14 feb. 2013

Gängkriget i Stockholm

Mitt i Västerort 2013-02-05
Författare: CALLE GODANI, KARL MARTINSSON

en maskerad man öppnade eld - mitt på dagen på Vällingby torg. nu kopplas händelsen i onsdags ihop med en pågående gängkonflikt i området. Det var klockan 15.12 i onsdags som larmet gick till polisen. En maskerad man hade öppnat eld på torget vid foodcourten i Vällingby centrum. En stor polinsats drogs igång och torget spärrades snabbt av från allmänheten samtidigt som poliserna letade efter spår och intervjuade vittnen. En man berättar för Lokaltidningen Mitt i att han befann sig vid blomsteraffären då han plötsligt hörde tre skott, sedan en kort paus och sedan tre till.

- Det lät inte som någon k-pist eller startpistol, det känner jag igen sedan lumpen, säger mannen.
Han såg också flera rädda människor springa från platsen.
- Lite senare gick jag fram och såg ett skotthål bredvid O'Learys. Raed Koshnow JOBBAR i foodcourten och hörde också skotten. Strax efteråt gick han ut på balkongen för att röka och såg en ung man komma springande med vakter efter sig.
- Det är inte bra det här, säger han om händelsen.

Efter en kortare jakt greps två män i närheten av torget, båda i 20-årsåldern. En av dem misstänks ha hållit i vapnet och är nu häktad misstänkt för mordförsök. Han är tidigare dömd för bland annat rån.
Den andre är häktad misstänkt för försök till grov misshandel, men åklagaren vill inte närmare gå in på vad det är han ska ha gjort. Han förekommer sedan tidigare i en utredning av flera brott.
 
I ett polisdokument beskrivs brotten som en del av en pågående konflikt mellan det kriminella gänget Brödraskapet och en gruppering i Hässelby och Vällingby.
 

 Ytterligare två skottlossningar i Hässelby det senaste halvåret sammankopplas av polisen i dokumentet med gängkonflikten: En i Åkermyntan och en vid Bergslagsrondellen.
- Det vi vet i det här ärendet är att det verkar vara två grupperingar som ligger i luven på varandra. De andra skottlossningarna är inte färdigutredda, säger Mats Eriksson, informationsansvarig på Västerortspolisen.

LOKALTIDNINGEN Mitt i SKREV nyligen om en annan man i samma utredning som dömdes för förberedelse till grov misshandel och vapenbrott.

I oktober attackerades mannen av flera knivbeväpnade män vid korsningen Spångavägen-Bällstavägen när han satt i sin bil. Han skadades allvarligt. Ytterligare en man har också skottskadats i konflikten sedan tidigare, enligt polisen.

"Det verkar vara två grupperingar som ligger i luven på varandra."

MATS ERIKSSON, POLISEN

tredje skottlossningen på ett halvår

* 14 september 2012: Flera skott avlossas på en parkering vid Åkermyntans centrum vid 20.30-tiden. målet är en parkerad Volvo där två män sitter.

* 26 september 2012: tre bilar är inblandade i en skottlossnig vid Bergslagsrondellen. när polisen kom dit hittades en krockad bil med sex personer i. några bar skyddsvästar.
Bildtext:
- Polisen upprättade en ledningscentral vid macken en bit från torget