14 feb. 2013

Advokat på de anklagades bänk

Göteborgs-Posten 2013-01-11
Författare: Per Sydvik

GÖTEBORG: Ex-advokaten Mats Olausson, välkänd som ombud för gängkriminella, satt i går på de anklagades bänk i hovrätten. Han är dömd till fem års fängelse men anser sig vara oskyldig. Sent i höstas dömdes Olausson av Varbergs tingsrätt för grova ekonomiska brott. Förutom fängelsestraffet fick han även näringsförbud i sju år. Olausson har varit en av Västsveriges högprofilerade brottsmålsadvokater, uppskattad inte minst i kretsarna kring MC gäng som beskrivit honom som innehavare av ”bikerjuridisk specialkompetens”.

Han har parallellt haft kompetens också inom områdena punktskatter och tobakshandel, visat ­genom ett bolag i tobaksbranschen som han var med och startade 2003. Den nu överklagade domen handlar om två fall av import av lågpriscigaretter: i november 2009 8,8 miljoner stycken från Rumänien och i januari 2012 9,4 miljoner cigaretter från Lettland. I båda fallen har det handlat om en laglig import, med godkänd så kallad upplagshavare. Därefter har ovetande personer fått sina id-uppgifter kapade och bolagen som haft de importerade cigaretterna i sina lager har sålts till okända personer. I hanteringen har omkring tio miljoner svartcigaretter ”försvunnit” och troligen blivit sålda. Netto­vinsten av detta beräknas vara omkring en krona per cigarett - det vill säga tio miljoner kronor.
 Tingsrättsdomen slår fast att Olausson styrt händelserna i båda fallen, i det senaste som ”faktisk företrädare” för det plundrade ­bolaget.

Advokaten greps den 15 mars och begärde två veckor senare utträde ur advokatsamfundet. Dessförinnan hade tullkriminalens spanare varit inblandade i en biljakt längs E 6 i Halland. De följde efter en falskskyltad lastbil som med hjälp av en följebil lyckades skaka av sig tullarna. De lyckades dock lokalisera lastbilen, och en ansenlig mängd cigaretter, hos ett företag i Varberg. Ägaren till det företaget dömdes till två års fängelse för medhjälp till grov oredlighet mot borgenärer. En tredje man, tidigare klient hos Olaussons advokatbyrå, som även han överklagat till hovrätten, är dömd till tre års fängelse. Förutom dessa två män finns ett okänt antal, inte identifierade medbrottslingar. Mats Olaussons goda kontakter med sina tidigare klienter blir en viktig del också i hovrättsförhandlingen.

Vice chefsåklagare Lars Lithner visade upp de tavlor med tack för ”hjälp och goda råd” som advokaten fått från Brödraskapet.
 

 Mats Olausson ville inte uttala sig för GP om den fortsatta processen:
 
- Det är hemskt. Jag har inga kommentarer, sa han.
 Hovrättsförhandlingen pågår i ytterligare fem dagar, till 18 januari.

Billboard: Mats Olaussons goda kontakter med sina tidigare klienter blir en viktig del också i hovrätts­förhandlingen