1 juli 2009

Källa: GT
Datum: 090125

 
Brödraskapet växer i Sydsverige


GÖTEBORG.


Det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack har avdelningar i Göteborg, Västerås och Kristianstad. Men folk med nära band till organisationen finns i fler svenska städer. - Det finns personer med kopplingar till Wolfpack i Malmö, säger Thord Haraldsson.Polisen i Västra Götaland har samverkat med polisen i Skåne inför anhållandet av de män som tros ligga bakom bomben mot Barbro Jönssons bostad.Tidigare har Brödraskapet Wolfpack varit aktiva i Kristianstad, men har nu även representation i Malmö.


- Det finns personer med kopplingar till Wolfpack i Malmö, så mycket kan vi säga efter att ha deltagit i utredningen där, säger Haraldsson.Brödraskapet Wolfpack bildades av finska och svenska interner på Kumlaanstalten i mitten av 1990-talet.


Sedan dess har de växt till en organisation med räckvidd över stora delar av södra Sverige.Utredningen mot 24- och 25-åringen har nu belagts med högsta sekretess. Polis och åklagare är samtidigt mycket fåordiga kring detaljerna i utredningen.- Det är ett känsligt utredningsläge överhuvudtaget och det blir inte mindre känsligt med tanke på vilka kretsar det här handlar om, säger chefsåklagare Urban Svenkvist.


Den misstänkte 25-åringen var en av fem personer som anhölls för bedrägeri i Malmö i onsdags. 24-åringen är dock den med ett tyngre kriminellt förflutet med våldsbrott, senast dömdes han för vapenbrott.


Enligt Sven Alhbin, operativ chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland, har polisens kartläggning av telefontrafik varit en direkt bidragande faktor till gripandet.- Det är en blandning av teknisk bevisning, av underrättelseanalyser och förhör.- Det handlar bland annat om analyser av telefonmaterial. En del av den analysen är att titta på misstänkta personers telefontrafik, säger han.


Brödraskapet WolfpackBildades 1995 som ett kriminellt nätverk på Kumlaanstalten med namnet Brödraskapet. Verkade under de första åren som en fängelseorganisation med en avdelning utanför murarna, Brödraskapet MC.


När organisationens ledare Daniel Fitzpatrick mördades i juni 1998 återuppstod gänget som Brödraskapet Wolfpack. Brödraskapet Wolfpack har avdelningar i Göteborg, Västerås och Kristianstad. 2004 dömdes 16 personer närstående Brödraskapet Wolfpack i Uddevalla tingsrätt för en misshandel som skedde på Bengalos mc-gård i Uddevalla. Åklagaren Barbro Jönsson fick alla 16 åtalade fällda för olaga frihetsberövande och misshandel trots att inte samtliga personer deltog aktivt i misshandeln.


I december 2007 åtalade chefsåklagare Barbro Jönsson sex personer med kopplingar till Brödraskapet Wolfpack för inblandning i en skottlossning i Lilla Edet tidigare samma år. Huvudmannen i åtalet dömdes till fem och ett halvt års fängelse i hovrätten. En 9 mm-pistol, CZ99, som användes vid skottlossningen i Lilla Edet förekom senare vid ett nytt mordförsök i Kristianstad.