16 maj 2012

Sänkt straff för svartklubbsmord

Tidningarnas Telegrambyrå 2012-03-23
Författare: Johannes Cleris

Malmö: När en svartklubbsvakt i Malmö vägrade släppa in ett sällskap till en privat fest misshandlades han och knivskars till döds. Hovrätten sänker nu straffet för en 25-årig man som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mordet.
Ett stort bråk uppstod utanför en svartklubb på Norra Grängesbergsgatan i somras, vid femtiden på morgonen. En av de inblandade var Brödraskapet Wolfpacks 31-årige ledare, som mördades i ett taxibolags lokaler några månader senare.

Bråket slutade med att en 25-årig man knivhögg en svartklubbsvakt, som senare avled på sjukhus. Mannen dömdes för mord i december. Men hovrätten sänkte på fredagen straffet till fängelse i 13 år. Trots att offret var försvarslöst när knivhugget delades ut så anser hovrätten inte att påföljden ska vara livstids fängelse.
Tingsrätten dömde även mannen för att tillsammans med tre vänner, mellan 21 och 26 år gamla, ha utsatt en man för grov misshandel på en uteservering vid Folkets park i centrala Malmö tidigare under mordkvällen. De tre vännerna dömdes till ett och ett halvt års fängelse vardera men frias nu helt av hovrätten.

Trots att små mängder av offrets blod hittades på de fyra männens skor och kläder så anser rätten det inte ställt utom rimligt tvivel att de deltog i misshandeln.