24 juni 2009

MEDLEM I BRÖDRASKAPET MISSTÄNKS VARA HJÄRNAN BAKOM KUPPEN


Medlem i Brödraskapet häktad för rånet
 
2008

Källa: TT

Datum: 080123

Posten ser över säkerheten efter rån

Göteborg

(TT) De tre personer som anhölls på tisdagseftermiddagen för rånet mot postterminalen i Göteborg sitter kvar under natten till torsdagen. Senast på fredagen måste åklagaren begära dem häktade.Polisen tror att minst tio personer var inblandade i rånet, men på onsdagen hade inga ytterligare gripits.En av de tre har anhållits misstänkt för grovt rån. Det tyder på attpolisen misstänker att mannen kan ha medverkat vid själva rånet motpostterminalen på Kruthusgatan.De två andra är misstänkta för medhjälp till grovt rån. Samtliga ärskäligen misstänkta, den lägre misstankegraden.Männen är 40, 31 och 24 år.

Enligt Göteborgs-Posten tillhör 40-åringendet kriminella nätverket Brödraskapet Wolfpack.Polisen är mycket förtegen med vad som händer i övrigt i utredningenmen Sven Alhbin, operativ chef vid länskriminalen i Västra Götaland,säger till TT att inga fler har gripits.Oskyddad baksidaRånarna gick in från postterminalens baksida, en sida som är i principoskyddad jämfört med framsidan mot Kruthusgatan.Vi gör löpande riskanalyser och ser över säkerheten. Det är självklartatt detta som hänt nu gör att vi ser över analyserna en gång till,säger Per Ljungberg, presschef på Posten, till TT.Enligt uppgifter till Sveriges Televisions Rapport tog sig rånarnain i terminalen genom att gå alldeles bakom ett posttåg som anländerklockan 1.22 måndag till och med torsdag.

De ska sedan ha tvingatpersonalen att öppna tågets vagnar där B-post, paket och värdeposttransporterades.Vare sig Posten eller polisen vill kommentera vad rånarna kom övervid det spektakulära rånet.Jag kan bara säga de kom över ett antal försändelser.Sekos förbundsordförande Janne Rudén har besökt sina medlemmar vidpostterminalen i Göteborg flera gånger och vet hur där ser ut.Nu kom rånarna från spårsidan, i den del av terminalen som kallas för"tarmen". Det är en kil som går ut via lastbryggan och där man drarin järnvägsvagnarna i terminalen, säger Rudén.RiskmomentDär ser han brister i skalskyddet:Från gatusidan krävs kort vid inpasseringar, men baksidan är ett riskmoment. Vi vill ha en diskussion med arbetsgivaren om säkerheten runtterminalerna.

Och jag vet att Posten också funderar över detta.Han beskriver det som hände klockan 1.29 natten till tisdagen på Kruthusgatan som en kommandoräd.Det var som om de försökte frita en gisslan. Det var oerhört välplanerat. Och de kom över järnvägsspåren. Men man ställer sig frågan: vadvar de ute efter?TTKl 01.29: Larmet går om ett rån på postterminalen vid Kruthusgatan, långt från polishuset, på andra sidan järnvägen. Beväpnade män i overaller tvingar elva postanställda att lägga sig på golvet.

Det är oklart vad rånarna kommer över. I snabb följd händer nu flera saker som ska sinka polisen: Kruthusgatan blockeras i båda ändar med brinnande bilar. Vid den ena brandplatsen står en mystisk låda som misstänks vara en sprängladdning. Utanför Citypolisens lokaler vid Färgaregatan står en bil. I den finns en säck och en låda som misstänks vara en bomb. Boende tvingas lämna sina lägenheter. På andra sidan kvarteret hänger en väska med texten "bomb". Även bilen utanför polishuset vid Skånegatan visar sig innehålla ett mystiskt paket. En annan misstänkt laddning hittas vid Partihallarna. På flera ställen placeras fotanglar ut och den utbrända flyktbilen hittas, en jeep. Tre greps och anhölls under tisdagseftermiddagen. De sitter kvar anhållna under natten till torsdagen. Senast fredag måste åklagaren begära dem häktade. (TT)
Källa: Kvällsposten
Datum: 080124
Gripen för postrånet var med om miljonkuppGÖTEBORG. Den 40-årige medlemmen i Brödraskapet Wolfpack var med och utförde det spektakulära Ababrånet 1991 där bytet blev elva miljoner kronor.Nu är han misstänkt för att ha planerat och deltagit i postrånet i Göteborg.40-åringen hade nyss muckat efter tre år och fyra månader i fängelse. I tisdags greps han misstänkt för grovt rån.Två andra män greps när på väg till Stockholm. De är misstänkta för medhjälp till grovt rån.Ababrånet 1991 var det största hittills i Sverige.Rånarna fick med sig sjutton miljoner kronor i kontanter från Ababs värdedepå i Göteborg. De tvingades dock lämna kvar sex miljoner på lastbryggan sedan en väktare dykt upp.
Källa: GT
Datum: 080124
Han planerade rånet. Polisen misstänker att 40-åringen är hjärnan bakom postkuppenGÖTEBORG. 40-åringen som är medlem i Brödraskapet Wolfpack var med och utförde det spektakulära Ababrånet i Göteborg där bytet blev elva miljoner kronor. Nu är han misstänkt för att ha planerat och deltagit i tisdagens postrån i Göteborg. Vid Ababrånet drog han en nylonstrumpa över ansiktet och tog en pistol i handen och hotade en kvinnliga väktare.40-åringen, vi kan kalla honom Viktor, har nyligen muckat från ett tre år och fyra månader långt fängelsestraff för grovt narkotika-brott.Han greps på tisdagseftermiddagen sedan både uniformerade och civila poliser först slagit till mot hans bostad i Majorna i Göteborg.Han har delgivits misstanke om grovt rån.De två andra männen greps när de var på väg till Stockholm, där de bor. De är 31 respektive 25 år gamla och har kriminell bakgrund. Båda är delgivna misstanke om medhjälp till grovt rån.Ababrånet var när det 1991 genomfördes det största hittills i Sverige.Ligan fick med sig väskor med sjutton miljoner kronor i kontanter från Ababs värdedepå i Östra Nordstan i Göteborg.De tvingades dock lämna kvar sex miljoner på lastbryggan sedan en annan väktare oväntat dykt upp.Rånet föregicks av minutiös planering. I ligan fanns bland annat en yrkesofficer, flera väktare och två av männen hade för övrigt sökt in på polishögskolan.En av dem jobbade dessutom på Abab och hade insideinformation.- Jag sa ja direkt när jag tillfrågades och insåg att det var ett insiderjobb och allt skulle gå lugnt till väga, berättade Viktor för polisen.Enligt egen uppgift fick han 200 000 kronor för uppdraget.De var alla kroppsbyggare och navet kring planeringen var huvudmannens gym.Själva rånet utfördes av Viktor, 24 år då, som jobbade på ett annat vaktbolag, och Henrik, 23-årig mentalskötare, som också bar nylonstrumpa som maskering och hade ett avsågat hagelgevär i handen.Hela rånet genomfördes på tolv minuter.Av de elva miljonerna som rånarna fick med sig återfanns fem men de resterande återfanns aldrig.För det grova rånet för sexton år sedan dömdes Viktor till fängelse i sex och ett halvt år.Redan som 20-åring dömdes han för narkotikabrott. Därefter har han dömts för rån, grovt rån, varusmuggling, vapenbrott, häleri, olaga innehav av ammunition med mera.Enligt polisens underrättelserotel är mannen fullvärdig medlem i det kriminella nätverket Brödraskapet Wolfpack.I den personutredning kriminalvården gjorde i samband med det senaste grova narkotikabrottet berättade Viktor:-Min svaghet är att jag missbrukar anabola steroider. Det gör jag av medicinska skäl för att kunna träna, då jag har knä- och ledproblem.-Jag vet att det är fel, men jag behöver träna för att må bra.40-åringen har hittills inte medgivit någonting.
Källa: Göteborgs-Posten
Datum: 080124
Anhållen 40-åring medlem i WolfpackGÖTEBORG: Den 40-årige göteborgare som anhållits som misstänkt för delaktighet i rånet på postterminalen är medlem i det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack och en erfaren rånare. Två andra anhållna kommer från Stockholmstrakten liksom flera av dem polisen nu jagar.I går morse beslöt tingsrätten att ge de tre män, 25, 31 respektive 40 år gamla, en offentlig försvarare. Två av dem är anhållna som skäligen misstänkta för medhjälp till grovt rån, den tredje personen är skäligen misstänkt för grovt rån."Skäligen misstänkta" är den svagare misstankegraden.Personerna hör hemma i den kriminella miljö som föder rånare.Deras namn hemligstämplades. Skälet är den stora uppmärksamhet fallet fått i massmedia.Senast i morgon måste kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud begära de tre männen häktade eller släppa dem.En erfaren rånareKlart är att den äldste av de anhållna är en erfaren rånare och en av ett knappt fyrtiotal medlemmar i den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack.Vid en uppmärksammad rättegång i Mölndals tingsrätt sommaren 2000 dömdes han till sex års fängelse för bland annat grovt rån, narkotikabrott och vapenbrott. Uppmärksamheten kring rättegången berodde främst på att en av de åtalade, medlem i Original gangsters, då var tillsammans med sångerskan och fotomodellen Hanna Graaf som också åtalades men frikändes.Rättegången gällde bland annat två personrån samt ett rånförsök mot Föreningssparbanken i Landvetter.Det rån för vilket 40-åringen fälldes riktades mot en krögare i Göteborg sommaren 1999.40-åringen och en kumpan ringde på krögarens dörr i Majorna under täckmanteln att överlämna ett rekommenderat brev. När offret öppnade sprejade de honom i ögonen, slog honom med batong, band honom vid en stol och tejpade för hans mun.Rånarna kom över 240 000 kronor i svensk och utländsk valuta.40-åringen frigavs villkorligt den 17 maj 2004.Han kom hem till lägenheten i Majorna som han hyrt ut i andra hand under fängelsetiden men hann inte få ordning innan han anhölls i början av juni, häktades och dömdes till fängelse i tre år och fyra månader för bland annat grovt narkotikabrott. I hans lägenhet hittade polisen fem kilo cannabis.Ett liv bakom gallerMannen, som också dömts för grovt rån i början av 90-talet till sex och ett halvt års fängelse, har alltså tillbringat större delen av sitt vuxna liv bakom galler.De två andra anhållna, 31-åringen och 25-åringen, har också kriminell bakgrund. De kommer båda från Stockholmsområdet och är skrivna på adresser inte långt ifrån varandra. Enligt polisen var minst tio personer inblandade i postrånet och det är fler än de två anhållna som ska ha kopplingar till Stockholm.
Medlem i Brödraskapet misstänks för rånet. 40-åringen har flera långa fängelsestraff bakom sig, och är bland annat dömd för två grova rån.


Källa: GT
Datum: 080127
Polisman föll ihop i rätten. 

Dramatik när misstänkta postrånarna häktades

GÖTEBORG. Under stor dramatik häktades de tre misstänkta för postrånet i Göteborg. Mitt under förhandlingarna kollapsade en utredande polisman. Den misstänkte 40-åringen protesterade ilsket när han förstod att rätten inte skulle släppa honom.- Min klient är oskyldig och ska försättas på fri fot, menade 40-åringens advokat Lars Andersson.Men rätten gick på åklagare Ulrika Bentelius Egelruds linje i lördagens häktningsförhandling och häktade 40-åringen på sannolika skäl misstänkt för grovt rån.När häktesbeslutet meddelas, brister det för 40-åringen som har utpekas som medlem i brödraskapet Wolfpack.

- Jag fattar inte varför, protesterar han upprört.- Bevisläget är väldigt svagt och jag kommer att överklaga beslutet, säger Lars Andersson.40-åringen har flera långa fängelsestraff bakom sig, och är bland annat dömd för två grova rån.

Mitt under förhandlingarna faller en utredande polisman plötsligt medvetslös ihop på golvet.Förhandlingarna avbryts i väntan på ambulans och mannen förs akut till sjukhus.- Han har arbetat som förhörsledare dygnet runt under enorm press hela veckan, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.De två Stockholmarna, en 25-åring och en 31-åring, begärdes häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt rån.31-åringen verkar pressad. Han vrider oroligt på sig och ser stressad ut.- Ingen mår bra av att sitta frihetsberövad, säger 31-åringens försvarare David Hall som inte imponerad av åklagarens bevisning.Både 25-åringen och 31-åringen har tidigare dömts till längre fängelsestraff för narkotikabrott.Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar och det är även locket på i utredningen.- Vi vet att flera gärningsmän är sig på fri fot och mer information i medierna kan förstöra vår utredning, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Källa: GT
Datum: 080223
Tre dömda efter skottdramat släppta fria

GÖTEBORG.

Tre av de fyra av tingsrätten dömda efter skottdramat i Lilla Edet har släppts av hovrätten i västra i Sverige i avvaktan på dom. Männen dömdes av Vänersborgs tingsrätt till fängelse i minst tre år.Den ende som sitter kvar i häktet tills hovrättsdomen faller på måndag är den 32-årige fullvärdige medlemmen i Brödraskapet Wolfpack.

Det kan tolkas som att de tre övriga som också har anknytning till Brödraskapet antingen kommer att frias eller i varje fall få straffen kraftigt sänkta.Det är statsåklagare Bo Ericsson och vice chefsåklagare Barbro Jönsson som drivit målet.Under förundersökningen sprängdes en bomb utanför Barbro Jönssons bostad i Trollhättan.Sprängningen sätts av polisen fortfarande i samband med utredningen och rättegången. Ingen person är gripen för dådet.Männen åtalades för mordförsök men tingsrätten valde att döma dem för utpressning och grovt övergrepp i rättssak.Vid skottdramat i Lilla Edet den 26 september förra året sköt någon elva skott in genom en lägenhetsdörr.I lägenheten befann sig en barnfamilj som svävade i livsfara.Vapnet återfanns i samband med ett annat skottdrama i Kristianstad förra året. Också det rubricerat som mordförsök.
Källa: TT
Datum: 080225
Tre frias från Lilla Edetskott

Göteborg (TT)

Hovrätten frikände tre åtalade och skärpte straffet fören fjärde för skottlossningen mot en lägenhetsdörr i Lilla Edet iseptember i fjol.Den som fick straffet skärpt döms av hovrätten till fem och ett halvtårs fängelse, mot tre år och tre månader i Vänersborgs tingsrätt.Två av dem som nu frias för inblandning i skottlossningen döms tilltre respektive fyra månader för andra brott. I tingsrätten fick de treår och tre månader.Alla fyra var åtalade för försök till mord. Flera skott sköts motlägenhetsdörren. Där inne fanns ett par och deras lilla barn.

Mannen ifamiljen hade för några år sedan vittnat mot den nu dömde huvudmannensom är medlem i brödraskapet Wolfpack. Enligt hovrätten varskottlossningen ett led i en plan att pressa pengar avlägenhetsinnehavaren för att han vittnat.Hovrätten, liksom Vänersborgs tingsrätt, anser det inte bevisat attavsikten varit att döda. I tingsrätten dömdes de för bland annatövergrepp i rättssak.

Men enligt hovrätten finns det heller intetillräcklig bevisning för att någon av de åtalade befunnit sig påplatsen. Huvudmannen döms dock för att ha planerat och sett till attattentatet genomfördes.Att straffet mot honom skärps beror, enligt hovrätten, på att hansagerande utgjort ett angrepp på själva rättsordningen. Det finnsanledning att se mycket allvarligt på den typen av gärningar.TT

Källa: Göteborgs-Posten
Datum: 080227
Tre i förhör om bombattentatet

Knarkrazzia gav ett oväntat fynd: sprängmedelGÖTEBORG: Vid en razzia mot två lägenheter i Gårdsten fann polisen stora mängder sprängmedel.

Tre unga män greps. De förhörs nu om delaktighet i bombattentatet mot chefsåklagare Barbro Jönssons hem.Tillslaget i Angered föranleddes av tips om omfattande narkotikaförsäljning. När piketen bröt in påträffades visserligen en del knark, men framför allt dynamit och tändkablar.- Det handlade om en komplett utrustning, tillräckligt för att förorsaka en rejäl explosion, säger kammaråklagare Karl-Erik Esbo.Tre yngre män, alla födda på 80-talet, häktades den 15 februari. De anklagas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, en rubricering som kan komma att utvidgas.Det var den 20 november i fjol som Barbro Jönsson fick sin ytterdörr söndersmulad av en utplacerad sprängladdning. Chefsåklagaren hade då själv precis hunnit lämna sitt radhus.Misstänker sambandDet i dag mer aktuella ärendet handläggs också av just länskriminalen i Trollhättan, den stad i vilken Jönsson är bosatt.

- Vi undersöker kopplingarna mellan sprängämnena i Gårdsten och det som användes mot Barbro Jönssons fastighet, konstaterar Karl-Erik Esbo.Misstankar finns om ett samband. Det saknas dock ännu bekräftelser.Huruvida männen antas ha haft något med dådet att göra, är det ingen ansvarig som vill kommentera. Jönsson har inte varit åklagare i något mål mot de tre.Kommissarie Tord Haraldsson är tystlåten om utredningsläget:- Vi har tre killar från Göteborg sittande här. Vi pratar med dem. Hittills har det inte gett så mycket.Trion som frihetsberövats:En 23-åring, folkbokförd hos en anhörig i Hjällbo, dömd för bland annat grova narkotikabrott. Han släpptes ur fängelse så sent som september 2007.En 22-åring, senast skriven på en adress i Örgryte, straffad för diverse förseelser. Dömdes exempelvis för vållande till annans död efter en trafikolycka 2001.

En 19-åring från Gårdsten, som inte alls figurerar i belastningsregistret.Samtliga förnekar brott.Säger sig ha hittat sprängmedlenDen yngste av dem berättar att han råkade hitta det högexplosiva materialet i en bortkastad Playstation 2-låda på en parkering, tog med sig sakerna och lade dem under sin säng.De övriga har liknande förklaringar.Enligt vad GP erfar arbetar polisen med ytterligare ett spår i Jönsson-fallet. Det rör sig om information som ringdes in under tv-programmet Efterlyst för två veckor sedan.Peter Linné

Fakta: Barbro JönssonChefsåklagare, född 1955 och bosatt i Trollhättan.Uppväxt i Skåne. Startade som åklagare i Vänersborg. Arbetade under många år på riksåklagarämbetet i Stockholm. Kom till åklagarkammaren i Uddevalla på 2000-talet.Åtalade 16 personer från Brödraskapet Wolfpack för grov misshandel utanför Uddevalla (september 2004). Åtalade presidenten i Bandidos i Säffle för olaga hot och övergrepp i rättssak (februari 2006). Åtalade fyra män med anknytning till Brödraskapet för mordförsök i Lilla Edet (november 2007).

Källa: TT
Datum: 080502
Åklagare Barbro Jönsson byter jobb

Göteborg (TT)

Chefsåklagare Barbro Jönsson lämnar sin tjänst på åklagarkammaren iUddevalla och går vidare till en tjänst på internationellaåklagarkammaren i Göteborg.Jönsson har hållit i flera rättegångar mot personer organiserade ikriminella nätverk. Hon blev riksbekant i november förra året dådörren till hennes radhus i Trollhättan sprängdes bort, en vecka innanen rättegång mot sex män med kopplingar till Brödraskapet Wolfpackskulle inledas. Dådet betraktades av riksåklagare Fredrik Wersäll somett "angrepp på de fundamentala värderingar som finns i etträttssamhälle".Enligt uppgifter till TV 4 Nyheterna Väst kommer Jönsson att kunnafortsätta sitt arbete mot den organiserade brottsligheten även på sinnya befattning.Jönsson har avböjt att kommentera sitt nya jobb.TT

Källa: Göteborgs-Posten
 
Datum: 080528
31-åring åtalas för dödsolycka i hjällbo

GÖTEBORG:

31-åringen körde, kraftigt drogpåverkad, av vägen. Bredvidhonom i framsätet avled hans storebror av sina skador.Ur dettotaldemolerade vraket kröp dock tre personer, relativt välbehållna.Singelolyckan i Hjällbo, den 11 februari, rubriceras som grovtvållande till annans död. Initialt fanns det misstankar om att detgällde ett rent attentat, att bilen preparerats.Orsak:I baksätet färdades en 24-årig man, som befinner sig i så kallad badstanding. Han ligger, enligt uppgift, mycket illa till hos två kriminella gäng - både Hells Angels och Brödraskapet Wolfpack.

Efter ett mord vid Ångpannegatan på Hisingen i januari 2007, däroffret var en 35-åring som hade goda kamrater inom HA-sfären, erkände24-åringen.Men han tog sedermera tillbaka sitt medgivande och friades ihovrätten.I utredningen uppgav den unge mannen att han skulle ha uppmanats avBrödraskapare att ta på sig ansvaret, för att skydda en annan merprominent medlem.

När det fullastade fordonet - till synes omotiverat- rusade rakt ner idiket i extremt hög hastighet väckte därför 24-åringens anhörigafrågan om någon möjligen mixtrat med styr- eller bromsfunktionerna.Den tekniska undersökningen avslöjar emellertid att så inte varfallet.De fyra som åkte i den gamla Audi är alla välkända av polisen. Den nuåtalade 31-åringen säger sig i första förhör inte minnas något avhändelsen. Föraren meddelade efterhand att han faktiskt satt bakomratten.Mannen, som hade spår av alkohol och cannabis i blodet, hävdar att hantvingades väja för en annan bilist och därför tappade kontrollen.De övriga två som överlevde smällen, 24-åringen och en 18-årigsläkting, vill inte berätta någonting alls.

Källa: Kristianstadsbladet
Datum: 080603
Brödraskapet hade möte i Kristianstad

I helgen hade Brödraskapet Wolfpack en träff i Kristianstad. Polisenvar rustad för att se till att god ordning hölls

.KRISTIANSTAD

Träffen hölls i centrala Kristianstad med utifrån tillresandeanhängare till organisationen.Polisen gjorde inga ingripanden i samband med träffen.Vi fanns i närheten och de var skötsamma, säger polismästare JarlHolmström.Polisen jobbar inriktatUnder våren har polisen i nordöstra Skåne arbetat målinriktat motBrödraskapet Wolfpack för att inte låta organisationen växa.Enligt Jarl Holmström är det viktigt att polisen prioriterar rättresurs mot organisationen.Man har idag en klar och tydlig uppfattning om vem som ingår iorganisationen och vad de sysslar med.

Vi har inte en etablering av Brödraskapet här, men vi har bekymmer meddem och måste lägga resurser på problematiken, säger Jarl Holmström.Verksamma i områdetDet finns ett antal medlemmar i Brödraskapet som bor och är verksammai området.Just nu pågår en förundersökning om misshandel där den misstänkte ärlierad med Brödraskapet.Tidigare har man drivit förundersökningar mot flera individer som kankopplas till Brödraskapet.

-Det ska vara jobbigt att öppet tillhöra Brödraskapet, säger JarlHolmström.Han förstår om organisationen skapar oro i samhället.Det är en kriminell organisation så det är klart att man som allmänhetkänner oro. Från vår sidan kan jag bara säga att vi prioriterarbekämpningen och har bra kontroll just nu.Angelägenhet för SkånePolismästaren Jarl Holmström poängterar vikten av att organiseradkriminalitet ständigt måste vara i alla myndigheters fokus, inte barapolisens.Brödraskapet är också en angelägenhet för hela Skåne.Det handlar om att vara uthållig och fortsätta att göra korrekta ochnödvändiga prioriteringar, säger Jarl Holmström.

Källa: Kristianstadsbladet
Datum: 080613
Åklagare yrkar på fängelse för Brödraskapet

-anhängareÅklagaren yrkade på två till tre års fängelse för den 21-åring, somenligt ett vittne var klädd i Brödraskapet-väst när han i samband meden skuldindrivning misshandlade en 30-åring med kniv.

MALMÖ

21-åringen är tidigare dömd för flera misshandelsbrott, rån och försöktill utpressning och har suttit i fängelse.När den kriminellt belastade unge mannen på torsdagsförmiddagen stodinför rätta höll Kristianstads tingsrätt förhandlingen isäkerhetssalen i Malmö. Den 30-årige målsägaren samt vittnet skyddadesav flera poliser. Åhörarna fick genomgå rigorös kontroll innan desläpptes in på läktaren, som är avskiljd från salen med skottsäkertglas.Varken målsägaren eller vittnet ville möta den misstänkte 21-åringeneller åhörare. Därför beslöt tingsrätten att bara polis ochmedie-representanter fick sitta kvar på läktaren när de två lämnadesina berättelser.

Den misstänkte fick lyssna från ett medhörningsrum,åhörarna vänta utanför.Valde att erkänna21-åringen, som i förhör och under häktningsförhandlingar hela tidennekat till brott, valde att erkänna vid rättegången.Och hans försvarsadvokat Mikael Nilsson hävdade att misshandeln varprovocerad och därmed av normalgraden.Det handlar om grov misshandel, enligt chefsåklagare Pär Andersson.

Att 21-åringen erkände på torsdagen såg åklagaren bara som ettresultat av att den misstänkte fått tillgång tillförundersökningsmaterialet.I Everöd i aprilMisshandeln skedde den 7 april. 21-åringen körde, i sällskap med enannan man som under misshandeln ska ha hållit sig utanför köket, hemtill vittnets bostad i Everöd där 30-åringen befann sig.I köket uppstod högljudda diskussioner om de 20000 kronor som30-åringen var skyldig 21-åringen.

Därefter går parternas berättelseri sär.30-åringen uppgav att han satt på en köksstol när 21-åringen gjordeett plötsligt utfall mot honom med en större kniv.30-åringen lyfte benet för att skydda sig och fick tre djupa sårskadori benet. När kniven tog i sidan av hans huvud började blodet forsa.Hade kniven tagit lite lägre, på halsen, hade 30-åringen kanske intelevt idag, sa chefsåklagare Pär Andersson.21-åringen menade att han tog en kniv på köksbänken och slog med dennanär 30-åringen sparkade mot honom. Hur skadan i huvudet uppkom vet21-åringen inte.När han såg hur det blödde hämtade han bandage för att hjälpa sittoffer. Hans försvarsadvokat tyckte det lät konstigt att förstmisshandla och sedan plåstra om.Det var inte meningen att han skulle skadas, sa 21-åringen i rätten.

30-åringen fick sjukhusvård för knivskadorna. Han är i dag rädd för21-åringen, har dödsångest och svåra sömnproblem.På domaren Östen Mandelholms fråga om hans rädsla svarade 30-åringen:Har detta hänt kan det hända värre saker.21-åringen nekade under rättegången till att han hade enBrödraskapet-väst på sig vid händelsen.Den ekonomiska skulden var ett privat problem, inte kopplat tillklubben, enligt hans försvarsadvokat.Men vittnet, i vars kök den blodiga misshandeln ägde rum, hävdadebestämt att 21-åringen hade en Brödraskapet-väst.

När 21-åringen gickut såg vittnet ryggmärket med en varg.Tillhör BrödraskapetI sin slutplädering underströk chefsåklagare Pär Andersson att21-åringen tillhör Brödraskapet i Kristianstad och att 21-åringentidigare agerat i Brödraskapets ärende.För att tvinga fram skulden har 21-åringen tagit till våld,hänsynslöst och med råhet, och 30-åringen har inte kunnat skydda sig.Åklagaren yrkade på fängelse i två till tre år för 21-åringen.

Försvaret hoppas på ett lindrigare fängelsestraff, inte mer än ett år,och helst i kombination med skyddstillsyn.Han har inte fått särskilt många chanser. Det finns ett behov avövervakning som kan avgöra hans framtid, sa Mikael Nilsson.Dom faller 24 juni. 21-åringen är fortsatt häktad eftersom tingsrättenanser att det finns risk att han fortsätter begå brott.Birgitta Mattisson

FAKTA Bakgrund

För två helger sedan hade Brödraskapet Wolfpack träff i Kristianstadmed utifrån tillresande anhängare till organisationen. Polisen gjordeinga ingripanden i samband med träffen.Under våren har polisen i nordöstra Skåne arbetat målinriktat motBrödraskapet. Det finns ett antal medlemmar som bor och är verksamma iområdet. Polisen har en klar uppfattning om vem som ingår iorganisationen och vad de sysslar med.I början av 2000-talet startade Brödraskapet ett supportergäng iKristianstad. 2002 fick gänget, med ett tiotal medlemmar, status somofficiell handaroundklubb till Brödraskapet.

Som hangaround harmedlemmarna rätt att bära Brödraskapets västar.Man hyrde en klubblokal på Industrigatan i Kristianstad. Efterpåstötningar från kommunen vände sig fastighetsägaren till tingsrättenför att få klubben vräkt. Enligt detaljplanen fick klubbverksamhetinte förekomma i lokalerna, som var avsedda för lager och verkstad.På hösten 2005 slog polisen på kort tid till mot sex män i åldrarna19-38 år i Kristianstad med anknytning till Brödraskapet. Männen hadebland annat sysslat med inkassoverksamhet där de, enligt åklagaren,genom våld och hot försökt driva in skulder som höjts med ockerbeloppeller varit påhittade. Samtliga sex dömdes till fängelse.


Källa: GT
 
Datum: 080627


Vittnade mot Brödraskapet - hittades död. Polisen om händelsen: " Det här är ingen naturlig död"LILLA EDET. Mannen som vittnade mot det kriminella gänget Brödraskapet och däreter utsattes för mordförsök har hittats död. Mannen, hans sambo och lille son fick direkt efter attentatet skyddade personuppgifter och en ny bostad på hemlig ort. Tre av de misstänkta männen friades i brist på bevis.- Det handlar inte om någon naturlig död, säger en poliskälla.Enligt vad GT erfar har polisen i det aktuella distriktet där den skyddade familjen bodde dock avskrivit eventuella brottsmisstankar bakom dödsfallet.Mannen levde under många år under stark press och var utsatt för ständiga hot sedan han i en rättegång i Trollhättans tingsrätt för snart sex år sedan vittnat mot en ledande person i Brödraskapet som efter det dömdes till ett års fängelse.Sambon har berättat för polisen att mannen förändrades sedan de flyttat tillbaka Tll Lilla Edet 

32-åring medlem i Brödraskapet åtalades för skotten mot familjen.


De två träffades i Thailand dit den hotade mannen flytt av rädsla för det kriminella gänget.De blev kära, ett par och flyttade så småningom tillbaka till Sverige, bosatte sig i Borås och fick en son tillsammans.Familjen flyttade dock så småningom tillbaka till Lilla Edet och det var i den lägenheten familjen fanns när någon en septemberkväll förra året sköt elva skott in i lägenheten.Lägenhetsdörren blev perforerad och det var bara rena rama turen att ingen i familjen dödades.Då hade mannen på nytt hotats med krav på pengar.Under rättegången berättade paret om den skräck som attentatet och hoten framkallat hos dem.- Utpressningsbrottet är grovt med hänsyn till beloppet, bakgrunden till det hela, att hoten vidhållits under en längre tid samt att den misstänkte lutat sig mot sin anknytning till Brödraskapet Wolfpack, sa chefsåklagare Barbro Jönsson i åtalet mot det gäng som misstänktes ligga bakom attentat.Gängmedlemmen dömdes i februari i år av hovrätten till fem och ett halvt års fängelse för grovt övergrepp i rättssak och anstiftan till grovt olaga hot.Men övriga misstänkta försattes på fri fot.Pappan till den döde mannen säger så här till GT:- Jag har inga kommenterar till vad som hänt min son.Sambon och sonen lever fortsatt med skyddat boende.
Källa: Kristianstadsbladet

Datum: 080704

JO läxar upp domare för klädförbud

Hässleholm Domaren vid Hässleholms tingsrätt förbjöd medlemmar av det kriminellagänget Brödraskapet Wolfpack att närvara vid en förhandling på grundav att de bar kläder med organisationens märken och färger på. En avde närvarande medlemmarna anmälde domaren till Justitieombudsmannen(JO) som nu begär ett yttrande från tingsrätten. I anmälan uppges attdomaren har förvisat Brödraskapets medlemmar från rättssalen trots attde tog av sig de plagg som hade gängsymbolerna fastsydda på sig.Enligt JO har en domare inte rätt att förbjuda personer att närvaravid öppna förhandlingar på grund av deras kläder ellerföreningstillhörighet.
Källa: GT

Datum: 080828

"Allvarligt om vittnen hotas till tystnad"

GÖTEBORG. 

- Folk måste kunna vittna och berätta sanningen utan att behöva vara rädda för sina liv efteråt.Det säger vice chefsåklagare Barbro Jönsson, internationella åklagarkammaren i Göteborg i en kommentar till bilattentatet.När GT berättar vad som drabbat 30-åringen och hans flickvän suckar Barbro Jönsson djupt.- När jag började som åklagare förekom övergrepp i rättssak knappast alls. Idag är brottet en del av åklagarens vardag.- Eftersom hela vårt rättssystem bygger på att varje samhällsmedborgare vittnar om sina iakttagelser om brott som begåtts är det oerhört allvarligt om vittnen hotas till tystnad.- Kriminella grupperingar söker helt enkelt utveckla egna normsystem vid sidan av samhällets.Brödraskapet Wolfpack är ett gäng av grovt kriminellt belastade personer som bildades på Kumlaanstalten 1995.Det är inget mc-gäng, men har samma organisatoriska uppbyggnad.Medlemmarna kräver 100-procentig lojalitet mot övriga medlemmar och klubben och kräver att man aktivt deltar eller ställer sig bakom brottsliga handlingar som utförts av enskilda medlemmar eller i klubbens namn.Oförrätter ska bestraffas liksom personer som vittnar eller tjallar.Organisationen uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet.Ingemar Nilssoningemar.nilsson@gt.se

* * * * *BildtextUPPBRÄND. Den här Volvo V70 som stod parkerad i Lilla Edet brändes tidigt i går morse upp av okända gärningsmän. Bilen ägs av en kvinna som förhördes av polisen angående skottattentatet mot en barnfamilj i september förra året och är flickvän till en 30-åring som åtalades för inblandning. SKOTTEN. Det var på kvällen den 27 september som någon sköt elva skott genom en lägenhetsdörr i den här fastigheten i Lilla Edet. I lägenhet befann sig en barnfamilj. Skotten var riktade mot småbarnspappan som tidigare vittnat mot en medlem i Brödraskapet Wolfpack. LEDDE UTREDNINGEN. Vice chefsåklagare Barbro Jönsson ledde polisutredningen mot medlemmarna i Brödraskapet Wolfpack.
Källa: GT
Datum: 080828
Hämnden för att de vittnade. Efter andra attacken kan paret nu få skyddat boendeLILLA EDET. Tidigt igår morse totalförstördes parets bil efter en, som polisen misstänker, anlagd brand i Lilla Edet.30-åringen och hans flickvän misstänker att attentatet är en hämnd för att de sagt för mycket till polisen och i domstolen då en ledande person i kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack dömdes till fem och ett halvt års fängelse.- Vi har ingenting att säga, du får själv räkna ut vad som kan ligga bakom bilbranden, säger paret till GT.De är nu rädda inför framtiden eftersom det är andra attacken mot bilen. Första gången blev den nedsprejad och en ruta krossad.Polisen överväger nu att ge paret skyddat boende i fortsättningen.Det var natten till onsdagen som en granne kom och väckte paret och berättade att deras Volvo V70 "gått i luften".När de sprang ut såg de att bilen stod i brand. Den blev totalförstörd.- Det är riktigt att vi fått en anmälan om en bilbrand och våra tekniker undersöker fordonet, säger kommissarie Thord Haraldsson, vid läns-kriminalen i Trollhättan.- I övrigt vill jag inte säga någonting.Bilen ägs av 30-åringens flickvän.Båda var inblandade i polisutredningen kring attentatet mot en lägenhet i Lilla Edet i september förra året.Någon sköt minst elva skott in genom lägenhetens ytterdörr bakom vilken en barnfamilj fanns.Både under förhören med polisen och under rättegången berättade 30-åringen detaljerat om vad som hände inför skottdramat, dock utan att peka ut någon gärningsman. Även hans flickvän hördes av polisen.Enligt utredande poliser var 30-åringen medveten om riskerna han utsatte sig för men han förklarade att eftersom ett litet barn utsatts för livsfara så hade man gått över gränsen.Barnfamiljen undkom utan skador som genom ett under.Skotten misstänktes vara en hämnd mot pappan för att han tidigare vittnat mot en ledande person inom Brödraskapet vilket ledde till att denne dömdes till ett års fängelse.Gängmedlemmen hade dessutom försökt pressa pengar av småbarnspappan som kompensation för fängelsetiden.Polisutredningen leddes av vice chefsåklagare Barbro Jönsson.Inför rättegången sprängdes dörren till hennes bostad i Trollhättan. Polisen har dock inte kunnat bevisa något samband mellan attentatet och rättegången.30-åringen dömdes av Vänersborgs tingsrätt till skyddstillsyn för medhjälp i attentatet.Hans kompisar i Brödraskapet dömdes alla till minst tre års fängelse, men i hovrätten friades tre av dem.Den fullvärdig medlemmen i Brödraskapet fick fem och ett halvt års fängelse.
Källa: GT
Datum: 081107
Polisen har ringat in misstänkta attentatsmänTROLLHÄTTAN. Polisen har ringat in en kriminell gruppering som misstänks ha utfört bombattentatet mot chefsåklagare Barbro Jönssons hus, uppger TV4 Nyheterna Väst.Polisen saknar än så länge tillräckliga bevis för att gripa någon för brottet, men uppger att den gruppering som misstänks ha planerat och utfört bombattentatet mot åklagarens hus har ringats in.- Vi är ganska säkra på en grupp av människor som ligger bakom det här men utredningsläget är inte sådant i dag att vi är framme vid en skälig misstanke på en särskild person, säger Thord Haraldsson, kriminalkommissarie i Trollhättan.På frågan varför man avslöjar detta nu svarar Thord Haraldsson:- Utredningen har pågått en lång tid och vi tycker att vi kan bekräfta det här just nu.Om två veckor är det ett år sedan sprängningen vid chefsåklagare Barbro Jönssons bostad i Trollhättan. Polisen bekräftar också att man nu är helt säker på att brottet är kopplat till hennes yrkesroll som åklagare, men inte på vilket sätt.Bombattentaten skedde en vecka före en rättegång mot sex personer kopplade till Brödraskapet Wolfpack, där Barbro Jönsson var åklagare. Thord Haraldsson vill inte peka ut en enskild grupp som skyldig, men att det handlar om gängkriminalitet.


Källa: GT
 
Datum: 081122

Familjeflickan tillbaka i häktet. 

Misstänkt i narkotikahärvan på tio kilo amfetaminChefsåklagaren Barbro Jönsson ville att familjeflickan skulle dömas till ett års fängelse för inblandningen i skottdramat mot lägenheten i Lilla Edet. Hon friades dock av domstolen men tog inte chansen att räta upp sitt liv. Nu sitter den 21-årige kvinnan på nytt i häkte.Kvinnan, som är misstänkt för grovt narkotikabrott, riskerar tio års fängelse tillsammans med några män i det kriminella nätverket Brödraskapet Wolfpack.Hon greps i slutet av september i Danmark tillsammans med en 27-årig man från Trollhättan.Tillsammans med en 41-årig man från Göteborg, medlem i Wolfpack, som även är misstänkt för inblandning i postterminalrånet är de häktade.Dessutom har polisen gripit en 30-årig man från Borås, numera skriven i Göteborg som också var misstänkt i skottdramat i Lilla Edet. Även han har anknytning till Wolfpack.Ytterligare en kvinna från Lilla Edet, 27 år gammal samt en 52-årig man är misstänkta.- Det handlar om omfattande narkotikahantering, så stora mängder, att det vid fällande dom kan ge maxstraff, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.Vad GT erfar är narkotikan amfetamin och kvantiteten minst tio kilo vilket betyder tio års fängelse.Den 21-åriga kvinnan var vid skottdramat i Lilla Edet flickvän med en fullvärdig medlem i Brödraskapet Wolfpack. Pojkvännen dömdes till fem och ett halvt års fängelse för att ha initierat attacken mot lägenheten.21-åringen satt häktad i två månader. Barbro Jönsson ville att hon skulle dömas till ett års fängelse för medhjälp till försök till mord, övergrepp i rättssak med mera.Det var i 21-åringens lägenhet som det hölls en fest och planerna för attacken slut- slipades menade chefsåklagaren.Men Vänersborgs tingsrätt trodde på 21-åringens bedyranden om att hon var oskyldig och dömde henne till dagsböter för rattfylleri och narkotikabrott.- Efter det hon blev indragen i för ett år sedan har hon bemödat sig om att leva skötsamt, säger nu mamman i frivårdens utredning om dottern.Direkt efter rättegången gjorde dottern också slut med Wolfpackmedlemmen, sålde sin lägenhet och reste till Thailand.När hon kom hem till Sverige igen fick hon fast anställning på ett äldreboende och flyttade till en lägenhet med sin nye pojkvän.Att hon skulle ha smugglat narkotika och på nytt vara misstänkt för grova brott tillsammans med Brödraskapet Wolfpackpersoner slog ned som en bomb för de anhöriga.- Hon har alltid varit präktig och hon är genomsnäll. Hon bryr sig om andra och är beskyddande, säger en barndomskamrat i frivårdsutredningen.


Källa: Kristianstadsbladet
Datum: 081231


31-åringen sköts och slogs blodig

Åklagaren beskriver misshandeln som hänsynslös, rå och livsfarlig. Basebollträ användes. 31-åringen sköts också genom lårbenet. Hela tiden hade han en plastkasse, fäst med silvertejp, över huvudet.

KRISTIANSTAD

Efteråt lämnades 31-åringen kvar på marken på Ekenabben. Att de svåraskadorna inte ledde till hans död beror endast på tillfälligaomständigheter, menar åklagaren.På tisdagen, nästan fyra månader efter att Kristianstadsbon hittadessvårt misshandlad och skjuten på en villatrappa i Hammarslund, lämnadevice chefsåklagare Pernilla Åström in stämningsansökan i brottmålet.Två män, 29 och 31 år och från Kristianstad, och en 20-årig kvinnafrån Bromölla åtalas misstänkta för människorov, mordförsök samt grovtutpressningsförsök.Enligt åklagaren har de misstänkta tillsammans och i samförståndutfört gärningarna.Kasse över huvudetMåndagen den 1 september fördes den 31-årige Kristianstadsbon bort ibil. En plastkasse träddes över huvudet på honom. Silvertejp höll denpå plats. Han togs till kvinnans och den äldre misstänkte mannensgemensamma bostad. Där utsattes han för våld. Sedan bands hans händerihop med silvertejp. Blödande lades han i bagageutrymmet till enpersonbil.De tre körde till Ekenabben där offret lastades ur. Misshandelnfortsatte. 31-åringen fick ta emot upprepade slag i huvudet och påbålen. Gärningspersonerna använde knytnävar, basebollträ och enträdgren. 31-åringen stacks med ett vasst föremål i underbenet ochsköts genom lårbenet.Ett vittne hörde hur ett skott avlossades på Ekenabben omkring klockan22.Pressas på pengarHela tiden hade 31-åringen plastkassen kvar över huvudet. Med detgrova våldet försökte gärningspersonerna förmå honom att ge dem enstörre summa pengar.Efteråt lämnades 31-åringen kvar på Ekenabben. Svårt skadad medsvullnader, blåmärken, hudavskrapningar, krossår i pannan, hårbottenoch på läppar, ett djupt sticksår i benet, en skottskada genomlårbenet, frakturer på käkben, okben och ögonhåla.Vid sextiden på tisdagsmorgonen den 2 september hittades han påtrappan till en villa i Hammarslund, cirka 500 meter från Ekenabben.Hit tog han sig, så vitt man vet, på egen hand.Polisens spaningsledare Tommy Börjesson, som lett gruppen av utredare,berättar att förhör har hållits med många och att man tagit sig framsteg för steg i utredningen trots att man inte fått fram mycketuppgifter varken från målsäganden eller de misstänkta.Kända brottslingarDe två åtalade männen är kända av polisen sedan tidigare. 29-åringenär medlem i den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack ochdömdes i november till fängelse i ett år och åtta månader för att hantillsammans med en 24-årig kamrat försökt föra bort en 22-åring i bilför att pressa honom på pengar. Det utpressningsförsöket skedde någraveckor efter händelsen på Ekenabben.Rättegången mot de tre åtalade beräknas ta två-tre dagar.Förutom förhör med målsäganden och de tre misstänkta är tolvvittnesförhör planerade. Det finns också en hel del teknisk bevisning.