16 maj 2012

Misshandel tros vara hämnd, Två åtalade medlemmar i kriminellt gäng

Bohusläningen 2012-05-10
Författare: Karin C

Trion ska ha överfallit och misshandlat tre andra män i centrala Uddevalla. Två av dem blev knivskurna. Åklagaren tror att en tidigare misshandelsdom kan vara motivet till dådet. Det finns också kopplingar till kriminella gäng.


De åtalade är tre Uddevallabor, en 26-åring och två 24-åringar.
Det var den 17 mars som tre män blev överfallna på Sillgatan mitt i centrala Uddevalla. De tre är en pappa, pappans bror och en son. Pappan och pappans bror blev båda knivskurna, den ene i buken och skinkan, den andre i ryggen. Sonen lyckades fly till en bil och låsa dörren, men blev då hotad. En av männen sparkade även på bilen och viftade med en kniv.

Misshandlade sonen

26-åringen som nu åtalats för överfallet dömdes så sent som för ett år sedan för att ha misshandlat sonen, som nu blev överfallen. 26-åringen dömdes då till fängelse i tio månader. Han dömdes för att ha överfallit mannen i en bil vid en mack i Uddevalla och där slagit honom med en sten i huvudet. Åklagaren menar att detta kan ha varit motivet till överfallet på Sillgatan. - Det råder en del oklarheter om motivet, säger chefsåklagare Niklas Sannerholm. Men ett tänkbart motiv kan vara just den händelsen. 26-åringen dömdes för brottet.

Brödraskapet

Åklagaren hävdar också att två av de nu åtalade är medlemmar i nätverket Brödraskapet och att det kan ha betydelse för målet. Han vill inte gå in närmare på varför det har betydelse.

- Det kommer att bli långa förhör om detta, säger Niklas Sannerholm. Att det var den tidigare misshandlade mannens pappa och farbror som blev värst misshandlade är också en gåta.

- De har inte alls haft något med det tidigare misshandelsfallet att göra, säger Sannerholm. Så varför de blev överfallna och knivskurna vet vi inte.

Alla de tre åtalade männen förnekar brott. De menar att de inte alls varit på platsen den aktuella dagen. En av de åtalade menar att han just vid misshandelstillfället var i full färd med att tapetsera en lägenhet i Uddevalla.

Dödshot

Åklagaren anser det bevisat att de varit på plats och att de är de skyldiga gärningsmännen. Han åtalade två av männen för grov misshandel och olaga hot, då det framförs dödshot i samband med misshandeln.
Den tredje mannen åtalas för medhjälp till grov misshandel, då åklagaren menar att han kört bilen till brottsplatsen och att han varit införstådd med att de andra två skulle misshandla målsägarna.