16 maj 2012

Tingsrättsbombaren nekas ta bort gängtatueringar

Västerbottens-Kuriren 2012-02-28
Författare:  Sven bjorkland

När kunderna vägrade göra rätt för sig anlitades Johan Lindström, i dag 42 år gammal, av Umeåföretag som en sista åtgärd, berättade han själv i en artikel i Västerbottens Folkblad.


Han skickades ut till personer som inte hade betalat sina skulder och påminde dem om det vettiga i att betala omgående. Hans tillvägagångssätt och det faktum att han var medlem i den kriminella motorcykelklubben Bandidos och hade anknytning till fängelseorganisationen Brödraskapet ledde till att många gjorde som han sa. I januari 2003 smällde en bomb, som Lindström låtit placera ut, utanför tingsrätten i Umeå. Bomben dödade en man som var på väg in på en rättegång och Johan Lindström dömdes till livstids fängelse. Sedan dess har han bland annat suttit på anstalterna i Kumla, Tidaholm, Norrtälje och Salbergaanstalten i Sala.Rätt till permission

Johan Lindström ansökte nyligen om permission för att äta på restaurang, titta i affärer och gå och fika. Men även för att besöka en tatueringsstudio för att tatuera över gängtillhörigheten på kroppen.
Kriminalvården ger honom rätt till permission, men sätter stopp för tatueringsdelen. Detta trots myndighetens uttalade vilja att hjälpa intagna att lämna kriminella nätverk. Anledningen till beslutet är att man inte anser det nödvändigt att besöka en tatuerare i nuläget.
I Kriminalvårdens information från förra året om kriminella gäng på anstalterna framgår att sex till åtta procent av alla intagna i landets fängelser har anknytning till organiserad brottslighet och att det är viktigt att stödja dem som vill lämna kriminella grupperingar.Behöver stöd

Många som ingår i kriminella nätverk vill lämna det livet bakom sig men behöver stöd och hjälp både för att komma i från gänget och för att bygga upp en ny självbild. Kriminalvården, precis som andra myndigheter och organisationer, måste hjälpa dessa personer att skapa ett nytt liv, står det i skrivelsen.@Byline:Sven Björkland Livstidsdömde tingsrättsbombaren Johan Lindström var känd som en ökänd indrivare i Umeå med kopplingar till Bandidos. Nu vill han gå vidare och tatuera över gängtillhörigheten - men får inte.