18 juli 2012

Modigt och viktigt att våga vittna

Bohusläningen 2012-05-31

Författare: Elisabet Hvittfeldt

- De visar ett fantastiskt civilkurage som vågar vittna och ställa upp för rättssamhället. Det säger kriminalkommissarie Sven Lindgren om de tre målsägandena i Uddevallarättegången.
Han arbetar vid länskriminalen i Västra Götaland och har mycket kunskap om kriminella gäng och organiserad brottslighet. Den som känner hot och fruktan för sådana här gäng måste göra en polisanmälan, menar han. - Det visar den här domen. Om polisen inte vet något kan den inget göra. Om samhället markerar förstår de kriminella gängen att deras agerande kan få konsekvenser.

Enligt Sven Lindgren har antalet medlemmar i Brödraskapet varit ganska oförändrat de senaste åren.

Fängelsegäng

Det är ett fängelsegäng vilket innebär att nya medlemmar rekryteras inne på fängelserna.

Det bildades 1995 på Kumla och har i Bohuslän en kärna i Trestadsområdet. Lokalen finns i Uddevalla.

Vid rättegången i Uddevalla fanns tillresta gängmedlemmar från andra orter på plats. Det är typiskt, menar Sven Lindgren, att man stödjer varandra på det sättet.

Vill tjäna pengar

 Brödraskapet har samma motto som alla andra kriminella gäng - de vill tjäna pengar på sin brottslighet. Så mycket som möjligt.

- Och då lever de på sitt våldskapital som byggs upp av statusen som de får i media och av den ryktesspridning som är. På frågan hur samhället bäst bekämpar gäng som Brödraskapet, säger han:

- Ta deras pengar! Kommuner och myndigheter måste gå samman och bekämpa dem. Samverkan är jätteviktig. Utan pengar är de inget.
© Bohusläningen