14 feb. 2013

Sex mordfall där hovrätter har dömt sedan lagändringen 2009

Metro - Stockholm 2012-10-09
Författare: Höjde straffet

• Man, 24 år. 14 maj 2011 blev det bråk på Sergels torg. En kamrat till 24-åringen slog ner två antagonister och 24-åringen knivhögg en av dem till döds Stockholms tingsrätt dömde 24-åringen till elva års fängelse.
Åklagaren överklagade och Svea hovrätt ändrade domen till 13 års fängelse för mord, bland annat pekar man i domen på straffskärpningsreformen 2010 som ett skäl att höja straffet.

Knivhöggs i ryggen

• Man, 26 år. 10 juli 2011. Den 26-årige medlemmen i Brödraskapet och deras nu-mera avlidne ledare ville komma in på en fest i Malmö. Men festen var privat och när de inte fick komma in högg 26-åringen en av festdeltagarna i ryggen. Mannen dog fem dagar senare. Tingsrätten dömde till livstids fängelse för mord. Hovrätten över Skåne och Blekinge ändrade tingsrättens dom till 13 års fängelse.
 


 Mördade pojkvännen

• Man, 40 år. Den 5 mars i år attackerade den 40-åriga pappan sin dotters tidigare pojkvän, som hon hade haft i hemlighet av rädsla för pappans reaktion. Pojkvännen dödades med ett stort antal knivhugg. Det hela skedde på Black Diamond kafé på Hisingen i Göteborg, där pojkvännen arbetade. Göteborgs tingsrätt dömde pappan till 18 års fängelse, men hovrätten ändrade straffet till 16 år.

Förföljdes och sköts ihjäl

• Man, 43 år. Den 43-årige mannen kunde inte tåla att hans tidigare flickvän inte ville ha honom, trots att han var gift. I veckor förföljde, ringde och sms:ade han. Till slut sköt han henne utanför hennes lägenhet i Göteborg. Mamman förblödde inför ögonen på ett av hennes tre barn. Tingsrätten dömde 43-åringen till 14 års fängelse. Ett straff som Hovrätten för västra Sverige ändrade till 18 år.

Blev ihjälslagen med flaska

• Man, 24 år. 30 december 2009 gick Nancy Tavsan, 18, från Hjällbo hem från en fest. Den då 21-årige mannen följde efter. Han slog ihjäl henne med en magnumflaska. Han ska dess-utom ha försökt våldta henne. Tingsrätten dömde honom för mord, våldtäktsförsök och ytterligare ett försök till våldtäkt mot en annan kvinna till 16 års fängelse, ett straff som Hovrätten för Västra Sverige slog fast.

Mördades på väg från fest

• Man, 25. Det var den 26 september 2010 och Elin Krantz hade festat och var på väg hem med spårvagn. Vid Länsmansgården i Göteborg gick hon av, blev våldtagen och mördad av 25-åringen. Hon anmäldes först som saknad och hittades tre dagar senare under ett stenblock i en skogsdunge nära spårvagnshållplatsen. Både tingsrätt och hovrätt dömde mannen till 16 års fängelse och livstids utvisning.