9 juni 2009

Han var polisens hemliga agent, Peter Rätz infiltrerade Brödraskapet


Peter Rätz

200
Datum: 060909 Expressen

Han var polisens hemliga agent

Här är polisens hemliga agent i den undre världen.

Hans kodnamn var "Pia" eller "Tol".

Men hans verkliga namn är Peter Rätz. I tio års tid har han infiltrerat landets tunga kriminella grupperingar som Bandidos, Brödraskapet, Hells Angels och den jugoslaviska maffian.

Exklusivt i Expressen berättar han med start i dag om polisens hemliga operationer.
Han beskriver hur han varit med om att systematiskt föra rättsväsendet bakom ljuset.
Vapen och narkotika har beslagtagits. Flera personer har dömts för brott efter lyckade infiltrationer utan att de misstänkta, åklagarna eller domstolarna fått veta hur bevisningen egentligen samlats in.

Expressen kan i dag också publicera dokument som visar att Peter Rätz i hemlighet benådades av regeringen efter att han dömts till fängelse för grova brott.
"Jag är inte uppsagd än".

Så hjälpte han polisen att lura kriminella och domstolar
Polisens hemliga agent Peter Rätz, 40, infiltrerade tunga kriminella nätverk som Bandios, Brödraskapet och Hells Angels.
Bara ett fåtal i polisledningen kände till de hemliga operationerna.
Nu berättar Peter Rätz hur polisen systematiskt lurat domstolar, åklagare och andra poliser med falska polisanmälningar.

Peter Rätz, 40, arbetade som polisens hemliga agent under tio års tid. Han har hela tiden sett sig som anställd av polisen för att infiltrera tunga kriminella organisationer. Operationerna har genomförts i en juridisk gråzon med flera höga polischefers godkännande.
Expressen har under ett par veckors tid gjort timslånga intervjuer med Peter Rätz. Granskningen visar att Peter Rätz på order av polisen rört sig i utkanten av lagen - flera personer har dömts till långa fängelsestraff utan att domstolar känt till bakgrunden i brottmål där han varit huvudaktören.

Infiltrerade nätverk

Peter Rätz var före detta kriminalkommissarien Olle Liljegrens bästa agent. Tillsammans har de infiltrerat de tyngsta kriminella nätverken i Sverige - Bandidos, Brödraskapet och Hells Angels. Peter Rätz har gjort en spikrak karriär i organisationerna.

Åklagare utreder om två av de operationer som Peter Rätz har varit involverad i har inneburit olaglig brottsprovokation. Om så är fallet kan flera personer ha dömts till långa fängelsestraff på olagliga grunder.

Priset på han huvud: 1 milj

Peter Rätz lever i dag i polisens vittnesskyddsprogram. Han har en ny identitet och har förändrat sitt utseende. Hotbilden mot honom är hög. Många kriminella vill se honom död. Enligt uppgift har han ett pris på en miljon kronor på sitt huvud.

Säkerheten runt polisens infiltratör Peter Rätz är omfattande.
Inför vårt möte blir vi upplockade på en angiven plats i Stockholm och körs genom stan. Vid Nationalmuseum blockerar flera efterföljande civila polisbilar på givet kommando vägen bakom oss så att vi kan köra vidare utan eventuella efterföljare.

Vi körs sedan till en hemlig plats där flera poliser säkrar området runt oss innan vi kan börja intervjun.

Falska polisanmälningar

Endast ett fåtal av cheferna på länskriminalen kände till de hemliga polisoperationerna.
Inför en razzia skrev polisen alltid en hemlig operationsplan - där beskrev polisen i klartext hur infiltrationen gått till och hur man skulle genomföra gripandet, den förstördes alltid efter operationerna.

Därefter gjorde man falska polisanmälningar som gav en annan bakgrund av händelsen. Det var den friserade bakgrunden som domstolarna fick höra.
Snubblade över vapen

Expressens har ett omfattande material bestående av bland annat hemliga operationsplaner, tidigare okända underrättelserapporter, kvitton på utbetalda ersättningar, falska polisanmälningar som styrker Peter Rätz berättelse.

Till exempel snubblade hundägare över vapengömmor, ordningspoliser kontrollerade misstänkta bilar och hittade stora partier narkotika, omfattande spaningsinsatser blev till heta anonyma tips vilket kunde leda till att den lokala polisen kunde gripa misstänkta narkotikalangare.

- Jag har deltagit i mellan 30 och 35 hemliga polisoperationer, säger Peter Rätz.
Dåvarande chefen för länskriminalen i Stockholm Leif Jennekvist var en av dem som kände till operationerna.

Vad vet du om Peter Rätz?

- Jag har inga kommentarer när det gäller polisens operativa verksamhet, säger Leif Jennekvist.
Så Peter Rätz är en del av polisens operativa verksamhet?
- Jag har inga kommentarer.

"Fortfarande anställd"

Peter Rätz har hela tiden fått betalt av polismyndigheten enligt ett särskilt belöningssystem. Ersättningen baserades på hur framgångsrika operationerna var, hur stor risk han utsatt sig för och om någon dömts i ärendet.

Ett beslag av till exempel en AK4 var värt 20 000 kronor. Om operationen var särskilt farlig multiplicerades summan med en viss procentsats.
- Jag har inte skrivit kontrakt med polismyndigheten. Men eftersom jag arbetat mer än tre månader med fast betalning så anser jag att jag varit anställd, säger Peter Rätz.

- Jag är fortfarande anställd av polisen, jag har inte blivit uppsagd än.

Betalade för han mc

Polismyndigheten har betalt Peter Rätz omkostnader som hotellrum och flygbiljetter.
- Polisen betalade till och med handpenningen och leasingavgifterna på min Harley-Davidson.
- Det är svårt att infiltrera ett mc-gäng om man inte kör motorcykel, säger Peter Rätz.
Bara ett fåtal av cheferna på länskriminalen har känt till Peter Rätz rätta identitet. Andra har känt till hans kodnamn: Pia eller Tol.

Hans riktiga identitet förvarades i ett igenklistrat kuvert i ett säkerhetsskåp. Bara om det fanns risk för hans liv fick andra chefer i polishuset bryta kuvertet.
Han beskrevs som våldsam

Polisen byggde upp Peter Rätz påhittade identitet som yrkeskriminell med vapenhandel, narkotika och indrivning som specialitet. Rapporter i allmänna spaningsregistret beskrev honom som ytterst våldsam - information som läckte till andra kriminella och spädde på hans rykte.
- Polisen fick order om att de var tvungna att vara minst fyra man om de skulle stoppa mig. Då undrade de ju vad jag var för en farlig jävel.
- Polismyndigheten läcker otroligt mycket information till kriminella.

Arbetade i bar

Inte ens Peter Rätz egen familj har känt till att han arbetade för polisen.
Peter Rätz rekryterades till polisen 1995. Då arbetade han som bartender på krogen Downtown i centrala Stockholm.

- Vi hade en klubb på måndagar som många kriminella mc-gäng kom till. De hängde i min bar.
- På tisdagar var det klubb för poliser. Det var så jag träffade Olle Liljegren och hans kolleger. De jobbade på mc-kommissionen då, säger Peter Rätz.

"Jag gick med frivilligt"

Vid den tidpunkten hade polisen stora problem med mc-relaterad kriminalitet. Polisen tillsatte mc-kommissionen för att bekämpa den tunga brottsligheten.
Då föddes idén att infiltrera gängen.

- Jag fick en förfrågan att gå med i ASA MC. Jag diskuterade med mc-kommissionen och de tyckte det var en bra idé att jag gick med. Så jag gick med frivilligt på deras inrådan.
- Sen utvecklades arbetet. Till den gränsen att de ville jag skulle börja jobba heltid för dem. Mot betalning helt enkelt. Och det började jag göra.

Varför?

- Jag har inget bra svar. Men jag skulle ljuga om jag inte sa att det var spännande. Jag hade sett baksidan av de kriminella gängen och ville göra en insats. Många i min släkt arbetar också som poliser.

Peter Rätz gjorde blixtkarriär i mc-gängen och hans arbete gav snabbt resultat. Bland annat ledde infiltratörens arbete till att polisen kunde spränga Hells Angels vapengömma på Ekerö 2000.

"Jag är mycket smartare"

Peter Rätz är den enda som varit medlem i Brödraskapet - utan att ha dömts för brott. Den enda punkten i belastningsregistret var en ordningsbot på 600 kronor för att ha kört "i ett körfält som anvisats för annat fordon". 2003 dömdes han dock för utpressning - ett år senare benådades han av Thomas Bodström.

- Jag var den enda i Brödraskapet som inte var straffad tidigare. Ledaren Daniel Fitzpatrick kontaktade mig och frågade hur det kunde komma sig.
- Då sa jag att jag är mycket smartare för jag åker inte fast. Det var inte så populärt.
Polismyndigheten på Gotland driver just nu en förundersökning där Peter Rätz är misstänkt för grovt narkotikabrott i samband med en hemlig operation på Gotland.

Kommissarien och hans agent

Olle Liljegren, 37, tidigare kommissarie vid länskriminalen i Stockholm. Greps 2004 för narkotika- och vapenbrott. I tingsrätten dömdes han till fängelse, men friades senare i hovrätten. Högsta domstolen fällde honom för två mindre brott. Fick 600 000 kronor i skadestånd av JK.

PETER RÄTZ, 40,värvades 1995 av Olle Liljegren och hans kolleger vid dåvarande mc-kommissionen. Under tio års tid arbetade han som polisens infiltratör. Han dömdes 2003 till fängelse för utpressning, men benådades senare av justitieminister Thomas Bodström.
Datum: 061022 Kvällsposten

Mordet var en ren avrättning. Polisen: En uppgörelse i undre världen

MALMÖ.

Mordet på 25-åringen i Malmö var en uppgörelse i undre världen.
I går anhölls en man för delaktighet i dådet.
Enligt uppgifter till Kvällsposten var 25-åringen för en tid sedan själv inblandad i flera grova brott.

Polisen har uppgifter om att 25-åringen, hemmahörande i en ort i nordöstra Skåne, hade en dödsdom över sig.
En teori är att mannen lurades ner till Malmö - där han helt kallblodigt mördades i korsningen Ystadvägen-Lantmannagatan.

Träffades i bröstet

25-åringen var passagerare i en bil och sköts rakt genom vindrutan. Det dödande skottet träffade i bröstet.
I bilen fanns tre personer. Ingen av de andra skadades.
Vem den anhållne mannen är ville polisen av utredningsskäl inte uppge i går.
- I det här läget vill vi hålla de flesta uppgifterna för oss själva, säger polisens informationsdirektör Lars Förstell.
Kriminella kretsar

- Det handlar om en person som rört sig i avancerade kriminella kretsar. Då vet vi av erfarenhet att det är svårt att få någon samarbetsvilja.
Enligt uppgifter till Kvällsposten var 25-åringen med i det kriminella gänget Brödraskapet.
Fängelsestraff

På meritlistan fanns bland annat ett 3,5 år långt fängelsestraff efter att oprovocerat ha knivskurit en man i magen.
Mannen greps på nytt i början av oktober, misstänkt för att ha skjutit en 20-årig man i benet i Hässleholm.

Han misstänktes också för att två veckor senare ha varit med om en brutal misshandel i ett bostadsområde i Kristianstad, där offret fick tänderna utslagna och ena örat bortskuret.
I det första ärendet greps 25-åringen för mordförsök.
I det andra fallet hördes han endast upplysningsvis av polisen.
Båda fallen slutade med att åklagaren tvingades frige 25-åringen i brist på bevis.
Polisen vet att det i samband med frisläppandet uttalades flera allvarliga hot mot mannen.
"En ren avrättning"

Det kan vara de hoten som till sist effektuerades i fredags kväll.
- Mordet var en ren avrättning, säger en polisman med insyn i utredningen.
Polisen utesluter inte ytterligare gripanden i ärendet.

Datum: 061108 TT

NY VÄNDNING I MORDUTREDNING
MALMÖ (TT)


Polisutredningen om en dödsskjutning av en 25-årig man i Malmö den 20oktober har tagit en ny vändning. Den tekniska undersökningen visarnämligen att dödsskottet avlossades från baksätet i den bil däroffret satt.

Den person som körde den dödligt sårade till sjukhus har hittillsenvist hållit fast vid att mannen sköts av någon framför bilen. Dethar också gått rykten om en förbipasserande bil som det skulle haskjutits ifrån.
Polisen trodde från början inte på dessa uppgifter och nu har dentekniska undersökningen bekräftat att skytten satt i baksätet.
-Utredningen har kommit så långt så jag ansåg att vi kunde berättahur det hela gått till, säger kammaråklagare Lars Morand.
Kulan gick genom framsätet och vidare genom offret och ut genomvindrutan, skriver tidningarna Kvällsposten och Punkt SE.
En 33-årig man sitter häktad misstänkt för mord. Kammaråklagare LarsMorand tror att det var han som sköt.

-Han förnekar mord och även mitt andrahandsyrkande om vållande tillannans död, säger Morand. Men han har erkänt grovt vapenbrott.
Åklagaren konstaterar att 33-åringen hanterat ett vapen i samband meddödsskjutningen. Något motiv har utredningen ännu inte gett.Åklagaren har fram till den 24 november på sig för att väcka åtal.

Två andra män satt också i bilen under skottlossningen. De hartidigare släppts ur häktet, men är inte avförda från utredningen.Både den häktade mannen och mordoffret är grovt kriminellt belastade.

Offret var hemmahörande i norra Skåne. Häromdagen stod en dödsannonsi lokaltidningen undertecknad Brödraskapet och Wolfpack.


Datum: 061114

Sköt sitt offer med tre skott - sedan lämnade han den skjutna att dö

GÖTEBORG.

En yrkeskriminell 31-åring, före detta medlem i kriminella nätverket OG men numera med anknytning till Brödraskapet Wolfpack har åtalats för det brutala mordförsöket. Mannen sköt en 37-årig göteborgare i axeln, ljumsken och låret med tre skott mitt på öppen gata i Majorna och lämnade offret att dö

- Jag är oskyldig, jag var inte ens på Såggatan som polisen påstår, hävdar mannen via sin försvarare, advokat Claes Östlund. Det var på fredagskvällen den 21 april som flera ögonvittnen såg hur en man i grå munkjacka snabbt försvann från brottsplatsen i korsningen Såggatan-Pater Nostergatan sedan han först sparkat på sitt offer. På marken utanför livsmedelsbutiken låg offret livshotande skadad. Han hade varit inne i butiken och köpt en öl.

Två personer med sjukvårdsutbildning tog hand om den skottskadade 37-åringen.- Vi klippte upp hans byxor och stoppade blödningen, berättade en av dem.Polisen vågade först inte släppa fram ambulansen av rädsla för att gärningsmannen var kvar, men till slut kunde 37-åringen föras till sjukhus.
- Det är ett bra polisarbete som lett fram till att jag nu åtalat en man misstänkt för försök till mord, säger kammaråklagare Göran Hansson. Han anser att man har god teknisk bevisning, dock inte den pistol som skotten avlossades med. Rättegången i Göteborgs tingsrätt inleds på torsdag.

Samtidigt är 31-åringen misstänkt för inblandning i den stora knarkliga som internationella åklagarkammaren i Göteborg utreder och kommer att åtala inom kort.

- Elva personer, flera med kopplingar till Litauen är misstänkta varav 31-åringen är en, säger kammaråklagare Thomas Eliasson.
31-åringen skall ha varit mottagare och lokal leverantör av narkotikan i Västsverige. I båda fallen riskerar mannen tio års fängelse vid fällande domar.Datum: 061214 TT

TRE ÅRS FÄNGELSE FÖR VÅDASKOTT UNDER BILFÄRD
MALMÖ (TT)


Den 33-årige Hässleholmsbo som låg bakom dödsskottet i en bil i Malmöi oktober döms till tre års fängelse.
Det var en tragisk olycka, hävdade han. Men att hantera ettskjutklart vapen inne i en bil så att en person avlider betraktas avtingsrätten som grovt vållande till annans död.

Mannen ville själv frias, han erkände bara grovt vapenbrott. Hanville inte betala skadestånd till de anhöriga, men döms att betala50 000 kronor var till den dödade 25-åringens tre närmaste anhöriga.

Den åtalade mannen hävdade under rättegången att han inte visste attvapnet var laddat, när han skulle lägga det på bilgolvet.
-Jag tog emot vapnet, som låg i en handduk, och skulle lägga detunder sätet. Då gick det av, berättade han.

Bortsåg från vittne

En av de fyra män som var med i bilen när skottet gick av sade irätten att han i ett tidigare skede hade sett 33-åringen göra vapnetskjutklart. Detta motsades av ett annat vittne, som i stället menadeatt det var den man som dödades som laddat vapnet.
Tingsrätten bortsåg från det senare vittnesmålet.

Båda de vittnen som var med i bilen vid skottet uttryckte oro för attvittna. En av dem ville först inte ens avlägga vittnesed, för hanskulle inte kunna tala sanning, sade han.
-Jag har inget att vittna om. Jag ska snart ha barn, jag tänker inteutsätta min familj för någonting.

Två av de fyra som var med i bilen vid tillfället, bland annat detmest motvilliga vittnet, har anknytning till den kriminellaorganisationen Brödraskapet Wolfpack.

Kvar i häkte

I slutpläderingen krävde åklagare Lars Morand att 33-åringen skasitta kvar i häkte tills domen vunnit laga kraft. Det finns risk förpåtryckningar mot vittnen, hävdade han.
Tingsrätten medgav fortsatt häktning och dessutom att 33-åringen skaha restriktioner i häktet.
Den åtalade 33-åringen var heroinpåverkad under resan från Hässleholmner till Malmö den 20 oktober. Han skulle träffa en man där och"uträtta ett ärende". Under rättegången hävdade ett vittne att dethandlade om att ta emot pengar för narkotika. Före avresan lånade33-åringen en pistol av en bekant.

När ärendet i Malmö var avklarat satte sig de fyra i bilen igen ochdet var då som skottet gick av. 33-åringen satt i baksätet ochskottet gick genom sätet framför och träffade 25-åringen i ryggen.

2006-04-25 TT

Uppsala Fyra män åtalades på tisdagen vid Uppsala tingsrätt misstänkta för människorov,

uppger Sveriges Radio Uppland.
Männen, som är i 20-årsåldern, tog i mars två män och en kvinna till fånga i en lägenhet i Uppsala. Trion hölls inlåst i flera timmar. De hotades till livet och krävdes på pengar för en påstådd obetald skuld.
De åtalade uppges ha anknytning till den kriminella sammanslutningen Brödraskapet.

Bildtext:

Fyra män åtalade för människorov UppsalaTT Fyra män åtalades på tisdagen vid Uppsala tingsrätt misstänkta för människorov, uppger Sveriges Radio Uppland. Männen, som är i 20-årsåldern, tog i mars två män och en kvinna till fånga i en lägenhet i Uppsala.

2006-11-16 Metro

BEGRAVNING.

Den Brödraskapsmedlemsom nyligensköts ihjäl i en bil i Malmöbegravs i morgon i Hässleholmskyrka. En dödsannonsundertecknad av de kriminellanätverken Brödraskapetoch Wolfpack harpublicerats i både rikstäckandeDagens Nyheter och ilokaltidningen Norra Skåne.Polisen var i går ovillig attkommentera om kriminellaelement från andra delar avlandet väntas besöka begravningenoch vilka säkerhetsåtgärdersom ska vidtas.Skånepolisens informationsdirektörLars Förstellvill inte uttala sig om polisenssäkerhetsarrangemang.
– Rent generellt gör vi vidsådana här situationer enbedömning om det finnsbehov av en polisinsats. I såfall vidtar vi de åtgärder vifinner lämpliga. Men det äringet som vi tillkännager iförhand, säger han.Förstell säger att polisinsatsertidigare gjorts vidbegravningar av medlemmari mc-gäng i Skåne, blandannat i form av trafikövervakningvid korteger.

Roland Larsson, chef förspaningsroteln i Kristianstad,säger att det är möjligtatt enstaka kriminella personerbesöker begravningenmen ingen spaning planeras.Metro har sökt AndersSvensson, närpolischef iHässleholm, men han villinte kommentera ärendet.
Tungt kriminell ligas logga på DN:s familjesidaDagens Nyheter är en av de tidningar som hårdast granskat den organiserade brottsligheten i Sverige. Ändå publicerade man en dödsannons med en logotyp för Brödraskapet Wolfpack på familjesidorna. En publicering som redaktionschefen Pia Skagermark ångrar.

En 25-årig man som var medlem i den kriminella organisationen Wolfpack blev den 20 oktober ihjälskjuten i Malmö. Polisen utreder fortfarande händelsen och en person har häktats misstänkt för mord.

I onsdagens upplaga av Dagens Nyheter publicerades en dödsannons med avsändarna ”BTTE - Dina bröder” och ”Brödraskapet”. Två organisationer som förekommer flitigt – runt 40 gånger – i DN:s rapportering om organiserad brottslighet.

Föreningen Wolfpack beskrivs som ”ett nätverk av tungt kriminella” i DN. Vid flera tillfällen har man talat om förre justitieministern Thomas Bodströms handfallenhet inför den grova brottslighet som Wolfpack pekas ut som en del av.
Men annonsavdelningen på DN har inte samma problem med föreningen. I dödsannonsen visas föreningens logotyp som består av en varg omgiven av en finsk-svensk flagga och taggtråd.

En text följer:

”Du föddes till en krigare.Du levde som en krigare.Du dog som en krigare”.
– Jag har tyvärr inte sett annonsen innan publicering, säger Pia Skagermark, som är redaktionschef på DN, till Resume.se.

Tyvärr?– Ja, tyvärr, för det är en annons som kan uppfattas som stötande. Vi har ju skrivit ganska mycket om de här gängen och det var fel att publicera deras logotyp i en dödsannons, säger hon.

Enligt Pia Skagermark hade DN inte publicerat annonsen om man sett den tidigare. Att det har inträffat beror på att det har brustit i rutinerna som man nu ska se över på tidningen.

DU FÖDDES TILL EN KRIGARE, DU LEVDE SOM EN KRIGARE, DU DOG SOM EN KRIGARE