14 feb. 2013

Brödraskapet krigar om makten i Stockholms undrevärld

Sköt vilt i gallerian - Polisen misstänker: Upptrappat gängkrig bakom dramat i Vällingby  

Aftonbladet 2013-01-31
Författare: Martin Ekelund, Niklas Eriksson, Eric Tagesson
           
Här kan kriget mellan Brödraskapet och ett rivaliserande gäng ha nått sin kulmen. Mitt i folkvimlet på Vällingby torg sköt de vilt omkring sig. - Det här är det våldsammaste dådet hittills i ett bråk mellan gängen som pågått i flera månader, säger en poliskälla. Vid 15.12 i går kunde gängkriget ha kostat flera Vällingbybor livet.

 
 
Mitt bland shoppare och fikasugna sköts det vilt när ena sidan i gängkonflikten öppnade eld mot sina motståndare. De väntade utanför gallerian på tre män som enligt uppgift till Aftonbladet just hade ätit upp sin mat i restaurangdelen. När de var på väg ut ekade skotten över centrala Vällingby.

Nära att träffas
- Jag såg hur de vände sig om och bara började skjuta, pang pang pang, säger en kvinna som nästan träffades av ett skott.
 
Alldeles bredvid henne splittrades en ruta av en kula.
- Först trodde jag att det var någon som sköt raketer men när jag såg den splittrade rutan tänkte jag att fan vad nära det var, säger hon.
- Hade de träffat en halv meter år sidan, det går inte att fatta. Det kändes inte ens som att de siktade på varandra utan bara sköt i blindo.

En enorm polisstyrka med förstärkningsvapen, hundpatruller och helikopter skickades till platsen samtidigt som skottlossningen fortsatte. Vittnen till Aftonbladet säger att de hörde minst sex skott som avlossades och att gärningsmännen sköt medan de flydde från varandra åt olika håll.

Och polisens tekniker har hittat tomhylsor som legat långt ifrån varandra.
- Man har hittat tomhylsor på minst två platser, bland annat Vittangiplan, säger poliskällan. Ingen person ska dock ha träffats, åtminstone inte vad polisen känner till.

Två män anhållna
Polisens piket genom-sökte garaget utrustade med förstärkningsvapen och skyddsutrustning. Två män, en i 25-årsåldern och en i 20-årsåldern, har gripits och anhållits, misstänkta för inblandning i skottlossningen som rubriceras som försök till mord.

- De greps i närområdet, jag vet inte mer i detalj, säger Ulf Lindgren på polisen.

Enligt uppgift till Aftonbladet tror polisen att skottlossningen är ett led i en pågående konflikt mellan två gäng i västra Stockholm. Efter den vilda skottlossningen befarar de nu att våldet mellan gängen kommer att trappas upp ytterligare. På ena sidan står det sedan närmare tjugo år etablerade fängelsegänget Brödraskapet, och på andra sidan ett betydligt yngre gäng.
- De har bråkat hela hösten, och det har varit flera incidenter tidigare, bland annat en knivskärning för en månad sedan, säger källan.

Sköt mellan bilar
Och flera incidenter under hösten kopplas till gängkonflikten. I september utbröt skottlossning mellan två bilar i en rondell i Vällingby, och den händelsen kopplades i sig till ett överfall då en person med koppling till Brödraskapet knivhöggs i sin bil och skadades svårt i Hässelby en vecka tidigare.

Vid skottlossningen i september körde en av bilarna av vägen, under polisjakten. I bilen satt sex personer, som samtliga bar skottsäkra västar.

ENA GÄNGET ÄTER - ANDRA VÄNTAR UTANFÖR 1 * I GALLERIAN STRAX INNAN: Vittnen i gallerian berättar att de sett tre av de unga män som de tror var inblandade i skottlossningen äta i restaurangdelen. Kort efter att gruppen har lämnat och gått ned i gallerians nedre plan där utgången finns ekar skotten.

- Min kompis som jobbar där nere sa att det var någon av dem som sköt från torget och in i gallerian, säger ett vittne. * UTANFÖR GALLERIAN: Enligt Aftonbladets källor har en grupp män stått utanför och väntat på gänget som ätit i gallerian. När de får syn på trion skjuter de. BEVÄPNAD MAN HOPPAR IN I EN VÄNTANDE BIL 4 * VITTANGIPLAN: Vittnet Leonard har hört skottlossningen från centrum. Kort därefter hör han fler skott. Han ser sedan tre män komma springande, en av dem beväpnad med pistol. De hoppar in i en bil parkerad på Vittangigatan där det redan sitter någon eller några. De kör i väg från platsen.

Andra vittnen har berättat om pistolmannen som hoppar in i bilen.

Leonard hittar sedan tre tomhylsor och larmar polisen som spärrar av platsen.

- Från där de sköt ser man hela vägen till gallerian, säger Leonard. PIKETSTYRKAN SÖKER AV PARKERINGSHUSET 5 * PARKERINGSGARAGET SOLURET:

Tre personer gömmer sig enligt uppgift till Aftonbladet i parkeringsgaraget kort efter skottlossningen. Polisen spärrar av garaget. Sedan skickas piketstyrkan in - utrustade med förstärkningsvapen och skyddsutrustning.

- De verkar köra ut bilarna från ett plan i taget medan de söker av. Det är massor av bilar som kör ut, säger ett vittne på platsen medan genomsökningen pågår.

Två män grips kort efter händelsen, det är oklart om det sker i parkeringsgaraget. Enligt polisen greps männen i anslutning till Vällingbycentrum. VITTNET: DET SA BARA PANG PANG PANG 2 * INGÅNGEN TILL GALLERIAN 15.12:

En kvinna blir vittne till skottlossningen och är nära att själv bli skjuten. I stället träffas en glasruta en halvmeter bort och splittras.

- Jag såg att de stod där och sedan vände de sig bara om och sköt. Det kändes inte ens som att de sköt mot varandra utan bara sköt i blindo, säger hon.

- Det sa bara pang, pang, pang. Folk sprang och skrek att 'de skjuter, de skjuter, berättar hon. RIVALISERANDE GÄNGEN FLYR ÅT VARSITT HÅLL 3 * PÅ GATAN UTANFÖR:

Gängen flyr åt varsitt håll. Samtidigt skjuter de flera skott, berättar vittnen för Aftonbladet.

- Jag hörde först tre höga smällar. Sen var det tyst ett litet tag och så kom tre smällar till, säger ett vittne.

Polisens tekniker har hittat tomhylsor vid en butik på gatan utanför och ytterligare en bit längre ned på Vitangiplan.

Bildtext:
- Tungt beväpnade poliser, hundpatruller och en helikopter deltog i jakten på gärningsmännen.