dom att "det samlade intrycket av det som fram-kommit blir att Mats Olausson mycket väl kan för-fara med osanning i olika sammanhang". Dessutom anser domstolen att Olausson använt mannen från Frillesås som en sköld och "skjutit" denne framför sig. Ex-advokaten ska ha skött det mesta av affärerna och har varit med för att ge dem en seriös prägel.

I domen skriver tingsrätten att straffet egentligen ska sättas ned något eftersom han inte kommer att kunna jobba som advokat. Men rätten menar att Mats Olausson själv satt sig i den situationen eftersom han använt sin titel för att kunna begå brottsligheten.

Åklagare Lars Lithner hade yrkat på fyra till fem års fängelse för Olausson, tingsrätten valde det strängare straffet.

- Jag har inte läst domen i detalj, men jag utgår att vi kommer att överklaga eftersom vi anser att min klient är oskyldig, säger Peter Carlström, Mats Olaussons försvarare.

Fakta

De dömda: Mats Olausson, dom: fängelse i fem år för med-hjälp till grovt skattebrott, medhjälp till grov oredlighet mot borgenärer och grov oredlighet mot borgenärer. Man, 45 år från Frillesås, dom: fängelse i tre år. Man, 47 år från Varberg, dom: fängelse i två år.