29 maj 2009

2000


Datum: 000203 DN

ledare fälls inte för vapenbrott

Eksjö. Ledaren för Brödraskapet Wolfpack, Patrick Huisman, friades på onsdagen av Eksjö tingsrätt från anklagelserna om grovt vapenbrott. Hans kamrat David Emilsson dömdes till två årsfängelse.
Polisen började bevaka Patrick Huisman i juni 1999. De följde Huisman och Emilsson under en resa till Nässjö. Emilsson bar på en ryggsäck som han låste in i en förvaringsbox på Nässjö station.Polisen lät öppna boxen och fann att ryggsäcken innehöll tre vapen:ett halvautomatiskt jaktvapen, en magnumrevolver och enkulsprutepistol. Polisen lämnade kvar innehållet och låste boxenigen.
Enligt Emilsson och Huisman hade de två olika ärenden i Nässjö.Huisman skulle driva in en skuld och Emilsson skulle leverera vapnen till en okänd person.
Tingsrätten menar att Patrick Huisman måste ha känt till vad som fanns i ryggsäcken men menar att det inte räcker för att han ocksåska dömas för vapenbrott. Ett av vapnen låg i en plastpåse med Huismans fingeravtryck, men inte heller det räcker för att han skafällas.
Åklagaren Monica Mimer har ännu inte tagit ställning till om hon ska överklaga domen.

Datum: 000527 TT
BRÖDRASKAPET I VÅLDSAM ""AFFÄRSUPPGÖRELSE""
VÄSTERÅS (TT)


Två maskerade män sköt på lördagseftermiddagen sönder en lägenhetsdörr i Västerås. Polisen tror att männen är medlemmar iden kriminella organisationen Brödraskapet.
Enligt vittnesuppgifter använde männen, som var maskerade, ettavsågat hagelgevär vid dådet.
Ingen människa fanns i lägenheten, men lägenhetsinnehavarna komhem strax efter skottlossningen.
Enligt polisen rör det sig om en affärsuppgörelse. Lägenheten iBäckby i västra Västerås tillhör föräldrarna till en man som haren skuld till någon eller några i Brödraskapet.
Västeråspolisen spanar nu efter en svart BMW som tillhör enmedlem i den kriminella organisationen.
Vi har gått ut med storlarm och misstänker att bilen är påväg till Göteborg, säger vakthavande befäl vid Västeråspolisen.

Datum: 001116 TT
FYRA ÅTALADE FÖR STÖLD AV HEMVÄRNSVAPEN
HELSINGBORG (TT)


När den unge mannens föräldrar var bortresta passade han ochtre kamrater på att bryta upp ett vapenskåp för att stjäla fleravapen som fanns i villan. I skåpet förvarade pappan, som ärhemvärnsman, en AK:4, ett hagelgevär, ett salongsgevär samt enmängd ammunition.
De fyra unga männen står nu åtalade för grovt vapenbrott vidHelsingborgs tingsrätt, skriver Helsingborgs Dagblad ochNordvästra Skånes Tidningar.
Vid inbrottet utanför Helsingborg bröt männen också upp ettkassaskåp där slutstyckena förvarades. Därmed var vapnenkompletta.
Enligt åtalet försökte männen sälja vapnen vidare. Den militäraAK4:an hittades senare i Malmö efter ett tips.
Männen är mellan 20 och 25 år gamla och tre av dem har erkänt.
Stölder av automatvapen från hemvärnsmän är en stor källa tilloro för polisen. De tunga militära vapnen används ofta i sambandgrov brottslighet. Sedan 1998 har 18 kompletta automatvapenstulits från hemvärnsmän.
I det här fallet misstänker polis och åklagare kopplingar tillden kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack iHelsingborg.

Datum: 001224 GT

Beväpnad liga greps på hotell. Flera av männen har anknytning till Brödraskapet

Av BJÖRN LIDÉN

GÖTEBORG. Polisens piketstyrka stormade hotellrummet. Där befannsig sex män som var tungt beväpnade.
Flera av männen har anknytning till det kriminella Brödraskapet.
Polis misstänker att männen planerade ett rån.
Egentligen var det rena turen att polisen kunde gripa männen.
Några av polisen spanare letade efter en efterlyst person och befannsig därför tillfälligt på hotell Radisson SAS vid Avenyn i centralaGöteborg. Plötsligt fick poliserna syn på två män som de kände igenfrån andra kriminella sammanhang.
Båda hade varit inne i ett av hotellrummen.
Ingen av dem var efterlyst men enligt polisen upptäckte man att enav männen var beväpnad. De greps när de skulle lämna hotellet. Vidvisitationen hittades en pistol.
Två pistoler på rummet
Strax efteråt beslutade åklagaren om husrannsakan på hotellrummet.Spanarna hade tidigare fått klart för sig att det uppehöll sig enhel del folk inne i rummet och polisens piketstyrka fick därför görajobbet.
Det var över på någon minut. Sex män i åldrarna 20-30 år låg då pågolvet med händerna bakom huvudet.
Ytterligare två pistoler hittades i rummet. Dessutom fann polisenen mindre mängd narkotika.
Fem av de gripna männen bor i Göteborg och är kända av polisen. Deövriga två kommer från Litauen och är helt okända av den svenskapolisen
Ytterligare beslag
Samtliga gripna förhördes i går under dagen. Efter förhörensläpptes en av männen på fri fot. De övriga sju anhölls misstänktaför grovt vapenbrott.
Under gårdagen gjordes också husrannsakan på flera olika adresser iGöteborg. Adresserna har anknytning till fem av männen, som allabor i Göteborg.
- Där gjorde vi ytterligare beslag, men vad det är vill jag inte gåin på, säger kommissarie Lennart Ronnebro på krimjouren i Göteborg.
Men enligt vad Expressen erfar handlar det om flera vapen, blandannat ett avsågat
hagelgevär.