16 maj 2012

55-årig göteborgare och sju andra åtalas i rekordstor kokainhärva

Göteborgs-Posten 2012-03-27
Författare: Daniel Olsson, Peter Linné

STOCKHOLM: Ensamseglare, äventyrare, entreprenör, Chalmerslärare - och rekordsmugglare av 1,4 ton kokain. - Jag har inte tjänat en enda djävla krona, säger den misstänkte 55-årige göteborgaren.

En sjöbefälsutbildad man i övre medelåldern, bosatt i Västra Frölunda, är alltså en av huvudrollsinnehavarna i den största knarkhärva som någonsin avslöjats i Sverige.

Han greps i juni 2010 med exakt 1 391 kilo colombiansk narkotika i sin fritidsbåt, utanför den karibiska ön Martinique i Västindien. Partiet har ett uppskattat gatuvärde på över fyra miljarder kronor.
Den franska tullen gjorde tillslaget. Farkosten, en Beneteau 473, var då kraftigt överlastad.
Enligt åklagarnas färska förundersökning hade 55-åringen genomfört åtminstone två Atlantseglingar dessförinnan, med stora mängder knark i lasten. Den ena slutade i brittiska Falmouth, den andra vid Lilla Bommen i Göteborg.
Åtalet, som väcktes i går, omfattar ytterligare sju individer. Däribland en kvinna som haft en relation till den västsvenske mannen.
- 55-åringen har medgivit de flesta av anklagelserna som riktas mot honom. Han berättar dock i princip ingenting om de andra personernas eventuella delaktighet, förklarar kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström.

Advokat Martin Cullberg är inte av samma uppfattning:

- Att min klient skulle ha erkänt låter som en betydande överdrift. Han kommer att presentera sin historia i rättegången.

Mannen jobbade tidigare som lärare vid sjöbefälsutbildningen på Chalmers. Fast arbetsgivaren var inte särdeles nöjd med hans insatser:
- Han försvann utomlands när han egentligen borde ha varit i skolan. Sedan kom han tillbaka med dyra bilar och grejer, sa Lars-Eric Carlsson, chef för Träffpunkt Sjöfart vid Chalmers, till GP i anslutning till gripandet.
55-åringen står officiellt som ägare till ett företag i den maritima branschen, som uppges syssla med reparationer och nybyggnationer.
Mannen beskrivs som en obotlig optimist, en rastlös lycksökare, en snabba cash-jägare och en fixare med ständigt nya projekt på gång - och har bland annat arbetat som reklamman, bilmekaniker, fastighetsskötare, elektriker, svetsare, hovmästare och vrakbärgare.

- Han har alltid prioriterat sig själv och sin båt före allting annat, konstaterar en före detta sambo.
55-åringen har ett par kortare fängelsestraff (ett för oljesmuggling) och minst en konkurs bakom sig.
”Kokainligan” beräknas, under ledning av en 39-åring från Stockholm, ha dragit in cirka 114 miljoner kronor på sin hantering.
Åklagarna har emellertid beslagtagit tillgångar för 53 miljoner (ett hus i Spanien, en lyxbåt och tre sportbilar) för att säkerställa de häktades återbetalningsmöjligheter i händelse av en fällande dom.
2,7 mkr av dessa är egendom tillhörande göteborgaren.
- Jag har inte tjänat en enda jävla krona på den jävla narkotikan överhuvudtaget, men ni har tagit allting jag äger och har, hävdar 55-åringen i ett av förhören.

Fakta:

Brokigt förflutet

Den 39-årige huvudmannen, som inte längre är folkbokförd i Sverige, har en lång kriminell karriär bakom sig. Han är dömd för flera grova bankrån, bland annat ett i Gustavsberg där en kassörska togs som gisslan.
39-åringen påstås på 90-talet ha tillhört organisationen Brödraskapet.

Mest känd är 39-åringen för sina spektakulära rymningar. 1995 fritogs han av en motorcyklist utanför Svea hovrätt där han stod inför rätta. 2002 satt 39-åringen på Hallanstalten utanför Södertälje, för att avtjäna tolv års fängelse. Under en bevakad permission överraskades hans väktare av två maskerade män som under vapenhot tog med sig 39-åringen i en bil.

Fakta:
Fem smugglingsaffärer
¨
Åtalet innehåller fem knarksmugglingar och försök därtill, som ligan initierat eller genomfört:
Kokain till ett värde av 38 miljoner kronor transporterades från Karibien till Falmouth, England, där det såldes vidare (2006).
Kokain till ett värde av 10 miljoner kronor skall ha beställts. Men leveransen och transporten till Sverige blev aldrig av (2007).
Kokain till ett värde av 75 miljoner har transporterats från Karibien till Göteborg, där det påträffades på en båt som låg förtöjd vid Lilla Bommen. Det rörde sig om 10 kilo (2008).
Ett kokainparti på 713 kilo skall ha beställts. Leverantörerna från Colombia greps dock strax före överlämnandet. I planen ingick att narkotikan skulle transporteras till Hönö i Göteborgs skärgård (2009).
Ett kokainparti på 1 391 kilo påträffades av tullmyndigheterna i Martinique på en segelbåt med destination Göteborg.

Billboard:
Enligt åklagarnas förundersökning hade 55-åringen ­ genomfört åtminstone två Atlantseglingar dessförinnan, med stora mängder knark i lasten

Bildtext:
- överlastad. Den franska tullen gjorde tillslaget mot göteborgarens segelbåt i juni 2010