3 juni 2009

2004Datum: 040330 Kvälls posten


Fyra anhållna för vapenstölden och skottlossningen mot polishuset

SJÖBO.

Sammanlagt fyra personer sitter nu anhållna, misstänkta förvapenstölden och skottlossningen mot polishuset i Sjöbo.
Ytterligare en misstänkt är fortfarande på fri fot.
Fem av de sex stulna gevären är nu återfunna.


Söndagens massiva polisinsats mot ett antal bostäder blev mycketlyckad.
- En av de lägenheter vi då gjorde husrannsakan i plomberades. Igår hittades det femte geväret plus ytterligare en misstänkt somsenare anhölls, säger polisens presstalesman, Eva-Gun Westford.
De anhållna är födda på 70-talet, undantaget en som är född 1982.
Välkända av polisen


Samtliga misstänkta är tungt kriminellt belastade och mycketvälkända av polisen. Gänget har hållit Sjöbo i ett järngrepp påsenare tid med hot, trakasserier och våld på personer och egendom(läs Anders historia härintill).

En av de anhållna männen lämnade Kumla-anstalten i höstas efter attha avtjänat ett fyraårigt fängelsestraff för dråpförsök pårestaurang Gondolen i Sjöbo.

Såväl den nu misstänkte som hans offer hade en otrolig tur. Denkniv som kördes in i bröstkorgen motades av ett revben, annars hadeoffret inte överlevt.

Med i Brödraskapet

Enligt KvP:s sagesmän är två av de nu anhållna medlemmar i det beryktade Brödraskapet.

Jakten går nu vidare på den misstänkte man som fortfarande är på frifot.
- Men inte alls så spektakulärt som vid söndagens insats. Just nuhåller vi mängder med förhör. Brotten är oerhört allvarliga ochallt måste gå rätt till, inte minst ur rättssäkerhetssynpunkt.


- Dessutom handlar det om säkerhet både för allmänheten och vår egenpersonal, säger Eva-Gun Westford.
Efter KvP:s artikel i lördags om angreppet mot polishuset har ettflertal läsare ringt oss och berättat hur de råkat illa ut avSjöbogängets framfart.

Datum: 040414 TT


UDDEVALLABO DÖMD FÖR NARKOTIKABROTT
UDDEVALLA (TT)


En man i 30-årsåldern från Uddevalla dömdes på onsdagen tilltvå år och tio månaders fängelse för grovt vapenbrott ochnarkotikabrott. Det rapporterar Sveriges Radio Väst.

Mannen greps när polisen gjorde tillslag mot personermisstänkta för samröre med det kriminella nätverket BrödraskapetWolfpack. Polisen fann både vapen, skarp ammunition ochnarkotika i den dömde mannens bostad.

Mannen har erkänt brotten.

Datum: 040616 GT


Polisen hittade knark hos Brödraskapet Wolfpack

GÖTEBORG.

En 29-årig man med anknytning till Brödraskapet Wolfpackanhölls i går misstänkt för grovt narkotikabrott.

I helgen häktades tre personer misstänkta för samma brott.
När polisen slog till mot Brödraskapet Wolfpacks lokal påÅngpannegatan på Hisingen beslagtogs också narkotika. Vicechefsåklagare Bengt Landahl vill inte säga vilken typ av knark dethandlar om eller hur mycket. Enligt uppgift ska det röra sig om"avsevärda mängder".


Flera personer fick följa med till polishuset för förhör, men allautom den som anhölls släpptes.

Datum: 040723 GT

16 häktades efter bråk vid mc-klubb

Uddevalla.

Samtliga 16 medlemmar av Brödraskapet Wolfpack somanhölls efter bråket med mc-klubben Bengalos i tisdags begärshäktade.
Det beslöt chefsåklagare Barbro Jönsson under gårdagen.
Det var på festen efter Bengalos årliga utställning i Uddevalla somkonflikten med Wolfpack började. Ett antal medlemmar i Wolfpackavvisades från festen efter ett bråk.


I tisdags kväll dök Wolfpack upp vid Bengalos lokal i Ramserödutanför Uddevalla. Resultatet av besöket blev tre misshandladeBengalosmedlemmar, varav en fick föras i ambulans till sjukhus medsvåra skador i ansiktet.

Varken åklagare eller polis vill lämna några närmare uppgifter omvad bråken under lördagen och tisdagen handlade om.

Vill inte svara

- Den sortens frågor svarar vi inte på för närvarande av hänsyn tillutredningen, säger chefsåklagare Barbro Jönsson till GT.
Vid bråket i tisdags grep polisen 17 personer, samtliga frånWolfpack. 16 av dessa begärs nu häktade på sannolika skälmisstänkta för grov misshandel.
Tio av dem kommer från Västsverige.


Häktningsförhandlingar hålls i Uddevalla i dag och i Trollhättan pålördag.

Datum: 040725 DN


Sju häktade för grov misshandel

TROLLHÄTTAN.

På lördagen häktades sju män med anknytning till denkriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack vid Trollhättanstingsrätt. De häktades på sannolika skäl misstänkta för grovmisshandel.
Männen anhölls tillsammans med nio andra män efter ett slagsmål itisdags i mc-klubben Bengalos lokaler utanför Uddevalla. Samtligahar samröre med Wolfpack.


Under bråket på mc-klubben skadades tre Bengalosmedlemmar, varav enfördes till sjukhus med ambulans.

Datum: 040903 Kvälls posten


Skuld bakom skenavrättning

SJÖBO-YSTAD.

400 000 kronor som "försvann"...

KvP kan idag avslöja motivet som fick tre män från Sjöbo attkidnappa och skenavrätta en fyrbarnspappa i Sjöbo Ora för snart ettår sedan.
Pengarna tillhörde den 24-åring som i går omhäktades i Ystad, påsannolika skäl misstänkt för bland annat människorov.
Sammanlagt tre personer har nu pekats ut av ett huvudvittne.
Dels den omhäktade 24-åringen, dessutom den 33-åring som lockade in fyrabarnspappan i en bil ochslutligen en 26-åring som utpekas som den gärningsman som satte enpistol mot offrets huvud och tryckte av.


33-åringen sitter häktad sedan en dryg månad. Han är ocksåmisstänkt för att ha tömt ett helt pistolmagasin på öppen gata iSjöbo mot en rival i juli.

Fördes tillbaka till anstalt

Däremot släppte hovrätten 26-åringen i början på veckan sedan hanöverklagat häktningen vid Ystads tingsrätt. 26-åringen fördestillbaka till anstalten i Halmstad där han avtjänar ett ettårigtfängelsestraff för vapenbrott. Han misstänks också vara en av demsom låg bakom skottattentatet mot polishuset i Sjöbo i våras. Detbrottet kunde dock ingen bindas vid.

Medlem av Brödraskapet

24-åringen är medlem av det beryktade så kallade "Brödraskapet" ochär - liksom de två övriga misstänkta - grovt kriminellt belastad.De 400 000 kronorna var 24-åringens men förvarades av 33-åringen iavvaktan på att 24-åringen skulle friges från ett fängelsestraff.

När pengarna "försvann" anklagade 33-åringen fyrabarnspappan för attha stulit pengarna ur en rockficka i samband med en flyttning.Offret kördes ut i skogen i avsikt att skrämmas halvt från vettet.

Han misshandlades med sparkar och slag och fick därefter en pistolmot tinningen. Offret vädjade för sitt liv men gärningsmannentryckte av. Pistolen var antingen oladdad eller också lektegärningsmannen rysk roulutte med pappan som insats.

Exklusiva vanor

Så småningom framkom att 33-åringen haft exklusiva vanor. Blandannat figurerar en Rolex-klocka för 100 000 kronor, bilbyte och endyrare resa till Egypten.

- Eftersom jag är oskyldig tyder det på att 33-åringen själv gjortav med pengarna och därefter skyllt på mig eftersom han fruktade24-åringens reaktion, säger fyrabarnspappan till Kvällsposten.
Utredningen rullar vidare med nya förhör.


- Vi har fortfarande en hel del material att gå igenom. Men vi äroptimister och tror oss kunna binda gärningsmännen till brotten,säger Carl-Gustav Thorsén, utredare hos polisen i Ystad.

Bland annat granskar man nu de telefonsamtal som ringdes denaktuella natten då fyrabarnspappan skenavrättades.

Datum: 040903 GT


ÅTALET MOT WOLFPACK. Här slog MC-gänget till. I dag åtalas 16 medlemmar ur Wolfpack för misshandel

UDDEVALLA.

I dag åtalas 16 personer hos Brödraskapet Wolfpack förbland annat grov misshandel.
Här är historien om hur det gick till när det kriminella nätverketskulle hämnas på den seriösa mc-klubben
Bengalos.


En berättelse om kränkt "respekt", blind lydnad, våld - och skräck.
Den 17 juli höll Bengalos sin traditionella årsfest för drygt 700gäster. Med stor tveksamhet och för att slippa bråk släppteklubbens president även in några medlemmar i Brödraskapet Wolfpack,BSK.
Det har han fått ångra.


Under natten ska BSK:s "Sergeant at Arms" plötsligt ha misshandlaten annan gäst med en avslagen flaska, varpå brödraskaparna slängdesut.
Det skedde under visst tumult, då bland annat Bengalos presidentblev attackerad.


För BSK var avhysningen en skymf, som inte fick passera ostraffat.
Redan den 20 juli hade "sergeanten" kallat in 16 man från Skåne ochVästsverige till klubblokalen i Göteborg. De flesta hade ingenkoppling till vad som hänt, men lojalitetskraven tvingade dem attställa upp.
Vad de inte visste var att SI, polisens särskilda insatsstyrka, hadespanat på en bil där och nu fick se en väldig aktivitet.
Spanare hack i häl
Piketen förberedde ett tillslag, men plötsligt gav sig allabrödraskapare av med spanarna i släptåg. Via Ljungskile gick färdentill BSK:s lokal i
Uddevalla. På båda platserna stannade karavanen, men varje gång sompiketen skulle slå till fortsatte färden.
Brödraskaparna körde ut på riksväg 44, med civila spanare efter sig.Plötsligt svängde
bilarna in på en mindre väg.
Poliserna fortsatte rakt fram för att undgå upptäckt.
Efter två minuter återvände de. Samtidigt kom chefen för SI fram.


Wolfpacks bilar var borta.

Då kom ett larm över polisradion om pågående misshandel på BengalosMC.

Ensam polis stormade

SI-chefen, som felaktigt trodde att piketen var alldeles bakomhonom, körde ensam in på grusvägen och frågade sig fram till gården.Snart hörde han ett jättebråk och reagerade instinktivt.

Iklädd bermuda-shorts (!) kastade han sig ur bilen, rusade fram medbatongen i ena handen och brickan i andra, drog upp skjortan för attvisa sin pistol och skrek "Jag är polis! Alla lägger sig ner!"
Häpnadsväckande nog blev han åtlydd av de 5-10 personer som befannsig utanför huset. Han beordrade ut de andra och en efter en kom deut, vissa svårt blödande.


Allt oroligare ringde SI-chefen efter förstärkning. Men först efternågra evighetslånga minuter kunde han andas ut, när några av hansspanare samt piketen dök upp. Senare kom
bilar från Uddevallapolisen.


Efteråt stod det klart att polisen avbrutit en misshandel som kundegått helt överstyr.

Hade barn i bilen

När BSK kört in på den mindre vägen hade de mött Bengalos president,som var på väg för att lämna tillbaka hyrinstrument. Med i bilenhade han sina två små barn. Presidenten
beordrades att vända. Med tre BSK-bilar framför sig och en bakomsig hade han inget val.


I närheten av gården tvingades han ut ur bilen. Han sa till sinabarn att sitta kvar, att farbröderna var farliga.
När någon såg att presidenten hade en slidkniv i bältet, kastade sigbrödraskaparna över honom. Detta såg två av Bengalos medlemmar frånhuset. En av dem ringde till 112, och fick numret till polisensledningscentral i Göteborg - där man först inte förstod vad det handlade om.


För Bengalos stod det emellertid solklart på en mikrosekund. Inteminst sedan en av brödraskaparna frågat "Känner du igen mig från ilördags?"
En från Bengalos klarade sig undan eftersom brödraskaparna inteförstod att han var medlem. Tillsammans med två gäster fick hanstanna kvar utanför huset och bevakades där av 3-4 brödraskapare.


Bengalos president och ytterligare två medlemmar tvingades ned i ensoffa och utsattes där för ett korsförhör: "Hur har ni tänkt klaraupp det här? Ni har inte
visat oss respekt! Är era motorcyklar körklara? Nu ska ni jävlar imig få betala för i lördags!"


På gården fanns motorcyklar, klenoder, för miljonbelopp.
Kastade metallställningar
Ytterligare en Bengalos-medlem kom in, slogs ner bakifrån ochmisshandlades mycket svårt. Nu hade också misshandeln avpresidenten börjat. Med hjälp av ett tillhygge i trä slogs hanblodig. Man kastade också tunga metallställningar med
inhyrda tallrikar på honom.


Slag och sparkar haglade.

Kort därpå avbröts misshandeln när polisen kom.
- Händelserna den 20 juli är ett tecken på ett sjukt samhälle, därmänniskor som både saknar vilja och förmåga att leva ett laglydigtliv tror att de kan uppträda som kungar och driva igenom sin egenrättsskipning, säger kommissarie Ronald Bagge, chef för SU,särskilda utredningsenheten, som arbetat med fallet.
Han betecknar den kommande rättegången som "en studie i ondska".


FAKTA/Wolfpack

o Brödraskapet, BSK, bildades 1995 på Kumla-anstalten

o 1995-96 bildades Brödraskapet MC som en enhet för frigivnabrödraskapare. Organisationen hade inte mycket med mc att göra ochupphörde 1998.

o 1998 bildades Brödraskapet Wolfpack.

o Mottot för brödraskaparna är absolut respekt/ lojalitet tillorganisationen.

o BSK är ett kriminellt nätverk som uppfyller EU:s kriterier förorganiserad brottslighet.
Bengalos MC

o En polisiärt sett seriös mc-klubb, medlemmar i SverigesMotorcyklisters Centralorganisation SMC sedan flera år. Grundades1969.

o Klubben har aldrig haft några kriminella förtecken.

o Medlemmarna ägnar sig främst åt sin passion: Att meka med ochbygga om motorcyklar.

o Varje år arrangerar klubben en mc-utställning i centralaUddevalla, följt av en fest på den egna gården.
Datum: 040904 Gt

Åtalet mot Wolfpack.

Rättegången tar in på hotell. Det finns ingen sal stor nog att rymma alla kallade

UDDEVALLA.

16 åtalade i samma mål ger rättsväsendet migrän.
Lokalfrågan är bara ett av flera bekymmer.
- Vårt datorsystem klarar inte ens av att få in så många i sammastämningsansökan, suckar chefsåklagare Barbro Jönsson.
I går landade den 587 sidor tjocka förundersökningen på tingsrättensbord.


Där finns den bevisning som åklagarna anser sig behöva för att få demisstänkta med anknytning till Brödraskapet Wolfpack fällda förbland annat grov misshandel.
Finns ingen lokal


16 åtalade är ett problem - det finns ingen rättssal i hela landetsom är stor nog. Med advokater, kriminalvårdare, poliser,målsägare, målsägarbiträden, åklagare, rätten plus en publik kan detlätt bli över hundra människor.

I torsdags beslöt tingsrätten att välja Hotel Riverside i Uddevalla.Rättegången ska pågå i fem veckor.
- Jag tror att totalkostnaden hamnar under en miljon. Men det kanvara helt fel, säger Urban Möller, administrativ chef på Uddevallatingsrätt.
Snabb utredning - trots allt
Även under utredningens gång har antalet misstänkta ställt tillbekymmer.


- Det har varit en mängd logistikproblem. Det sitter folk på häktenöverallt (Mariestad, Jönköping, Uddevalla, Borås och Göteborg).Dessutom har vi ett antal måls-ägare att ta hänsyn till, säger PeterGillberg, den andre åklagaren i målet.
Trots dessa komplikationer har utredningen enligt Barbro Jönssongått oerhört smidigt.


- Det var nästan så att man fick andtäppa i början för att det gickså snabbt och bra. Det är en jätteutredning som har slutförts påbara sex veckor. Det är så man får svindel, säger hon.
Just antalet misstänkta innebär också en juridisk komplikationeftersom åklagaren, när bevisen mot enskilda ifrågasätts, kommer atttala om medgärningsmannaskap - att de 16 gjort saker "gemensamt ochi samförstånd."


- Det är vardagsmat. Men när det är fler människor inblandadeställs det på ett annat sätt på sin spets, konstaterar PeterGillberg men tillägger:
- Men så enormt bekymmersamt ser jag det inte.

Datum: 041102 DN


Sexton ur kriminellt nätverk döms till fängelse

UDDEVALLA.

Det kriminella nätverket Brödraskapet Wolfpackvingklipps ordentligt efter en dom i Uddevalla tingsrätt påmåndagen. Sexton män med anknytning till organisationen döms tillfängelse i upp till fyra år. I åtalet hävdas att BrödraskapetWolfpack gick till angrepp mot mc-klubben Bengalos i Uddevalla ijuli som hämnd för en tidigare konfrontation. Två medlemmar iBengalos skadades allvarligt och övriga på motorgården berövadesrörelsefriheten.

Uddevalla tingsrätt delar uppfattningen att samtliga var införståddamed vad som skulle ske på motorgården. De döms för olagafrihetsberövande och för misshandel .

Datum: 041209 DN


Fyra män anhållna för människorov

VÄSTERÅS.

Fyra män i åldrarna 26 till 29 år kommer att begärashäktade vid Västmanlands tingsrätt misstänkta för människorov,misshandel, grovt rån, olaga hot och försök till grov utpressning,uppger SVT:s "Tvärsnytt".
Männen kommer från Västerås och Eskilstuna. Två av dem uppgestillhöra den kriminella organisationen Brödraskapet.


Brotten ska ha begåtts i somras och riktats mot en 25-årig man frånVästmanland. De misstänkta greps och anhölls i tisdags efter ensamlad polisaktion. Samtliga är kända av polisen sedan tidigare.

2004-09-10 GP


UDDEVALLA:

Gamla hotell Riverside i Uddevalla, Bohuslän - eller Fort Knox,

Kentucky? De som passerade måste ha undrat. Bevakningen av det nuvarande studenthemmet i de centrala delarna av stan var alltså rigorös. 15 polisbilar och piketer ockuperade parkeringsplatsen. Ett femtiotal uniformerade representanter för ordningsmakten, ett par av dem mycket tungt beväpnade, slöt en ring runt anläggningen.

Hundpatruller genomsökte närområdet.Flera åhörare från Bengalos Inne i den provisoriska domstolslokalen, en före detta restaurangmatsal, inleddes det spektakulära målet mot 16 män med anknytning till den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack.På åhörarläktaren fanns dock denna förmiddag inte en enda BSK-sympatisör.

Där satt däremot folk från den genuina mc-föreningen Bengalos och flera av deras kompisar.De åtalade är alla misstänkta för grov misshandel och olaga frihetsberövande, något som skall ha skett den 20 juli.Första förhandlingsdagen upptog emellertid bara förspelet till denna uppmärksammade händelse.

Två män utkastade från fest

Den 18 juli kastades två ledande medlemmar i Brödraskapet ut från en större fest som arrangerats på Bengalos klubbhus i Ramseröd: Den ene, en 35-åring från Sotenäs kommun, anklagas för att ha knockat en 27-årig Uddevallabo och sedan gett sig på honom och skurit upp hans ansikte med en glasflaska.Mannen visade upp sina ärr för rättens ledamöter och konstaterade att "de här lär jag inte nånsin bli av med." Så sent som i slutet av förra veckan sprack det långa och variga såret i pannan och han tvingades till en ny penicillinkur. Den andre, en 30-åring från Göteborg, påstås ha klappat till Bengalos president när han - utan hot om våld - försökte förmå Wolfpackarna att packa och sticka.

Upprinnelsen till bråket är det egentligen ingen som säger sig känna till. 27-åringen tror att det möjligen berodde på att han vänskapligt kramat en 20-årig tjej, som anlänt i sällskap med 35-åringen - och att denne då skulle ha blivit svartsjuk.Den unga kvinnan, som beskylls för att ha sprutat tårgas eller pepparspray på två män ur Bengalos i samband med det tumult som uppstod, dök aldrig upp till rättegången igår.- Vi har helt enkelt inte kunnat hitta henne, förklarar kriminalkommissarie Ronald Bagge, som haft det polisiära ansvaret för utredningen.

Flera vittnen kallade

Ytterligare ett antal människor är kallade för att styrka 27-åringens och presidentens vittnesmål. På måndag är det dags för de övriga 14 individerna, med koppling till Brödraskapet, att göra sin entré.

Vad innebär det om ni lyckas få alla dessa personer dömda och undanstoppade i fängelse under ett par år? - Att vi tillfälligt plockat bort dem ur leken, svarar Ronald Bagge.>Hur allvarligt hade det skadat den gren av Brödraskapet Wolfpack som fortfarande befinner sig utanför murarna?>- Ja, eftersom hela ledningen sitter här nu, vore det förstås ett hårt slag.

Fakta: Fort Knox

Fort Knox är en amerikansk militärbas i delstaten Kentucky, i närheten av staden Louisville. Den tillkom under första världskriget. På området ligger U.S. Bullion Depository, en underjordisk anläggning av sten, stål och betong där större delen av USA:s guldreserver förvaras i ett särskilt valv.Fort Knox anses vara en av världens mest välbevakade platser.

Bildtext: hårdbevakat. Omkring 15 polisbilar och piketer fanns på plats utanför hotellet i Uddevalla i går när rättegången inleddes. En ring av uniformerade, i vissa fall tungt beväpnade, representanter för ordningsmakten bevakade byggnaden.

2004-12-07 GP


personer, tre män och en kvinna, häktades igår misstänkta för delaktighet i en stöld- och hälerihärva.

En av de inblandade, en 26-åring från Hisingen, har anknytning till den kriminella sammanslutningen Brödraskapet Wolfpack.Brotten i sig har dock, enligt polisen, ingenting med organisationen att göra.Vilken typ av gods som de fyra anklagas för ha stulit eller sålt vidare vill utredare på Cityroteln inte berätta:- Det kan bli fråga om fler gripanden och därför avslöjar vi så lite som möjligt, säger kommissarie Jarl Winqvist.En femte person sitter anhållen i väntan på åklagarbeslut om huruvida han också skall begäras häktad.Starkt, billigt och fult bett med titanpulver Göteborg:

Puvriserad titanmetall kan användas till tandkronor som kan ersätta de guldkronor som ofta används bak i munnen där de inte syns så mycket.Det visar en studie vid Svenska keramikinstitutet på Chalmersområdet i Göteborg.

Undersökningen har genomförts i nära samarbete med svenska industriföretag och redovisas i en avhandling av Mikael Eriksson.Titan är ett vävnadsvänligt material som används till tandimplantat. Tandkronor som byggts upp av titanpulver blir inte lika snygga och vita som porslinskronor men de blir billigare och skulle kunna användas för de inre tänderna där det estetiska kravet inte är lika högt. Tillstånd för friskola i västra GöteborgGÖTEBORG: Handelsbolaget Vestra Enskilda har fått Skolverkets godkännande att starta friskola för årskurserna 6-9 i Göteborgs kommun. Handelsbolaget har sitt säte i Askim och inriktningen är en skola från hösten 2005 i någon stadsdel i västra Göteborg.

Enligt bolagets beskrivning ska skolan erbjuda individanpassade studier med ett tvärvetenskapligt upplägg.