9 juni 2009
20072007-01-17 Nya dagen

I Dagens Nyheter fanns en dödsannons i början av november som väckte visst rabalder. Annonsen gällde en medlem i brödraskapet Wolfpack som dött vid 25 års ålder och där den kriminella organisationens emblem, en varg omgiven av taggtråd, fanns med.

Tidningen berättade själv om att många läsare reagerat, vilket däremot tidningens avdelning för familjeannonser inte gjort.

Några hade till och med tyckt att det var "en söt varg". - Men just emblemets utformning hade nog gjort att vi hade sagt nej till publicering, även om kriminella givetvis måste få sörja och en medlem i en kriminell organisation har rätt att få en dödsannons.Men man måste beakta utformningen,
förklarade DN:s chefredaktör Thorbjörn Larsson.
2007-01-18 Metro

Utredde brott – fickfängelse

INBROTT. När en medlem i det kriminella Brödraskapet fick inbrott i sin bil i Kristianstad inledde gängeten egen utredning och höllegna förhör. Nu har det slutatmed att de själva dömsför brott. Två medlemmardöms till ett års fängelsevardera vid Hässleholmstingsrätt. En tredje person,som inte är medlem i gänget,döms till åtta månadersfängelse.

Brödraskapet misstänkte två män, som är styvbröder, för bil inbrottet. Båda männen misshandlades och utsattes för utpressningsförsök. De två gängmedlemmarna hade tagit på sig tröjor som visade att de tillhörde Brödraskapet när en av styvbröderna misshandlades. Detta föratt ”understryka allvaret isituationen”, enligt dem själva. De misstänkta inbrottstjuvarna skulle betala 5 000 kronor respektive 25 000 kronor till dem.
2007-01-19 Sydsvenskan

HÄSSLEHOLM.

Två tröjor med Brödraskapet-tryck ska förstöras.

Det har tingsrätten i Hässleholm beslutat i samband med en dom mot tre indrivare. Två av indrivarna är medlemmar i den kriminella organisationen Brödraskapet. Nu har de dömts för ett utpressningsförsök och misshandel ibörjan av december mot en bekant. Enligt vad som framkom underrättegången i början av januari skulle gängmedlemmarna försöka fåtillbaka en bilstereo och en gps-navigator som stulits ur den enegängmedlemmens bil.

De tog sin in i den bekante mannens lägenhet, misshandlade ochhotade honom under över en timma, enligt domen. Den enegängmedlemmen berättade i tingsrätten att de hade tagit på sigBrödraskapettröjorna för att understryka allvaret i situationen.Det gör att tingsrätten anser att tröjorna varit en form avbrottsverktyg.De två gängmedlemmarna döms till vardera ett års fängelse. Dentredje mannen döms till åtta månaders fängelse
Datum: 070206 GT

Mordet på väg att klaras upp.

Gärningsmannen söks i de kriminella gängen

GÖTEBORG.

Mordet på en 35-årig trebarns far på Hisingen den 27 januari är på väg att lösas. Under gårdagen häktades en ung kvinna, misstänkt för skyddande av brottsling. Mördaren och hans medhjälpare söks i kretsen kring Brödraskapet, erfar GT.

Polisen är fortfarande oerhört förtegen om fallet, och yppandeförbud gäller. Spaningsarbetet går just nu på högvarv och det är troligt att flera personer grips inom kort.Enligt uppgifter till GT knivhöggs 35-åringen i eller strax utanför den kriminella organisationen Brödraskapets lokal på Ångpannegatan, där det varit en fest.För flera av sina anhöriga hade trebarnspappan berättat att han blivit bjuden på en fest på Hisingen på fredagskvällen, men inte tänkt gå.

Även om polisen inte är helt säkra, tror man att han var med på festen.Nästa morgon hittades han svårt blödande på grusplanen utanför.Polisen känner ännu inte till mordmotivet. Man vet heller inte om knivskärningen var planerad eller en ren impulshandling.

Den kvinna som i går häktades hade varit på samma fest.Polisen har en bestämd inriktning i de fortsatta spaningarna:- Man kan väl säga att vi koncentrerar oss på sfären kring den organiserade brottsligheten, säger en polisman med god insyn i utredningen.

En annan källa säger att Brödraskapet naturligtvis är mest intressant, eftersom mordet skedde i eller utanför deras lokal och under eller efter en fest där.Men på eftermiddagen samma dag som 35-åringen hittats bröt sig polisen med hjälp av låssmed in i en Hells Angels-kontrollerad lokal mittemot. Dessutom gjordes en större razzia mot "balkanska kulturföreningen" på Odalgatan några hundra meter bort.Polisen vill ännu inte avslöja vilka misstankar som ledde till dessa aktioner.

Den mördade trebarnspappan kom från Göteborgs norra stadsdelar och hade tidigare varit hangaround till Hells Angels. För två år sedan ska han ha köpt sig fri och var nu inte längre knuten till något gäng.Däremot hade han genom sitt yrke många kontakter inom den kriminella mc-världen.- Han var en väldigt snäll kille, men hade dåligt självförtroende och hamnade i fel umgänge, har 36-åringens pappa tidigare sagt till GT.
Datum: 070303 GP

Tre åtalas för utpressning

Wolfpacksupportrar "bötfällde" och misshandlade en medlems barndomsvän

GÖTEBORG:

Brödraskapet Wolfpacks supportrar gjorde två misstag. De "bötfällde" en människa utan att fråga de fullvärdiga medlemmarna om lov. Och de gav sig på en fullvärdig medlems barndomskamrat.

Nu åtalas två före detta supportrar till brödraskapet, 26 respektive 32 år, tillsammans med en 29-årig kompis för grovt rån och grov utpressning.Offret är en datakonsult i 30-årsåldern utan anknytning till den kriminella världen. Med ett undantag: han är barndomsvän med en fullvärdig medlem i Brödraskapet Wolfpack.
- Jag känner honom som en reko kille, säger offret i polisförhör om sin barndomsvän.Offret skrämdes att betala 90 000 i kontanter och lämna över prylar för 60 000 till utpressarna.

Vid ett tillfälle misshandlade de honom med basebollträ, höll en bultsax runt hans lillfinger, hotade klippa av det och berättade att någon grävt hans grav.

Bröt mot oskrivna reglerAllt började som ett svartsjukedrama. En supporter till Brödraskapet kallade offretfittjuv. Det var därför han "bötfälldes" i Bröd-raskapets namn.Men inom Brödraskapet Wolfpack har supportrar inte rätt att bötfälla någon. Enligt de, sannolikt oskrivna, reglerna är det bara fullvärdiga medlemmar som får ta sådana beslut.-Supporters har inte rätt att bötfälla folk, säger en före detta supporter i utredningen. Han säger också att han var den enda som var emot bötfällningen.

När offrets barndomskamrat i Brödraskapet fick kännedom om vad som hänt drabbades utpressarna på olika sätt.Den nu åtalade 26-åringen fick stryk. 32-åringen blev beskjuten och hotad. 29-åringen blev nedslagen på Selma Lagerlöfs torg och fick sitt öga skadat.Orsaken till att de alla drabbades är möjligen inte helt klarlagd.- Han slog till mig och fick en smäll tillbaka. Han var förbannad, säger 26-åringen som fick stryk av utpressningsoffrets barndomskamrat.- Jag tror inte att det kan ha varit dom (Brödraskapet), säger 32-åringen som blev beskjuten.

Fallet med mannen som blev nedslagen på Selma Lagerlöfs torg ledde till åtal mot två medlemmar i Brödraskapet, bland dem utpressningsoffrets barndomsvän. De friades i tingsrätten eftersom domstolen inte kunde se något motiv till misshandeln.Beställde inga åtgärderInför hovrättsförhandlingen tycker sig fall polisen nu ha hittat motivet.De båda åtalade före detta supportrarna till Brödraskapet är inte längre supportrar.

Det är inte heller den man vars svartsjuka blev upphov till dramat. Han säger att han verkligen inte beställt några åtgärder och inte fått en krona av offrets pengar. Men han har bett offret om ursäkt och betalt honom 25 000 kronor eftersom han ändå kände sig skyldig.
Datum: 070314 Sydsvenskan

Malmöbo häktad för Göteborgsmord

GÖTEBORG-MALMÖ.

Den 35-årige göteborgaren hittades mördad i en pöl av sitt eget blod utanför en svartklubb på Hisingen i januari. Igår häktades en 22-årig Malmöbo misstänkt för att hjälpt till vid mordet.
I fredags greps Malmöbon hemma och fördes sedan direkt till Göteborg där han nu sitter i häktet. Utredningen är omfattande och sedan tidigare är sju andra personer, varav sex män, häktade för delaktighet i mordet.


Två av dem, 22 år och 25 år, är misstänkta för mordet.
Enligt Göteborgs-Posten ska samtliga män, inklusive Malmöbon, vara medlemmar av det kriminella mc-gänget Brödraskapet Wolfpack.


Den mördade 35-åringen ska enligt tidigare uppgifter ha haft kopplingar till Hells Angels, och mordet utreds av polisens speciella utredningsgrupp mot organiserad brottslighet.

Den 22-årige Malmöbon släpptes så sent som den 6 januari ur fängelset efter avtjänat straff för mordförsök. Våren 2005 sköt han en jämngammal man i benen i Ögårdsparken.
Datum: 070601 GP

Hovrätten ger tingsrätten bakläxa

GÖTEBORG:

Hovrätten tillrättavisar tingsrätten, i ett principmål som involverar fyra medlemmar i anstaltsgänget Brödraskapet Wolfpack. Männen döms nu till kännbara fängelsestraff, efter att tidigare ha friats.

Fallet handlade om en yngre man från Hisings Backa, som hotats till livet, pressats på pengar och slutligen sparkats så illa att han förlorat merparten av synen på ena ögat.Domen i den lägre insatsen, i september 2006, vållade debatt.Riksåklagarämbetets Nils Rekke kritiserade exempelvis beslutet. Han menade att de organiserade ligornas arbetsmetoder är satta i system, att just detta bör ses i ett större sammanhang och att det måste ge utslag i straffmätningen.

- Man utnyttjar att man är många och starka och att det inte spelar någon roll att ett par av dem plockas bort - gänget fylls ändå alltid på, sade Nils Rekke till GP.Tingsrätten fäste i ärendet dock ingen som helst vikt vid de åtalades kopplingar till det ökända kriminella nätverket.

Rådmannen Ragnhild Lövrups kommentar:- Vi hade att göra en bedömning om de här individerna kunde ställas till ansvar för gärningen. Jag vet inte vad deras anknytning till Brödraskapet skulle gjort för skillnad.Polis och åklagare i Västra Götaland, som ständigt kämpar för att få offer och vittnen att våga ställa upp, tolkade tingsrättens inställning som okunnig
- och som ett slag i ansiktet.Vad länskriminalen i Göteborg vänt sig emot är att stora delar av rättssystemet fortfarande inte verkar ha inregistrerat fenomenet med kriminella gäng, ej heller deras sätt att skaffa inkomster.Det saknas exempelvis enhetlig praxis när det gäller utpressnings- och indrivningsbrott.

De fyra som åker dit för bland annat den grova misshandeln är dokumenterade kåkfarare. Samtliga har kraftfulla våldsbrott på sitt samvete.

En 29-åring från centrala Hisingen, som under åtskilliga år tillhört de ledande figurerna i Brödraskapet Wolfpack i Göteborg, döms till två och ett halvt års fängelse, en 26-åring från Angered, som fälldes i rättegången efter överfallet mot den seriösa mc-klubben Bengalos i Uddevalla, döms till tvåårs fängelse, en 26-åring från Kortedala, som i dag sitter häktad för sin eventuella inblandning i mordet på en 35-åring vid Ångpannegatan i januari, döms till fyra månaders fängelse och en 31-åring, skriven i Västerås, döms till sex månaders fängelse.
Mannen fick skyddstillsyn i tingsrätten. Ett oerhört lågt straff - för ett grovt vapenbrott.
Datum: 070907 Sydsvenskan

Gängstrid bakom attentaten.

Den senaste tidens dåd kan vara del i kampen om kontrollen över kokaintrafiken.
MALMÖ. Polisen fruktar ett gängkrig i Malmö. Attentaten på Söderkulla hänger samman med gängen Outlaws och Brödraskapet. Strid om kontrollen över kokaintrafiken i stan antas ligga bakom den senaste tidens sprängdåd och skottlossning.


Det var en jugoslavisktillverkad handgranat placerad under vänster framdäck som orsakade onsdagens explosion på Tornfalksgatan.

- Fullständigt livsfarligt. Även för den som placerade granaten där, kommenterar en polisman.
Någon hade dragit ut sprinten för att osäkra granaten och sedan placerat den i spänn under däcket på Mercedesen. När den 21-åriga kvinnan satte sig bakom ratten och skulle köra iväg tillsammans med sin pojkvän detonerade den. Troligen rullade granaten ut från däcket, för all sprängverkan riktades ut mot gatan och kvinnan klarade sig utan skador.


-Det värsta med de här dåden är att allmänheten kan komma i vägen. Om någon cyklat förbi på gatan hade det kunnat vara dödligt, säger polisens spaningsledare, kommissarie Ulf Lindström.
Även kvinnans pojkvän, en 24-årig dömd kokainlangare, klarade sig. Han är sedan länge utpekad som kokainkung i Malmö. Troligen var det honom attentatet riktades mot.


-Vi har haft honom registrerad i gängsammanhang flera år, senast för något år sedan hade vi pågående spaningsinsatser mot honom, säger en spaningspolis.

Ingen vill prata

Ingen i paret är "särskilt intresserad av att prata", som polisen uttrycker det. De säger i korta förhör att de inte förstår vem som kan ligga bakom dådet, eller för den delen vilja ta livet av dem.

Mannens senast kända adress var hemma hos en släkting i Limhamn, men han har också bott på Lönngatan. Han är registrerad på en postboxadress i centrala Malmö.

I en omfattande spaningsoperation för några år sedan följde polisen 24-åringens telefontrafik och skuggade honom under mer än en månad. Men han kunde inte knytas till mer än mindre mängder kokain. Han är inte dömd för våldsbrott, men uppfattas som farlig. Vittnen och medåtalade efter tillslaget tappade minnet under utredningen eller ville inte namnge sin uppdragsgivare.

Kan vara intern uppgörelse

Enligt Skånepolisens spaningsuppgifter och tips om mannen är han knuten till antingen Outlaws eller Brödraskapet.

- Det är rörigt i utkanten av de här gängen. Vi kan faktiskt inte säga om det här i själva verket är en intern uppgörelse, säger en polisman.

-Det som stör mest är ju att man inte vill prata med oss. De vet ju precis vem som kan ha gjort det här, men de verkar vilja ta hand om det själva.

Köpte bilen utan inkomst

24-åringens morbror, en 32-åring, äger Mercedesen. Den är värd omkring en miljon kronor. Men 24-åringen ska ha köpt den. 24-åringen har ingen inkomst, och lyfter enligt den senaste personutredningen från kriminalvården inga socialbidrag.

Även morbrodern är dömd för kokainbrott, dock mindre mängder. Under rättegången mot honom för kokainsniffning inne på en nattklubbstoalett på Etage mindes plötsligt inte klubbvakten någonting. "Men jag känner igen hans ansikte", sa vakten.

I utredningen om sprängdådet och skottlossningen ska polisen förhöra de två män som greps misstänkta för automatvapenskotten mot just nattklubben Etage tidigare i sommar. En av dem är knuten till det kriminella gänget Brödraskapet och är tidigare dömd för att ha skjutit ner en annan människa.

Natten till torsdagen sköt en eller flera skyttar sönder en Volvo omkring 100 meter från platsen där Mercedesen sprängskadades.

Bilen disponeras av en annan 24-åring, även han är dömd för kokainbrott. Bilen har figurerat i samband med en skottlossning i Trelleborg.

För en dryg vecka sedan brandbombades en dyr Mercedes på Ormvråksgatan. Den tillhör en utomstående person. Polisen räknar med att attentatsmännen helt enkelt tog fel och trodde det var 24-åringens bil.
Datum: 070922 GP

Tio år för Hisingsmord

Sex personer fälldes för inblandning i dådet vid Ångpannegatan
GÖTEBORG: Medlemmen i Brödraskapet blev retad för sin fula tatuering. Meningsmotståndaren bankades medvetslös och dödades därefter med både kofot och kniv. Två av de tre åtalade fälldes i går för mord.


Tingsrätten har nu sagt sitt om händelserna i en klubblokal på Ångpannegatan, den 27 januari. Två av de misstänkta döms till tio års fängelse respektive sluten rättpsykiatrisk vård.Den tredje anses skyldig till bland annat grov misshandel - men inte mer.Av förundersökningen framgår att den knockade 35-åringen inte var kontaktbar och därmed totalt försvarslös när de brutala vapenattackerna mot honom genomfördes.

Enligt kammaråklagare Per-Håkan Larsson hade trion - i vilken alla har anknytning till Brödraskapet Wolfpack - tillsammans och i samförstånd mördat den tillfällige besökaren.

Domstolen höll emellertid inte med, när det gällde 27-åringen från Kortedala. BSK-anhängaren slog inledningsvis omkull 35-åringen, som tidigare tillhör Hells Angels-organisationen. Denne ramlade baklänges och hamnade avtuppad i en soffa.Motivet skall ha varit så banalt som att ett par kroppsutsmyckningar förlöjligats.Det är dock inte bevisat att 27-åringen medverkat i en planlagd aktion, utan hans kamrater påstås själva ha tagit initiativet till det fortsatta agerandet.

De som ensamma får bära ansvaret är alltså de två yngre männen, de som i Brödraskapshierakin är att betrakta som underordnade:

Dels en 26-åring från Mölndal som dunkade en kofot i huvudet på den redan avsvimmade mannen.Dels en 23-åring från Angered som stuckit honom i magen så illa att levern trasats sönder. Avslutningsvis släpades 35-åringen, delvis avklädd, ut och lämnades att förblöda i den stränga vinterkylan.
Datum: 071019 GP

Skottlossning var hämnd mot vittne

LILLA EDET: Skottlossningen mot en lägenhet i Lilla Edet i slutet av september tros ha varit Brödraskapet Wolfpacks hämnd.

I dag ställs fyra män inför häktningsdomaren, misstänkta för försök till mord, övergrepp i rättssak och förberedelse till grov misshandel.En av dem misstänks dessutom för försök till grov utpressning.

Det är en 32-åring från Skepplanda. Han dömdes för skyddande av brottsling i samband mordet utanför Brödraskapets lokal på Ångpannegatan den 27 januari i år.Mannen har bland annat också dömts för en misshandel 2002. Offret för misshandeln den gången var samme man som var målet för mordförsöket natten till torsdagen den 27 september.Mellan 15 och 20 skarpa skott sköts mot en lägenhet på Storgatan i centrala Lilla Edet vid 23.30-tiden på kvällen.

Innanför dörren fanns två vuxna och ett treårigt barn.Gärningsmännen flydde i bil.32-åringen tros ha fått hjälp av sina kompisar, med anknytning till den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack, för att hämnas på mannen som vittnade mot honom för fem år sedan.

Brödraskapet har först försökt pressa offret på pengar. När det misslyckats har de försökt döda honom.Redan i helgen häktades en 19-årig flicka, misstänkt för medhjälp till försök till mord och för skyddande av brottsling.

En 29-årig man anhölls i sin frånvaro redan den 28 september. Han greps ett par dagar senare och häktades men försattes på fri fot den 15 oktober. Dagen efter anhölls de fyra män som i går begärdes häktade. Utöver 32-åringen från Skepplanda är det en 22-åring från Älvängen, en 30-åring från Borås och en 29-åring från Lilla Edet.
Datum: 071122 GT

DE SKULLE DÖ.

Gänget siktade på att utplåna hela familjen

GÖTEBORG.

Brödraskapet Wolfpack visste exakt var soffan stod i rummet när de sköt elva skott genom vittnets dörr.Mannen, flickvännen och deras treårige son skulle mördas.- Motivet var hämnd från en tidigare rättegång. Möjligen kan detta också vara upprinnelsen till mordförsöket mot åklagare Barbro Jönsson, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.

- Wolfpack visste exakt hur det såg ut i vittnets lägenhet i Lilla Edet, säger en person med stor kunskap om fallet till GT.- Mannen skulle dödas, och även hans fru och deras treårige son, berättar källan. Wolfpacks visste var deras soffa stod och sköt elva skott med precision.- Jag såg den sönderskjutna dörren och där kunde man se hur pistolskotten avfyrats i sidovinkel.- Om de bara hade viljat skrämmas skulle de skjutit rakt på, säger källan.

I dag lever vittnets familj på hemlig ort och har skyddad identitet, bekräftar kriminalkommissarie Thord Haraldsson. Och han utesluter inte heller kopplingar till mordförsöket på åklagare Barbro Jönsson.
- Jag kan inte säga vad som är vårt huvudspår, men vi arbetar med bredd mot de kriminella gängen, säger Thord Haraldsson.Lägenheten är tom och uppsagd i dag. Den sönderskjutna dörren har tillvaratagits av polisen och rädslan för kriminella gäng i Lilla Edet är stor.

- Lilla Edet har blivit ett tillhåll för kriminella gäng. Här i huset har polisen också funnit mycket knark och för två dagar sedan hittade de en mördad kvinna inte långt härifrån. Nu känns det otryggt här, säger en av vittnets grannar.Gängmedlemmen i Wolfpack fick på grund av vittnets uppgifter på rättegången ett treårigt fängelsestraff.Nu är han återigen misstänkt tillsammans med tre andra gängmedlemmar för mordförsöket mot vittnet och hans familj.
Datum: 071121 GT

BOMB MOT ÅKLAGARE.

Polisen misstänker att attentatet har samband med en rättegång mot Wolfpack

TROLLHÄTTAN.
Två timmar efter bomben utanför chefs-åklagare Barbro Jönssons radhusdörr i Trollhättan gick brandlarmet i tingsrätten i Vänersborg.Där pågick en rättegång mot den förre presidenten i brödraskapet Wolfpack.Barbro Jönsson leder även utredningen mot de män med anknytning till brödraskapet som misstänks ha skjutit genom en lägenhetsdörr i Lilla Edet.

Brandlarmet utlöstes av att någon rökt i domstolens häkteslokal, som ligger i källaren, så nära en rökdetektor att automatlarmet löstes ut.Där får endast intagna, deras advokater samt häktespersonal vistas.- Det är ytterst märkligt, det har aldrig hänt tidigare, säger en anställd vid domstolen som vill vara anonym.- Givetvis tror man att de intagna i häktet hålls under uppsikt i domstolen.

Hela domstolen, mellan 80-90 personer, fick utrymmas medan räddningstjänsten från Vänersborg undersökte vad som orsakat larmet.- Eftersom chefsåklagaren leder förundersökningen mot personer som misstänks för att ha skjutit mot en lägenhet i Lilla Edet i slutet av september så kan man inte utesluta ett samband, säger en poliskälla.
Några formella misstankar har ännu inte riktats mot någon.Det var sent en kväll som fyra män avlossade fler än tio skott genom en lägenhetsdörr på Storgatan i Lilla Edet. I lägenheten fanns ett par i 30-årsåldern och ett treårigt barn.

Mannen i lägenheten hade tidigare vittnat mot de misstänkta pistolmännen.- De misstänkta och häktade i den utredningen sympatiserar ju med Brödraskapet Wolfpack, säger poliskällan.

Preliminärt skall åtalet vara väckt på fredag.Rättegången i Vänersborgs tingsrätt gällde grovt narkotikabrott.Den åtalade är en 45-årig man bosatt i Göta Älvdalen. Mannen har varit president i Brödraskapet Wolfpack och kom även i sin väst till rättegången.Själv påstår 45-åringen att han numera är passiv medlem.

Knarket det handlar om, drygt ett kilo amfetamin hittades i en skogsgömma i samma kommun där skottlossningen ägde rum.Brödraskapet har en lokal på Hisingen i Göteborg. Gänget bildades 1995 på Kumlaanstalten av grovt kriminellt belastade.Enligt polisens underrättelsetjänst var den nu 45-åringen under ett antal år i början av 2000-talet president i Brödraskapet som enligt samma källa är etablerade i Göteborg, Västerås och Kristianstad.

2001 uppstod en maktkamp mellan 45-åringen och en annan person. Den sistnämnde hittades senare mördad tillsammans med ytterligare en person på Hells Angels gård i Gunnilse i Göteborg.Datum: 071128 TT

I dag inleder hotade åklagaren Wolfpack-målet

GÖTEBORG.
I dag inleds rättegången mot fem män i brödraskapet Wolfpack och en kvinna för skottlossningen mot en lägenhet i Lilla Edet.Åtalet gäller mordförsök och grov utpressning. Tillbaka är chefsåklagare Barbro Jönsson.

- Hotbilderna är många och riktade mot både åklagare och vittnen, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson.Säkerhetsbestämmelserna inför dagens rättegång i tingsrättens säkerhetssal i Göteborg är rigorösa.Det är också chefsåklagare Barbro Jönssons första mål efter bombattentatet mot hennes bostad. Förhandlingen kommer att föras av Barbro Jönsson och åklagare Bo Ericsson gemensamt.

Tilltalade och misstänkta för mordförsök och grov utpressning är den 32-årige mannen, som tillhör Brödraskapet Wolfpacks innersta krets, samt fyra övriga medlemmar och en kvinna.- Hotbilderna är flera och går in i varandra. Det är komplext, säger Thord Haraldsson.

- Rättegången skall hållas i en säkerhetssal med närvarande poliser och dessutom utgår ett speciellt skydd av nyckelpersoner, säger Nils Åke Axelsson på Länspolisen i Göteborg.- Det är tingsrätten som givit oss riktlinjer för säkerheten och våra åtgärder grundar sig också på egna hotanalyser.Skottlossningen i Lilla Edet kan enligt polisen vara en upprinnelse till bombdådet mot åklagare Barbro Jönsson, som även varit åklagare i tidigare Wolfpacksrättegångar.
Datum: 071130 GP

Gängledaren filmades vid knarkgömman

VÄNERSBORG:

Brödraskapet Wolfpacks förre ledare ertappades vid sin amfetamingömma i skogen. Polisen hade filmat honom med en rörelsestyrd kamera.

I går inleddes rättegången mot tre av hans kamrater (och tre andra personer) i Göteborg. Samtidigt förlorade den 45-årige tidigare gängpresidenten ett uppmärksammat mål i Vänersborgs tingsrätt.Mannen, som är bosatt i Älvängen, fälldes mot sitt nekande och dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott.Han och hans kumpan hade grävt ner knarket i terrängen utanför Lilla Edet.Länskriminalen fick, via telefonavlyssning, tips om platsen.

Då åkte spanarna dit och monterade upp en automatkamera. Den började spela in när någon i närheten rörde sig eller under intryck av kroppsvärme. Filmerna var en av tyngsta bevisen mot Brödraskapsmedlemmen.
45-åringen och hans kvinnliga medhjälpare hade, enligt domen, handskats med minst ett kilo amfetamin. Även hon fick fyra och ett halvt års fängelse.