16 maj 2012

MORDEt på norra grängesbergsgatan Facebookbilder kan ha -påverkat

Sydsvenskan 2012-03-14
Författare: Joakim Palmkvist


Malmö 25-åringen dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. Men vittnena har påverkats av bilder de har sett på Facebook i efterhand, menar 25-åringens advokat -under hovrättsförhandlingen.


- Det ska inte vara lättare att bli dömd till fängelse bara för att Facebook finns, menar advokat Johan Sarvik. Hans klient, en 25-årig ledande medlem i Malmöavdelningen av gänget Brödraskapet, dömdes till livstids fängelse i tingsrätten. På måndagen slutargumenterade Sarvik i hovrätten för att få sin klient friad från mordet i somras på en svartklubbsvakt på Norra Grängesbergsgatan.

Huvudstriden står om värdet av de vittnen som pekar ut 25-åringen. Ingen av dem såg själva hugget som dödade vakten. De vittnade alla efter att först ha sett bilder på 25-åringen som laddats ner från internet efter att ha publicerats på Facebook och flera hemsidor.

Sarvik tryckte starkt på gängtillhörighet som motiv och ville ha det till att vakten kan kopplas till gänget Outlaws. Vittnesutpekandena skulle alltså vara ett sätt att hämnas i en pågående gängkonflikt. Men några tecken på att det finns en sån konflikt förekommer inte i det underrättelsematerial Sydsvenskan tagit del av. Och medlemmar i Outlaws stödgäng Black And White Crew förnekar för Sydsvenskan att vakten var med. Åklagare Bo Albrektsson dömer helt ut gängmotivet. Gängvännerna ur Brödraskapet som var med den dömde på platsen för dådet "tillhören kategori mycket lättkränkta människor", menade han.

- Man kan lätt föreställa sig vilken kränkning de upplever när de inte kommer in på en svartklubb, när de dessutom har med sig kamrater från Stockholm som de ska visa nöjeslivet i Malmö för, sa

Albrektsson. Så enkelt är det.

Vittnena berättade till sist, trots stark press och tveksamhet, menade åklagaren. Det snarare stärker deras trovärdighet. Domen faller den 23 mars. På eftermiddagen beslutade hovrätten att hålla kvar 25-åringen i häkte till dess, vilket talar för att han döms till minst flera års fängelse.

Joakim Palmkvist

"Man kan lätt föreställa sig vilken kränkning de upplever när de inte kommer in på en svartklubb