3 juni 2009


2002Datum: 020103 TT

POLISEN BEFARAR FLER KRIMINELLA UPPGÖRELSER
Begärd omsändning


STOCKHOLM (TT)

Polisen befarar att det kan bli fler kriminella uppgörelserefter nedskjutningen av en 25-åring på Östbergahöjden i södraStockholm på nyårsafton.

Med tanke på offrets bakgrund kan det till och med bli frågaom blodshämnd, säger Hans Strindlund, chef för Söderortspolisensvåldsgrupp. Den skjutne mannen var av iranskt ursprung.

Den svårt skadade 25-åringens tillstånd var påtorsdagseftermiddagen oförändrat kritiskt. Han träffades av sexkulor när han satt i sin bil i närheten av sin bostad. Han hartidigare dömts för bland annat våldsbrott och har i flera årrört sig i kriminella kretsar.
Kan ha varit hämnd


Enligt Expressen misstänker polisen att nyårsaftonensmordförsök var en hämnd för mordet på en annan kriminell, en32-årig man som sköts till döds vid en lekplats i Tumba inovember förra året. 25-åringen ska i något led ha varitinblandad i mordet på 32-åringen.

Strindlund vill inte kommentera dessa uppgifter men säger attman fortfarande arbetar ""brett, men i en viss riktning"". Detbetyder att man inte har bundit sig till ett särskilt spår, menhar en uppfattning om var gärningsmannen kan sökas.

Tungt kriminella

Något gripande är sannolikt inte aktuellt det närmastedygnet.
Men i en sådan här utredning kan det ju lossna snabbt, sägerStrindlund.
Hot, misshandel och mord är inget ovanligt i den här relativtbegränsade kretsen av tungt kriminella som har olika typer avaffärsuppgörelser med varandra.


Den mördade 32-åringen var medlem i den kriminellaorganisationen Brödraskapet och bekant med Brödraskapetspresident Daniel Fitzpatrick som mördades 1998. I samma kretsarfanns också gangsterkungen Dragan Joksovic som mördades påSolvalla 1998.

Mordet på Joksovic ledde i sin tur till ett antalgrova våldsdåd, bland annat sprängattentat och flera nya mord.

Datum: 020221 GT


Sköt flera skott rakt in i kaféet. Man i 35-årsåldern anhölls efter polisjakt i Uddevalla

UDDEVALLA. Flera skott avlossades in i en kafélokal i centralaUddevalla i går kväll.

Enligt uppgift till GT är lokalen ett tillhåll för den kriminellaorganisationen Brödraskapet. En man i 35-årsåldern sitter anhållenmisstänkt för skjutningen.

Strax före klockan sju i går kväll avlossades flera skott in ikaféet Helan och Halvan vid Kungstorget i centrala Uddevalla.

Ett eller två skott

- Jag hörde först att någon gapade, sedan ett eller två skott. Sengick jag tio meter till och då såg jag honom stå där och sikta,säger ögonvittnet Anders.

Han såg hur mannen avlossade flera skott innan han slog in rutan medvapnets kolv och slängde in det.
- Han stod och gapade "jävla svartskalle, kom ut". Han verkade inteha bråttom därifrån utan stod kvar så länge jag tittade, sägerAnders.
Odramatiskt gripande


35-åringen greps helt odramatiskt efter en timma. Han anhölls efterförhör misstänkt för grovt vapenbrott.
- Vi vet i nuläget inte om det fanns någon i lokalen, säger ChisterJansson, vakthavande befäl i Uddevalla.


Polisens tekniska undersökning får visa om det fanns någon i lokalenvid skjutningen. I så fall kan det bli fråga om en skärptbrottsrubricering.
Skärpt brottsrubricering


Polisen gjorde en inbrytning i lokalen vid 22-tiden, närinsatsstyrkan från Göteborg fanns på plats. Man hittade ett vapenoch flera hylsor till ammunitionen 22 magnum.

Tillhåll för kriminella

Kaféet Helan och Halvan är stängt sedan polisen slog till motillegal spritförsäljning i lokalerna strax före jul. Men rykten gårpå stan att stället är ett tillhåll för den kriminellaorganisationen Brödraskapet.

Datum: 020626 Kvälls posten


Brödraskapet etablerar sig i Kristianstad

Brödraskapet Wolfpack har etablerat sig i Kristianstad.
Det kan hota balansen mellan mc-gängen i Skåne - fem år efter detsenaste mc-kriget.


- Dels kan det innebära ökad kriminalitet. Dels finns det en ökadrisk för konfrontation mellan olika gäng, säger Peter Tjäder, chefför länskriminalen i Skåne, till Kristianstadsbladet.

Mc-gänget Brödraskapet Wolfpack dök för första gången upp i Skåneför ett par år sedan, under våren år 2000.
Detta i Helsingborg, där Hells Angels och Bandidos sedan tidigarevar väl etablerade.


Skottlossning

Redan samma år var en 21-årig medlem i Brödraskapet inblandad i enskottlossning bland 130 gäster på restaurangen Snaps i Helsingborg,då han sköt mot en 24-årig man som enligt 21-åringens utsagotidigare bråkat med en kompis till honom.

Nu har klubben Ex Lex MC i Kristianstad avancerat till hangarounds iBrödraskapet Wolfpack, skriver Kristianstadsbladet. Det innebär attde tiotalet personerna i klubben kommit ett steg närmare att blifullvärdiga medlemmar i Brödraskapet.

På de gula klubblokalen i Näsby - som omgärdas av ett staket och enlåst grind - sitter en stor skylt med texten Brödraskapet.
Brödraskapet Wolfpack bildades av några av landets tyngstabrottslingar på Kumla 1995 och har figurerat i flera våldsdåd.

Datum: 020913 Expressen


De visste att de skulle mördas. Bjöds på fest - sedan verkställdes dödshoten

GÖTEBORG. De två medlemmarna i mc-gänget visste att de hade ettdödshot hängande över sig.

Men de anade inte att det skulle verkställas när de bjöds hem tillHells Angels i Göteborg.

Zlatko Radojkovic, 41, och Johan Ljung, 27, hade någon veckatidigare hamnat i onåd och kastats ut från mc-gänget BrödraskapetWolfpacks.
Av en slump stötte de ihop med de tre åtalade männen den 19-20augusti förra året.


Tillsammans med två kompisar åt Zlatko vid 12-tiden på söndagenfrukost på ett kafé på Linnégatan i Göteborg. Halv två åkte de hemtill honom för att rasta hundarna. Sedan tillbaka till Linnégatanigen, nu till restaurang Karlssons Garage.

Vid 17-tiden satte de sig på uteserveringen. En timme senare fickde syn på Johan som gick upp mot Linnéplatsen. De ropade på honom.
Hade festat hela natten


- Johan såg sliten ut efter att ha festat hela natten, minns enkamrat.
Under kvällen anslöt sig fler personer, bland annat brodern till denHells Angels-medlem som nu åtalats.


Någon gång efter klockan 23 lämnade gänget Karlssons Garage och togtaxi till restaurang Till Salu vid Saluhallen. Här träffade Zlatkooch Johan de tre åtalade.

Under natten började de prata om en fest på Hells Angels gård.
Det sista livstecknet från Johan är när han ringer sin flickvän 5.20på måndag morgon. Han ville komma hem till henne, men hon sa nejeftersom han var full. Varken han eller Zlatko hade några pengarkvar.
Båda ska då ha körts till HA-gården. Därefter försvann de.
Uppgifter om att de mördats på gården började cirkulera. Polisengenomförde i april en undersökning av gården.


Trots en omfattande teknisk bevisning saknades kropparnafortfarande.
"Jag såg ett revben"
Tolv dagar efter insatsen på Hells Angels gård gjorde enunderentreprenör till vägverket en skrämmande upptäckt i enbergstäkt utanför Floby.
- Jag fick se revben sticka upp ur marken samtidigt som jag kändeatt det stank, berättar han för polisen.
Det var Zlatkos och Johans kroppar.


Obduktionen visade att de utsatts för kraftigt våld mot framför alltansiktet. Zlatko hade dessutom fått minst fem knivstick i ryggen.
En av de tre åtalade är medlem i Hells Angels, de två andra ingår isupporterklubben Red and White Crew.


De åtalade är mycket fåordiga om vad som hände på HellsAngels-gården. Åklagarna Jonas Arvidsson och Carl Bergström trorändå att de ska få alla tre fällda för mord.

Datum: 021115 Kvällsposten


Nynazist slogs blodig i gängkrig i natt

HELSINGBORG. Mannen som uppges vara nynazist låg blickstilla pågatan. Blod rann från ryggen. Troligen efter ett knivstick.
Runt honom vaktade hans meningsfränder.


Polis kretsar i periferin och ambulanspersonalen vägrar köra fram ominte polisen har situationen helt under kontroll.

Klockan är strax före tio på torsdagskvällen. Och det är i stortsett det enda Helsingborgspolisen senare kan förmås bekräfta.
Krig tycks ha brutit ut i Helsingborg mellan tidigare bundsförvanterBrödraskapet och de nynazister som valt att lämna till exempelKarlskrona och slå sig ner i Helsingborg.
Slåss med järnrör


- Vi undersöker fortfarande om ett brott blivit begånget, sägerHelsingborgspolisen och menar att blodet på den medvetslöseynglingens rygg mycket väl kan bero på en olycka.
Andra törs berätta en annan historia. Fyra medlemmar iBrödraskapet, en kamratförening av de tyngst belastade kriminella iSverige, har träff med två nynazister.


Lyckas fly

De pucklar på de båda nynazisterna med järnrör. Det hela sker i enlägenhet i centrala Helsingborg.
En av de misshandlade lyckas fly och får därvid ett knivstick iryggen.
Han lyckas ta sig 200 meter och faller ihop på Södergatan. Ditpolis och ambulans snabbt omdirigeras.


I det rådande läget har nynazisterna inget emot polisunderstöd, mendå inget bråk tycks föreligga kallas piketvagnen tillbaka innan denens kommit fram och till slut är det bara tre polisbilar på platsen.

Till sjukhus

Den blödande ynglingen förs till sjukhus och polisen i Helsingborgförsöker utreda vad som hänt och om så är fallet - var detbrottsligt?