3 juni 2009

2001
2001-01-11 TT

BRÖDRASKAPSMEDLEMMAR INFÖR RÄTTA
VÄSTERÅS

(TT)

Fyra medlemmar ur Brödraskapet wolf pack westra aros ställs på torsdagen inför rätta i Västerås tingsrätt. Tre av dem är misstänkta för olaglig inkassoverksamhet och den fjärde för medhjälp till brottet, uppger Sveriges Radio Västmanland.Misstankarna mot dem gäller också olaga hot och olaga tvång.Sammanlagt handlar det om krav på hundratusentals kronor ochsom riktat sig mot privatpersoner. I ett fall har en persontvingats åka med i bil för att inte råka ut för repressalier,säger kammaråklagare Micael Dahlberg.Rättegången avslutas på fredag.

010214 TT


ÅTAL EFTER RAZZIAN MOT BEVÄPNAD LIGA PÅ HOTELL
GÖTEBORG

(TT)

Dagen före julafton stormade polisen ett hotellrum i centralaGöteborg.
Där fanns flera kriminella personer och vapen.
Polisen misstänkte att de planerade ett rån, men det har intekunnat bevisas.
I stället åtalas tre av männen för andra brott.
Vi vet fortfarande inte varför de var i hotellrummet ochdärför kan de inte åtalas för att ha förberett någon brottsliggärning tillsammans, säger kammaråklagare Thomas Ahlstrand tillTT.
De kanske skulle ha uppesittarkväll, tillägger hansarkastiskt.
Polisen avslöjade ligan av en slump när en patrull natten tillden 23 december var på hotellet i ett spaningsärende och såg enkänd kriminell person i entrén. Han var narkotikapåverkad ochbar en skarpladdad automatpistol i jackfickan.
I det hotellrum som han kom ifrån fanns sex andra personer,flera med koppling till den kriminella organisationenBrödraskapet.
Pistol och knark
Polisen hittade en till skarpladdad pistol och ammunition påbalkongen samt en del narkotika. Männen greps och vidhusrannsakan hos dem hittade polisen fler vapen.
En av dessa män åtalades på onsdagen för grovt vapenbrotteftersom polisen hittade en skarpladdad pistol och ammunition ihans bil. Han åtalades också för narkotikabrott och för att hanvid gripandet uppgav falsk identitet.
Mot en annan av männen är åtal redan tidigare väckt för blandannat grovt vapenbrott, grovt häleri, narkotikabrott ochdopningsbrott. Hemma hos honom fann polisen bland annat treavsågade hagelgevär från ett inbrott i en container pågodsterminalen i Göteborg.
Rånarluva
På gevären fanns fingeravtryck från en 22-åring som också varmed i hotellrummet. Vid husrannsakan hos honom hittadesutrustning som används vid rån, som rånarluva ochrödpunktssikte. Han åtalas för narkotikabrott, grovt häleri ochförberedelse till rån.
Men vi kan inte säga att han förberedde ett rån tillsammansmed de andra när de greps, säger Thomas Ahlstrand.
Ytterligare åtal efter razzian är att vänta, enligt Ahlstrand.De kan dock dröja eftersom ingen av de andra som greps ärhäktade.

Datum: 010820 TT


POLISEN DYKER EFTER FÖRSVUNNEN MEDLEM I BRÖDRARSKAPET
VÄSTERÅS


(TT)

Sedan i fredags söker polisen i Västmanland i Kolbäcksån mellanHallstahammar och Surahammar efter kroppen av försvunnen 44-årigman uppger lokala medier.
Enligt polisen i Västmanlands presstalesman, Björn Svensson,började sökandet i ån efter ett tips som kom in i nyligen.
En person har sett något kastas i vattnet. Tidsmässigtstämmer det in bra med när mannen försvann, säger Björn Svenssontill TT.
Än så länge har dykningarna och draggningarna inte gett någotresultat. Hur länge de ska pågå är inte bestämt.
Den försvunne mannen är medlem i det kriminella gängetBrödraskapet, och han sågs senast i slutet av maj tidigare i år.En av teorierna som polisen arbetar med är att 44-åringen harutsatts för ett brott.

Datum: 010829 TT


BRÖDRASKAPSMEDLEMMAR DÖMDA I UTPRESSNINGSMÅL
STOCKHOLM (TT)


Två medlemmar ur den kriminella organisationen BrödraskapetWolfpack har dömts till tre års fängelse för att ha tvingat en20-åring att utföra ett rån mot en Konsum-butik i Västerås
Domen föll på tisdagen i Svea hovrätt.
Det var i mars i år som en 20-åring, maskerad och beväpnad medett avsågat hagelgevär, rånade Konsum i stadsdelen Bjurhovda, iVästerås.
Han greps strax efteråt och erkände rånet. Han berättade då förpolisen att han hade blivit tvingad att utföra rånet. Någrapengar ur rånbytet skulle han inte få själv, utan rånade iutbyte mot att bli av med en skuld för ett amfetaminköp hangjort tidigare.
""Torpeder""
Två av de män som tvingade honom att utföra rånet, båda 24 år,är medlemmar i Brödraskapet Wolfpack och beskrivs av polisen som""torpeder"". 24-åringarna får tre års fängelse för att detvingade 20-åringen att följa med i en bil till en lägenhet därhan fick instruktioner om hur han skulle gå till väga vid rånetoch dessutom för att de tvingade honom att utföra rånet.
Männen döms också för grovt vapenbrott, för att ha medverkat isjälva rånet och för försök till utpressning.
Grovt vapenbrott
Domen för 24-åringarna blev tre års fängelse även iVästmanlands tingsrätt, men en åtalspunkt ändrades i hovrättenfrån olaga hot till olaga tvång.


En 27-åring, som i tingsrätten friades helt, döms nu till sexmånaders fängelse för att mot 20-åringens vilja ha kört honomfrån hans lägenhet.
20-åringen dömdes i tingsrätten för rån och grovt vapenbrotttill tre månaders fängelse, men yrkade i hovrätten på attfrikännas helt, eftersom han tvingats att utföra rånet. Sveahovrätt väljer dock att fastställa tingsrättens dom.

Datum: 010830 TT


YTTERLIGARE TVÅ FRÅN BRÖDRASKAPET FÖRSVUNNA
VÄSTERÅS

(TT)

Ytterligare två personer med kopplingar till den kriminellaorganisationen Brödraskapet Wolfpack är försvunna, en 27-åringoch en 41-åring.
Sedan maj letar polisen också efter en 44-årig man från sammaorganisation.


Den 27-årige mannen, som är hemmahörande i Västmanland,försvann den 20 augusti och en vecka senare anmäldes det tillpolisen av hans mor, skriver Vestmanlands Läns Tidning, VLT.
27-åringen är enligt polisen nära vän till den 44-åring somsedan slutet av maj varit försvunnen. Båda är dömda för grovabrott.
Polisen i Västmanland misstänker att 44-åringen blivit utsattför brott och att han möjligen bragts om livet. Han hadeavtjänat tolv år i fängelse och hunnit vara fri i tolv dagar,innan han försvann. I onsdags avslutades polisens fem dagarlånga arbete med att dyka i Kolbäcksån efter kroppen, utanresultat.


41-åringen, som är från Göteborg, anmäldes försvunnen samtidigtsom 27-åringen. De sågs senast i Göteborg, i sällskap medvarandra.
Det finns misstanke om att de blivit utsatta för brott ochdärför har spaningsenheten tagit över detta, säger MatsGlansberg, informationsansvarig vid Göteborgspolisen.


Enligt uppgifter till TT kan det röra sig om en internuppgörelse om ledarskapet inom Brödraskapet Wolfpack.

Datum: 010901 GT


Gängmedlemmar tros ha mördats. Stämplades som fredlösa av sina forna kamrater

Polisen misstänker att de båda försvunna före detta medlemmarna iBrödraskapet Wolfpack har mördats.
Och det finns gott om uppslagsändar att nysta i.


Den äldre av de båda hade kommit på kant inte bara med sina föredetta kumpaner i Wolfpack, utan också med Hells Angels ochAlbanligan.
GÖTEBORG. De båda försvunna är 27 och 41 år gamla. Vi kan kalladem Erik och Zoran.


För ett par år sedan avtjänade Erik ett straff på Sidsjön, enanstalt som mest förknippas med sluten psykiatrisk vård. Härträffade han en 44-årig brödraskapare, som introducerade honom isällskapet. (44-åringen försvann spårlöst från sitt hem i Västeråsi maj - tre månader före de senaste två fallen).

Erik bodde hemma hos sin mamma i Kungsör utanför Västerås. I börjanav augusti, troligen den sjätte, fick han ett telefonsamtal från enannan brödraskapare - Zoran från Göteborg.

Denne uppmanade Erik att snarast lämna Västerås, eftersom det kundevara farligt för honom att stanna kvar.
Erik följde uppmaningen och åkte till Göteborg, där han fick bo hosZoran och dennes flickvän. Innan han reste hade han lånat pengar avsin mamma, pengar som han lovade att sätta in på hennes konto den 20augusti. Då skulle han nämligen få sin pension.


Den 18 augusti ringde Erik hem och sa att han räknade med attåtervända den 25:e, dagen innan han skulle fylla år.
Så blev det inte.
Inte heller sattes några pengar in på hans mammas konto.
Enligt uppgift till GT hade Zoran tidigare fått ett telefonsamtalfrån en person som uppmanade honom att hänga av sig västen medBrödraskapet Wolfpacks symbol. Zoran fick också höra att han intelängre var medlem och att han stod i "Bad standing".


Samma sak skulle enligt GT:s källa gälla Erik. "Bad standing"innebar att deras gamla kompisar inte bara hade vänt dem ryggen,utan att de aldrig ville se dem mer. De var fredlösa och riskeradeatt misshandlas och i värsta fall dödas.

- Ingen vet riktigt varför de fick bad standing. En vild gissningär att de misstänktes för att ha "golat" (skvallrat), säger enpoliskälla.
Men Zoran hade fler fiender. Han var enligt uppgift inte välseddhos Hells Angels. Och hos Albangänget trodde man sig veta att Zoranvarit inblandad vid en skjutning mot en av deras medlemmar iGöteborg förra sommaren.


Den 19 augusti hade Zoran och hans flickvän skilts åt efter ettmindre gräl. Han skickade ett SMS till henne och förklarade att hanvar trött och skulle flytta.
När hon ringde honom samma kväll satt han på en krog i Linnéstaden iGöteborg, troligen i sällskap med Erik. Senare under kvällenhamnade de på en annan krog. Obekräftade uppgifter gör gällande attZoran och Erik lämnade krogen vid tretiden natten till den 20augusti. I samma sällskap ska då ha funnits en välkänd HellsAngels-medlem samt en så kallad hang around och ytterligare enperson.


Eriks flickvän fick ett samtal från honom omkring 05.20 sammamorgon. Därefter är det helt tyst från både Zoran och Erik.
Sedan rikskrim hört av sig till Zorans flickvän blev hon allt merorolig och började ana oråd. Hon tog kontakt med Eriks mamma ochflickvän. Männen anmäldes som försvunna.


Kvinnorna är mycket rädda, vill inte kommentera vad som har hänt,och har känt sig skuggade och bevakade av Albanligan.

Datum: 010920 DN


Jätteslagsmål mellan interner

Tolv interner på Mariefredsanstalten rök i tisdags ihop i ett stortslagsmål. En intern fördes till sjukhus med en ansiktsskada sombehövde sys. I övrigt fick bråkstakarna endast mindre blessyrer.
- Det var två grupperingar som rök ihop i vår skollokal, sägerkriminalvårdsinspektör Peter Kjellin, säkerhetsansvarig påanstalten.


I den ena gruppen fanns sex män, mellan 20 och 22 år gamla. I denandra gruppen ingick fem personer där den yngsta var 25 och denäldsta 39 år gammal.

- Dessutom har vi en tolfte person som vi inte vet vilken grupperinghan tillhörde.
Två av männen i gruppen med de yngre tillhör gäng, Originalgangsters respektive Brödraskapet. Peter Kjellin säger dock attbråket troligtvis inte har med gängen att göra.


Polisen tror att "något bagatellartat" fick de två grupperna attbörja slåss. Ingen av de förhörda har velat vittna om någradetaljer i bråket.