1 juli 2009

31-åring skjuten av Brödraskapet


Källa: Kristianstadsbladet

Datum: 090107

31-åringen vågar inte återvända

31-åringen, som hittades misshandlad och skjuten på en villatrappa iHammarslund, närvarade inte vid rättegången som inleddes på måndagen.Han är övertygad om att han blir dödad om han kommer tillbaka tillKristianstad.

KRISTIANSTAD

Säkerhetskontrollen kring rättegången var rigorös. Såväl i tingsrättenunder förmiddagen som när rätten på eftermiddagen genomförde syn av enlägenhet i Fjälkinge dit vice chefsåklagare Pernilla Åström påstår att31-åringen togs. Tingsrättens syn bevakades av flera polispatrulleroch hit togs de tre misstänkta, som är häktade, en och en.

Det varadvokat Lennart Malmgren som försvarar en misstänkt 31-åring, sombegärt synen. Enligt advokat Malmgren är det helt osannolikt attmålsäganden togs till i lägenheten.Blivit hotadDen 31-årige målsäganden har berättat att han blivit hotad avanhängare till den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack ochatt det handlar om en påhittad skuld.31-åringen närvarade inte personligen vid rättegången utan fanns medvia telefon.

Enligt åklagaren är 31-åringen övertygad om att han blir dödad om han kommer tillbaka till Kristianstad. Han har varit mycketovillig till att medverka i polisutredningen, befinner sig på hemligort och har sagt att han inte vill att rättegången ska genomföras.

Förundersökningen, som ligger till grund för åtalet om människorov,mordförsök och grovt utpressningsförsök mot de tre misstänkta: en29-årig medlem i Brödraskapet, en 31-åring och en 20-årig kvinna somsamtliga förnekar brott, har krävt en massiv insats från polisenssida.Massor av förhör har hållits. Telefontrafik har analyserats. Fynd hargranskats av SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium. Det dröjdetvå månader innan man hade misstänkta. För att kunna säkra spår i denaktuella lägenheten användes en särskild spray som kan få fram fläckarefter borttvättat blod.Träff på parkeringUtredningen visar att måls-äganden och den misstänkte 31-åringen ärgamla bekanta.Måndagskvällen den 1 september 2008 skulle de träffas på parkeringenvid A-livs i Fjälkinge och tala om en skuld, som måls-äganden påstårinte finns. Målsäganden kom vid halvniotiden i bil med en kvinnligbekant till parkeringen. 31-åringen kom i bil med 29-åringen ochkvinnan.

Enligt åklagaren fick målsäganden omedelbart ett slag i huvudet. Enplastkasse träddes över hans huvud, kassen fästes med silvertejp ochhan togs in i bilen som trion kom i. Han fördes till lägenheten iFjälkinge där misshandeln började. Hans händer bands ihop, inlindad ien filt eller matta bars han sedan ut till samma bil som han rövatsbort i och stuvades in i dess bagageutrymme.På Ekenabben fortsatte misshandeln. Han blev slagen från flera hållsamtidigt, stucken och skjuten i benet. Under tiden uppmanades han attbetala en okänd summa pengar. På den blodiga brottsplatsen hittadestvå tomhylsor.Åklagaren tror att det ena skottet antingen var en miss eller envarning.Lämnades kvarOffret lämnades kvar, illa skadad.

Enligt Pernilla Åström vargärningspersonerna likgiltiga inför konsekvenserna; de brydde sig inteom i fall 31-åringen dog eller inte.De åkte hemåt. Analys av telefontrafiken visar att den misstänkte29-åringen därefter ringde flera samtal till personer med kopplingartill Brödraskapet.Strax före klockan sex morgonen därpå hörde en villaägare iHammarslund hur det knackade på hans ytterdörr.

Från brottsplatsen på Ekenabben är det cirka 500 meter till villan.När ägaren öppnade dörren fann han en man, blodig och medtagen, på sintrappa. Runt halsen hade mannen några varv silvertejp virad.Rättegången fortsätter under onsdagen och torsdagen.

Brödraskapets klubbhus i Kristianstad