3 juni 2009

2003Datum: 030214 GT

Våldsam natt i Göteborg. Tre skadade till sjukhus - ingen vill berätta

GÖTEBORG. En skottskadad man vårdas sedan sent i går kväll påSahlgrenska sjukhuset.

Mannen lämnades av på akutmottagningen av några kamrater.
Hur, var och varför mannen blivit skjuten visste göteborgskriminaleninte tidigt i morse.


Larmet från Sahlgrenska kom klockan 22.54.
Enligt obekräftade uppgifter till GT hade mannen skjutits iunderlivet. Hans skador ska dock inte vara livshotande.


Anknytning till gäng

Uppgifterna talar också om att mannen har anknytning till någotkriminellt gäng, antingen till mc-gänget Bandidos eller till Brödraskapet.

Mannen har hörts av polisen, men är inte speciellt samarbetsvillig.Han vill inte berätta något om på vilken plats han sköts eller säganågot om motivet eller gärningsmännen.

Knivhuggen kom in själv

Polisen vill i sin tur bara bekräfta att han är känd sedan tidigarei kriminella sammanhang.
Under dagen ska polisen försöka utreda vad som egentligen hänt.
Ungefär samtidigt som den skottskadade mannen lämnades av påsjukhuset kom ytterligare en man in. Han hade blivit knivhuggen iryggen.


Men i det fallet vet polisen åtminstone var någonstans brottet ägderum.
Mannen har berättat att han blev påhoppad bakifrån av tre okända mänpå Hjällboplatsen vid 22.30-tiden. Mer vill han dock inte säga.Den mannen fick också hjälp av några kamrater att ta sig tillsjukhuset.
Göteborgspolisen konfronterades med tre tystlåtna offer i natt.
Man nummer tre hade fått ett baseballträ i huvudet och vårdas justnu på Östra sjukhuset.


Händelsen började med att polisen fick flera larm över telefonnummer112 om att det var vilt tumult på Teleskopgatan i Bergsjön. Menpatrullerna som snabbt körde dit kunde inte hitta en människa påadressen. En stund senare ringde den misshandlade mannen självefter ambulans. Han fanns då i en lägenhet på Teleskopgatan.
Tror inte på samband


Mannen har fått skador i huvudet och ansiktet, men berättar bara förpolisen att tre okända män i 20, 25-årsåldern klädda i mörka jackorhoppat på honom. Utöver det råder tystnad från offrets sida.
Polisen tror inte att de tre överfallen har något samband medvarandra.

2003-01-23 HD


En 21-årig helsingborgare har åtalats misstänkt för att ha försökt köra på tre poliser. Själv hävdar 21-åringen att han blev nerslagen och att någon annan stal hans bil.

HELSINGBORG.

En 21-årig helsingborgare åtalades i går för försök till grovmisshandel - alternativt våld mot tjänsteman eller grov vårdslöshet i trafik.Den 6 april i fjor jagade tre polismän en skum bil på gatorna i
Helsingborg.

Piketbussen fick syn på bilen på Södra Stenbocksgatan och ville kontrollera den.Det ville inte bilföraren. Han satte högsta fart och körde mot rött ljus fleragånger innan färden tillfälligt tog slut på en vändplats på Ludvikagatan.Väl där körde bilföraren först rätt in i fronten på polisbussen.

Två avpolismännen rusade ut. Den ene slog sönder rutan där föraren satt och försöktefå honom att släppa ratten. Det misslyckades. När den tredje polismannen kommitut körde bilföraren på bussen en gång till. Och medan de två polismännenfortsatte med att försöka få ut föraren ur bilen backade han han i hög hastighetså att båda två tvingades släppa taget.Bilen försvann från platsen och hittades sedan övergiven på koloniområdetBrytstugan.

Under jakten fick polisen fram att bilen tillhörde mamman till en 21-årighelsingborgare. Och nästa dag kallades han till polishuset för förhör.Det visade sig att han under natten sökt sig till akuten för att få ett sår ihuvudet omsett.Han nekade till alla anklagelser och sa att han aldrig skulle få för sig attförsöka köra på några polismän.

21-åringens version av det inträffade är en helt annan. Han säger att han dennakväll var på inflyttningsfest och att han någon gång under kvällen gick ner tillsin bil för att byta från shorts till långbyxor. Nere vid bilen fick han etthårt slag i nacken bakifrån och någon sa:- Hoppas att du lärt dig en läxa nu.Innan han domnade bort hörde han en bil starta. Först flera timmar senarevaknade han till sans igen och hans kamrater hittade honom vid ett träd påViskängen.

Han kom med ambulans till akuten där han syddes med några stygn.21-åringen har tidigare vittnat mot det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack.Det ledde till att fem anhängare till Brödraskapet dömdes till fängelse. Han ärövertygad om att det är någon ur detta gäng som snott hans bil och blivit jagadav polisen.

Polisen har tidigare fått kritik för det sätt som 21-åringen blev identifieradpå. En av polismännen som deltog i jakten fick under det första förhöret med21-åringen komma in på rummet och han sade då att han kände igen 21-åringen.Först i efterhand genomfördes en korrekt fotokonfrontation där 21-åringens bildfanns med tillsammans med andra personer. Även då pekades han ut.Polisens tekniker har undersökt den plats där 21-åringen säger att han blevnerslagen. Inga fynd har gjorts som pekar åt det ena eller andra hållet.I de kläder som 21-åringen hade på sig har inga glassplitter hittats. Hans mammahade visserligen hunnit tvätta munkjackan som han hade på sig, men intebyxorna. Däremot har man hittat 21-åringens blod på glassplitter som hittades i bilen.

Fälls 21-åringen riskerar han fängelse.- Åtalet bygger på att tre polismän pekat ut honom. Och det utpekandet har skettpå ett helt felaktigt sätt, säger 21-åringens försvarsadvokat Janet Hagbohm.

2003-11-08 Borås Tidning


Brutal misshandel inne på Västeråsen - Övergreppet kan ha varit inträdesprov till kriminella organisationen Wolfpack

Två fångar sitter häktade för brutal misshandel av en medfånge på anstalten i Borås. Dådet kan ha varit ett inträdesprov till kriminella Brödraskapet Wolfpack.

BORÅS.

Den uppgiften cirkulerar både bland personal och interner på Västeråsen.

- Jag har också hört det där, men kan varken dementera eller bekräfta. Det blir lätt mycket spekulationer och snack efter en sådan här händelse, säger åklagare Carl-Henrik Andersson som har hand om fallet.
Misshandeln inträffade för ett par veckor sedan.


En 40-årig fånge lockades till gymnastikhallen, där det blev bråk mellan honom och två andra. 40-åringen kan ha blivit slagen med en tyngd till en skivstång eller något annat tillhygge.
Svårt får intagna att tala


Två interner, 19 och 36 år, anhölls och häktades senare som misstänkta för grov misshandel.
- Miljön är ju lite speciell. Intagna brukar inte berätta för polisen så man får inrikta sig på att säkra teknisk bevisning för att kunna styrka brott, säger Carl-Henrik Andersson.


40-åringen påträffades i en korridor vid idrottshallen, blodig och illa tilltygad i ansiktet. Ambulans larmades och han fördes till akuten på lasarettet.
Personalen låste in alla fångar på sina avdelningar, men kunde först inte få in dem i sina celler eftersom stämningen var upprörd och aggressiv. Senare gick internerna med på att bli inlåsta.


Hittade blodspår

Polisen undersökte tillsammans med anstaltspersonallokaler som var aktuella. Man påträffade blodspår från idrottshallen till en av avdelningarna. En av männen som senare häktades hade blodstänk på en tröja och det fanns även annat som pekade mot honom och den andre häktade.

En av dem är dömd för försök till mord. Den andre för grovt narkotikabrott.Den skadade fången fick lämna sjukhuset sent samma kväll och fördes till anstalten igen. För personalen blev det en sittning, en så kallad debriefing, för att prata ut om händelsen.

Brödraskapet Wolfpack är en organisation som lockat till sig tungt kriminella och är etablerad inne på fängelser. Men organisationen märks även utanför murarna och skaffade förra våren en klubblokal i Västsverige