16 maj 2012

mordet på kantatgatan 28-årig man anhållen

Sydsvenskan 2012-03-16
Författare: Anders Sandström


En 28-årig man har anhållits misstänkt för mordet på en 48-åring på Kantatgatan i januari. Polisen säger sig veta motivet till mordet. - Vi har en uppfattning om varför det här brottet har begåtts säger spaningsledare Monica Olhed.


Vilket mordmotivet skulle vara vill polisen dock inte säga.
- Vi har precis börjat förhören och jag vill inte gå in på vad som
sagts, säger Monica Olhed.  Den misstänkte 28-åringen greps redan i måndags i närheten av sin bostad centrala Malmö tillsammans med två andra män. En av dessa, en 20-åring, har kopplingar till den kriminella
sammanslutningen Brödraskapet.

Samtliga delgavs misstanke om vapenbrott, sedan man hittat en startpistol som kunde kopplas till trion. - Vi utförde det följande dygnet flera husrannsakningar runtom i Malmö och påträffade då fler vapen, säger Monica Olhed. På onsdagen uppgraderades misstankarna mot 28-åringen till att gälla mordet på 48-åringen på Kantatgatan den 3 januari.

- Den anhållne mannen kommer att begäras häktad misstänkt för mordet, säger Monica Olhed. Detta bekräftas av kammaråklagare Anders Petersson: - Jag kommer under fredagen att begära honom häktad på sannolika skäl - den högre graden av misstanke, säger han. Ytterligare en man, en 32-åring, har också anhållits misstänkt för skyddande av brottsling. Dessutom sitter ytterligare tre män anhållna för vapenbrott, som följd av husrannsakningarna.

Dessa misstänks dock inte för inblandning i mordet och är heller inte kända för grövre kriminalitet. Polisen är ytterst förtegen om den nya utvecklingen i mordutredningen.

- Det är alltid oerhört känsligt att lämna ut uppgifter just i anhållningsfasen, säger Börje Sjöholm, operativ chef vid länskriminalen Att något inträffat under de två senaste dygnen som fått utredarna att rikta in sig på 28-åringen är dock klart.

- När han greps i måndags hade det inte med mordet att göra, säger Monica Olhed. Den 28-årige mannen beskrivs som känd för utredarna, men för mindre allvarlig brottslighet.

- Jag vill inte säga att han är gängrelaterad. Däremot har han rört sig i vissa kriminella kretsar. Polisen bekräftade igår att vittnen sett gärningsmannen lämna mordplatsen till fots.

- Vi har ett signalement, men det är ganska allmänt, säger Monica Olhed. Om det är mordvapnet man tror sig ha hittat vid någon av husrannsakningarna vill polisen inte säga.

- Det tar tid att få svar på de vapentekniska frågorna. SKL i Linköping har som bekant mycket att stå i utifrån vad som hänt i Malmö, säger Börje Sjöholm. Den 48-årige mannen sköts enligt vittnesuppgifter med flera skott bara några meter från sitt trapphus på Kantatgatan. En röd bil av japanskt fabrikat, som stod parkerad i närheten av mordplatsen, har är också fortsatt intressant för utredarna. Bilen har tagits i beslag av Malmöpolisen och genomgått teknisk undersökning.

- Vi vill gärna ha in uppgifter om var bilen setts och vem som disponerat den, säger Monica Olhed.