16 maj 2012

Tre kriminella gäng finns i Kristianstad

Kristianstadsbladet 2012-03-20
Författare: PER NILSSON


KRISTIANSTAD Tre kriminella gäng agerar i Kristianstad för tillfället. - De är i olika stadier av aktivitet, säger kommissarie Peter Kamph på kriminalunderättelsetjänsten vid polisen i Kristianstad. Red & White Crew, med kopplingar till Hells Angels, Bandidos och Brödraskapet är de tre gäng som finns, men hur många som är aktiva är oklart. Polisen betraktar samtliga som kriminella.

Sitter i fängelse
- De sysslar med olika for-mer av kriminell verksamhet, säger Peter Kamph. Fram till nyligen fanns även Syndicate Legion, men efter uppgörelsen med Red & White Crew i höstas är det gänget borta. - Vi märker inget av dem längre. Ledaren sitter i fängelse, säger Peter Kamph. Men det rör sig snabbt bland gängen. Brödraskapet som försvann från scenen för fyra år sedan har nu etablerat sig på nytt i Kristianstad. Nytt namn i stan - De var som mest ett tiotal aktiva. Så gott som alla lagfördes innan 2008 var slut, säger Peter Kamph. Rock Machine är ett nytt namn som dykt upp, men det ses ännu inte som ett etablerat gäng. Det finns personer med knytningar till gruppen här. Vi vill se en viss form av etablering innan vi kan säga att gänget finns, säger Peter Kamph. Två medlemmar i Outlaws har den senaste veckan mördats i Blekinge, men det gänget är inte aktivt i Kristianstad.

- Vi har inte haft någon erfarenhet av dem i vårt polisdistrikt, säger Peter Kamph. Han säger att det inte är allmänheten som är måltavlor för de våldsbrott gängen är inblandade i. - Som regel är det interna konflikter. Det inte allmänheten som i första hand bör känna fruktan.

Risk för allmänheten

Samtidigt pekar han på uppgörelsen mellan Red & White Crew och Syndicate Legion på Långebro i höstas. Där fanns det risk för förbipasserande när det avlossades skott mot Syndicate Legions ledare.
Polisen för en hård kamp för att stoppa gängen.

- Vi är medvetna om problemen de för med sig och gör allt för att förhindra etableringen. Vi försöker störa dem på gatunivå och lagföra dem.