29 maj 2009


Danny "The Hood" Fitzpatrick grundare till sveriges första fängelsegäng, Brödraskapet

1998

Datum: 980201 Expressen

POLIS SLOG TILL MOT BRÖDRASKAPET EFTER SKOTTLOSSNING

STOCKHOLM (TT)

Polisen slog till mot Brödraskapet MC:s klubblokal i Huddingepå söndagsmorgonen sedan en man skottskadats efter flera dagarav festande.

35 fest deltagare togs in för förhör.

Festen i det hårt kriminellt belastade MC-gänget Brödraskapetsklubblokal hade pågått sedan i fredags när det hela urartade medskottlossning på söndagsmorgonen.

Polisen fick ett anonymt telefonsamtal från en kvinna vidhalvsjutiden på morgonen. Hon sa att någon blivit skjuten undernatten.

Man tog sig till klubblokalen i Gräsvreten, nära Lännaindustriområde i Huddinge, men kunde inte finna någonskottskadad person i lokalen.
Kula genom låret

Den skottskadade mannen hade på egen hand tagit sig tillHuddinge sjukhus. Där opererades han under söndagseftermiddagen.En kula hade trängt in genom knät och färdats genom låret tillljumsken. Kulan togs bort.

Polisen beslutade sig för att ta in samtliga festdeltagare, 35män och kvinnor, till förhör. De fördes till Norrmalmspolisstation.

Polisen är förtegen om vad som kommit fram under förhören.
Vi vill inte berätta vad förhören har gett. Det ärförundersökningssekretess på det, säger Stockholmspolisenspresstalesman Mats Nylén till TT.
Söker efter vapen

Ingen av de förhörda greps på söndagen. Efterhand som deförhörts släpptes de.
Vi genomför också en husrannsakan av klubblokalen. Den kommeratt fortsätta även under måndagen. Vi letar efter vapen ochliknande, men vi vill inte gå in på vad vi eventuellt harhittat, säger Mats Nylén.

TT: Har medlemmar från andra MC-organisationer varit med påfesten?

Ja, vi vill inte gå in på vilken bakgrund personerna ilokalen har.
Brödraskapet är en klubb för fängelsedömda medlemmar i mc-gäng,samtliga tungt kriminellt belastade. Medlemmar har dömts förbrott som bankrån, grova narkotikabrott, och mordförsök påpoliser.

Datum: 980204 DN

Husrannsakan gav inga svar

Huddinge. Polisen kommer inte framåt i sin undersökning av vad som händeunder mc-gänget Brödraskapets fest i helgen, då en person blev skjuten ibenet. Den husrannsakan som gjordes i klubblokalen i Huddinge söder omStockholm har inte gett några fynd med anknytning till skottlossningen.

- Vi har inte hittat någonting som har kunnat kasta något ljus över vaddet egentligen var som hände. Däremot har vi gjort en del fynd varskaraktär jag inte kan gå in på men som kan vara till hjälp i andraförundersökningar, säger Claes Cassel, presstalesman för länspolismästareni Stockholms län.
Den skottskadade mannen är inte medlem i Brödraskapet, men har enligtCassel anknytning till klubben.

Det var i söndags som polisen slog till mot det hårt kriminellt belastadeBrödraskapets klubblokal nära Länna industriområde i Huddinge och tog in35 festdeltagare för förhör. Enligt ett anonymt tips skulle en person hablivit skjuten. Polisen kunde dock inte hitta något offer. Det visade sigsedan att den skottskadade mannen för egen maskin tagit sig till Huddingesjukhus, där han opererades under söndagen.

Dragan Joksovic t.v och Daniel Fitzpatrick t.hDatum: 980205 Expressen


Vem lejde mördaren? Polisens teorier: En gammal vän eller Brödraskapet beordrade mordet


Av OLLE ERIKSSON och NIKLAS SVENSSON

Polisen tror att den 20-årige mannen sköt ihjäl Dragan Joksovic på uppdragav en medlem i Brödraskapet eller av en tidigare vän till offret. 

20-åringen bor i en Stockholmsförort och har tidigare dömts för fleragrova våldsbrott.
För två år sedan stod han åtalad för försök till dråp.

Det första förhöret med den 20-årige mördaren gav inga svar på fråganvarför mordet begicks.
Men polisen är övertygad om att han sköt på uppdrag av någon fiende tillDragan Joksovic.
- Det är svårt att föreställa sig att 20-åringen skulle ha utfört mordetpå eget initiativ, säger Claes Cassel, Stockholmspolisens presstalesman.

20-åringen har i flera år varit känd av polisen. 

Han är sedan en tid inneboende hos en man i en Stockholmsförort.
20-åringen är dömd vid flera tillfällen och stod senast åtalad för försöktill dråp.
Han har också gjort sig skyldig till grov misshandel, misshandel, stöldoch våld mot tjänsteman.
Expressen talade i förmiddags med en granne till 20-åringen.

- Här har vi inte märkt någonting. Det verkar helt obegripligt. Bor detverkligen en mördare här i huset? säger en kvinna.

Enligt polisens presstalesman Claes Cassel arbetade flera utredare underförmiddagen med att kartlägga 20-åringens omgivning och bekanta.
- Nästa förhör kommer att hållas med honom senare i dag.
Maffialedare

Den mördade Dragan Joksovic hade många fiender. Han var misstänkt för attvara en av ledarna för den jugoslaviska maffian i Sverige. Han var verksaminom krogbranschen och delägare i minst två restauranger i Stockholm.

Joksovic drev restauranger i samarbete med en 38-årig man som också komfrån ex-Jugoslavien. Männen var i många år bästa vänner.

De satt häktade misstänkta för att ha försökt pressa pengar av enspelklubbsägare på Söder i Stockholm. De friades sedan spelklubbsägarenunder rättegången tog tillbaka sina anklagelser mot männen.
Sedan en tid tillbaka var Dragan Joksovic och 38-åringen bittra fiender.

- De kom ihop sig om affärer, något gick mycket snett dem emellan, sägeren poliskälla till Expressen.
Heroindistributör
Kamraten har suttit på Kumla, dömd för narkotikabrott. Han är nära väntill en iranier som utpekas som Sveriges största distributör av heroin.Två ögonvittnen till skottlossningen på Solvalla i går kväll ringde tillExpressen några minuter efter mordet och hävdade att det var utfört påuppdrag av 38-åringen.
Polisens andra teori är att mordet var ett beställningsjobb avBrödraskapet, en sammanslutning av tungt kriminellt belastade fångar.

I augusti 1992 genomfördes ett väpnat rån av en värdetransport vid Ringensköpcentrum på Söder i Stockholm. Bytet blev 1,5 miljoner kronor.
Fyra män greps och dömdes för brottet. En av rånarna var en man med mycketnära koppling till Dragan Joksovic.

Han blåstes på bytet av medbrottslingarna - en av dem är en av detongivande medlemmarna i Brödraskapet.

Han utpekades av den jugoslaviska maffian som den som lurade DraganJoksovics vän. För en tid sedan misshandlades Brödraskapsmedlemmen svårtav medfångar på Hallfängelset.

- Mannen fick näsbenet avslaget och svåra ansiktsskador som kommer att gehonom men för livet, berättar en av Expressens källor.

De som misshandlade Brödraskapsmedlemmen var landsmän till Joksovic.

Skulle "sopa rent" 

Den misshandlade fången lovade dyrt och heligt att han skulle ge igen "och sopa rent med jugoslaverna" i samma ögonblick som han blev en fri man.

Han kom ut från fängelset i fredags. Och är nu ett hett namn i mordutredningen.
Dragan Joksovic står som ägare till restaurang Dalahästen påTimmermansgatan på Södermalm.
Expressen talade i förmiddags med föreståndaren på restaurangen, LennartMarkusson.
- Jag är chockad och förstår inte hur det här kunde hända.
- Jag mår inte särskilt bra, men vi kommer ändå att hålla öppet i dag.

Datum: 980206 Expressen


Solvalla-mordet: Brödraskapet: Vi har inget med mordet att göra

Brödraskapet MC dementerar bestämt all koppling till mordet på DraganJoksovic.
- Vi har absolut inget med det att göra. "Jokso" var en bra och färgstarkkille som kommer att bli saknad av många, säger mc-klubbens presidentDanny Fitzpatrick till Expressen.
Klubben är "mycket irriterad" på de kopplingar mellan dem och mordet sompolisen i går gjorde i Expressen.
- Vi har ingenting med hans död att göra på något sätt. Vi har alltidkommit överens med honom och vi vet ingenting om vad som ligger bakommordet, understryker Fitzpatrick och pekar på en rad andra punkter som hanvill korrigera:
- Jag har aldrig fått stryk på fängelset Hall av någon jugoslav eller fåttnågra ansiktsskador. Vi har inte haft några drabbningar på Hallöverhuvudtaget, betonar klubbpresidenten som släpptes från anstalten ionsdags i förra veckan.
- Jag har många utländska vänner. Vi har aldrig haft några problem medjugoslaver. Talesmannen för vår klubb är ju jugoslav. "Jokso" kommer attbli saknad av många. Det var tråkigt att han dog.
Advokat Thomas Martinsson, som försvarat flera av klubbens medlemmar ochdessutom ett flertal gånger företrätt Dragan Joksovic, instämmer:
- Jag tror inte ett dugg på den där hypotesen om att Brödraskapet skulleha något med mordet att göra. Det finns absolut inget som tyder på det,säger han.

Datum: 980218 Expressen

Polisen slog till mot Brödraskapet. Sex medlemmar greps för rån, misshandel och utpressning

Av NIKLAS SVENSSON

Sex medlemmar ur den kriminella sammanslutningen Brödraskapet MC greps igår av polis.
Ytterligare en medlem, en av frontfigurerna i Brödraskapet, är efterlyst.
De sju misstänks bland annat för rån, misshandel och utpressning.
Det var efter en längre tids spaning som Brödraskapets medlemmar i gårkunde gripas.
Polisen slog till i en samordnad aktion i går mot flera bostadsadresser iStockholmsområdet.
Sex personer greps och anhölls.
En ledare är efterlyst
En av ledarna i Brödraskapet MC efterlystes och är nu anhållen i sinfrånvaro. Det var bara några veckor sedan han släpptes efter att haavtjänat ett långt fängelsestraff.
Den 45-årige mannen är sedan tidigare dömd för värdetransportrånet iköpcentret Ringen i Stockholm 1992. Han har också varit misstänkt förmordet på polismannen Leif Widengren i Högdalen 1992. Än i dag är mannenpolisens hetaste spår i jakten på mördaren.
I hans och de andras lägenheter har polisen vid husrannsakningar gjortolika fynd som binder samtliga till de aktuella brotten.
Männen misstänks bland annat för rån och flera fall av utpressning.
Rånet en hämndaktion
Kriminalkommissarie Gösta Andersson vid länskriminalen bekräftar förExpressen:
- Rånet inträffade i förra veckan och var sannolikt en hämndaktion mot enman som angivet en annan medlem i Brödraskapet. Vid rånet misshandlade manockså den här personen.
Utpressningarna har skett vid olika tillfällen. De första inträffade islutet av förra året.
Polisen vill av utredningsskäl inte närmare gå in på omständigheternakring de olika brotten.
Samtliga anhållna förnekar brott. De sitter nu på Kronobergshäktet iStockholm.
Brödraskapet MC är en av landets farligaste sammanslutningar av grovavåldsbrottslingar.
Husrannsakan
Polisen har under den senaste tiden punktmarkerat gruppen.
Så sent som för tre veckor sedan gjordes en husrannsakan i klubblokalen iHuddinge söder om Stockholm i samband med en fest.
En person hade då skjutits ner inne i klubblokalen.
Ingen person har kunnat bindas till det brottet.

Datum: 980220 Expressen

Biljakt på Brödraskapets ledare

Av NIKLAS SVENSSON

En av Sveriges absolut farligaste män, presidenten i den kriminellasammanslutningen Brödraskapet MC, är anhållen i sin frånvaro misstänkt förutpressning.
Efter en biljakt sent i går kväll gav polisen upp.
Presidenten är nu efterlyst i hela landet.
Expressen avslöjade i onsdags att länskriminalen under en tid spanat påflera av medlemmarna i Brödraskapet MC.
I tisdags greps och anhölls sex personer. Den 45-årige presidenten anhöllsi sin frånvaro. Och i torsdags skickade polisen ut ett rikslarm efterhonom.
Han betraktas som en av Sveriges farligaste brottslingar.
För bara tre veckor sedan släpptes 45-åringen efter att ha avtjänat ettsexårigt fängelsestraff för värdetransportrånet i köpcentret Ringen iStockholm 1992.
Strax efter klockan 22.30 i går kväll upptäckte polisen i Saltsjö-Boo ensvart BMW som tillhör en annan medlem i Brödraskapet. I bilen satt denefterlyste presidenten.
Under en biljakt på motorvägen mot Stockholm ökade BMW-n hastigheten.Polisen valde att avbryta jakten.
Under hela natten har en stor polisstyrka från Nacka och Stockholm letatefter 45-åringen. Men ännu i förmiddags var han på fri fot.
De personer som greps i tisdags begärdes i går häktade vid Stockholmstingsrätt. De misstänks bland annat för försök till grov utpressning.

Datum: 980220 Expressen

Myterna om Expressen och Brödraskapet

Det är hög tid att slå sönder myterna om det ökända Brödraskapets besök iExpressens entré dagen efter det så kallade Solvallamordet. TV 4:snyhetsprogram är på väg att förvandla sina egna överdrifter ochmissuppfattningar till sanning och har snart gjort en hel höna av enhönsvinge.
Det svåraste offret för mytbildningen är riksdagsledamoten Siw Persson,som svalt antydningarna om att Expressen fallit undan för hot, låtit
Brödraskapet få sin vilja fram i spalterna och inte vågat gå till polisenför att berätta vad som hänt.
Vi gillar och stöder hennes kamp mot mc-gängen, men när hon intervjuades iTV i går hade hon tappat kontakten med verkligheten.
Expressen har inte fallit undan för några hot.
Vi är inte rädda att berätta vad som hände när Brödraskapet kom på besök.
Antydningarna om motsatsen gör mig upprörd.
Det var Expressen som avslöjade Brödraskapets existens i en serie
artiklar som ledde till att våra medarbetare mordhotades. Min företrädaresom chefredaktör levde en tid med livvakter och tog det säkra före detosäkra och skickade bort de medarbetare som skrivit artiklarna till okändort.
Trots hotelserna har tidningen sedan fortsatt att skriva mer
initierat om gängets härjningar än någon annan tidning. När gängledarenför en tid sedan frigavs från Hall och festen efter frigivningen slutademed skottlossning stod det i Expressen. Så sent som i onsdags den härveckan avslöjade vi i en stor artikel att fem medlemmar i Brödraskapetanhållits, misstänkta för nya allvarliga brott.
Att påstå att Expressen fallit undan för hot är en förolämpning mot demedarbetare som, under stort personligt obehag, arbetar med den härsortens nyheter.
Det här är vad som verkligen hänt.
Dagen efter det så kallade Solvallamordet hade vi en artikel i Expressenmed rubriken "Polisens teorier: En gammal vän eller Brödraskapet be-
ordrade mordet".
Sent på eftermiddagen dagen därpå dök Brödraskapets nyss frigivne ledareDaniel Fitzpatrick upp i vår och
Dagens Nyheters gemensamma entré tillsammans med 8-10 andra personer.
Eftersom svängdörrarna är låsta kom de inte fram till de hissar som lederupp till Expressens redaktion utan fick vända sig till entrévakterna, därde krävde att få tala med någon från tidningsledningen.
Samtidigt råkade vår redaktionschef, Lars Näslund, som varit ute ochhämtat sin tvätt på Tvättbaren på Lilla Essingen, komma in i entrén.Trots sitt pojkaktiga yttre är han en erfaren kriminalreporter.
Det är en god journalistisk princip att tala med så många som möjligt ochatt låta dem som anklagas i olika sammanhang själva komma till tals itidningen. Dessutom fanns ju alltid möjligheten att våra objudna besökarehade någon nyhet att komma med.
Alltså var det inget svårt beslut för redaktionschefen att säga att hanskulle ordna så att Fitzpatrick fick tala med någon reporter.
Strax efteråt gick två av våra report-rar ned i entrén för att tala medbesökarna men kom snart tillbaka och meddelade att Brödraskapet krävde attfå tala med andra medarbetare.
Redaktionschefen talar på nytt med Fitzpatrick (den här gången i telefon),som till sist inser att han får nöja sig med att tala med de reportrar somExpressen utser.
I ett samtal vid besöksstolarna vid Expressens vaktmästeri på fjärdevåningen får Fitzpatrick och en av hans kumpaner sedan säga vad de har påhjärtat.
Deras budskap är enkelt: Vi har inget med mordet på Solvalla att göra.
Intervjun resulterade i en kort artikel på sidan elva i nästa dagstidning, där också den mördades advokat fick säga att han inte trodde ettdyft på att Brödraskapet haft med mordet att göra.
Jag bestämde själv att vi skulle trycka artikeln, som fick rubriken"Brödraskapet: Vi har inget med mordet att göra". Det var ett närmastsjälvklart beslut. Nyhetsbedömningen var lika enkel som pressetiken. Helstskulle jag ha haft materialet i tidningen redan en dag tidigare. Att låtaanklagade komma till tals är nästan
aldrig fel - inte ens när det handlar om Brödraskapet.
En annan sak är att de medlemmar av Brödraskapet som väntade nere i entrénuppenbarligen började få tråkigt och roade sig med att trakasseramänniskor som var på väg till och från Dagens Nyheter och Expressen. Defrågade medarbetarna vad de hette och uppträdde allmänt hotfullt ochobehagligt.
Detta förvandlade TV 4:s nyhetsprogram i går till att Brödraskapet togkontrollen över Expressens entré och begärde legitimation av dem som komoch gick. Så var det naturligtvis inte. Företagets egna vakter fanns helatiden på plats och kunde lätt ha kallat på polis om de sett anledning tilldet.
När jag efteråt hör hur enskilda personer tagit illa vid sig avtrakasserierna i entrén blir jag både ledsen och förbannad på deras ochtidningens vägnar. Det finns ingen ursäkt för att uppträda på det sätt somde sysslolösa brödraskaparna gjorde - men det är knappast något som deförstår.
Men med den information som nådde mig den kvällen tyckte jag inte attnågra tölpar i entrén var mycket att skriva i tidningen om, och det varheller ingen som föreslog att vi skulle göra det. Jag var mestintresserad av att bli av med busarna så att vi fick arbeta med det somverkligen behövde göras den kvällen.
Efteråt funderar jag naturligtvis på om vi gjorde rätt. Det är aldrig felatt tänka efter en gång till. Uppenbarligen underskattade vi hur illaberörda några av våra medarbetare blev den kvällen när de mötte de objudnagästerna i vår entré.
Vår entré är allmän plats och gemensam för Expressen och DagensNyheter. Också på Dagens Nyheters redaktion hade man obehag avBrödraskapets besök. Men, säger min kollega på DN Joachim Berner itelefon, det föresvävade oss aldrig att vi skulle skriva om saken.
Kanske skulle Expressen ändå ha skrivit om tölparna i entrén? Menredaktionslivet är fullt av den sortens beslut och jag är fortfarande intesäker på att det hade varit rätt.
Däremot är jag alldeles säker på att TV 4:s nyhetsprogram i går steg försteg tappade kontakten med vad som verkligen hände i entrén påGjörwellsgatan 30 torsdagen den 5 februari och att riksdagsledamoten SiwPersson är vilseledd när hon tror att Expressen fallit undan för hot.

Datum: 980222 DN

Ledare för mc-gäng gripen

En av ledarna för det kriminella mc-gänget Brödraskapet greps pålördagskvällen av polisen.
Han misstänks för utpressningsförsök och efter en razzia för en veckasedan har han jagats av polisen.
Den 45-årige mannen som nu gripits misstänks för försök till grovutpressning mot ett par som driver ett gym i Stockholm. I jakten påutpressarna gjorde polisen i tisdags en samordnad razzia på flera platseri Stockholmsområdet.
Fyra personer i den kriminella mc-ligan, vilka också misstänks förutpressningen, har häktats efter razzian. Men 45-åringen hittades inte vidaktionen och han anhölls då i sin frånvaro.
I torsdags kväll körde mc-ledaren ifrån polisen vid en biljakt i Nacka,utanför Stockholm.
Strax före klockan 21 på lördagskvällen kunde Stockholmspolisens speciellamc-kommission gripa honom utanför ett hyreshus i södra Storstockholm.Polisen hade fått tips om att om att mc-ledaren befann sig på adressen ochkunde gripa honom helt odramatiskt.
TT

Datum: 980223 Expressen

Brödraskapets president fri

o Daniel Fitzpatrick, president för mc-gänget Brödraskapet, släpptes i gårpå fri fot.
Han är fortfarande misstänkt för utpressning, men bevisen räckte inte föratt häkta honom, anser åklagaren.
Fyra medlemmar i Brödraskapet häktades i fredags misstänkta för att haförsökt utpressa ägarna till ett gym i Stockholm på 300 000 kronor.
Polisen hittade inte Daniel Fitzpatrick när de gjorde razzia motBrödraskapet.
Han anhölls i sin frånvaro av kammaråklagare Pia Söderström. I lördagsgreps han av Stockholmspolisens speciella mc-kommission utanför etthyreshus i södra Stockholm. Pia Söderström försatte honom i går på fri fotdå hon anser att det saknas tillräcklig grund för att begära honom häktad.

Datum: 980311 Expressen

UTRESSARLIGAN.

Här grips direktören. Kungens vän dras in i
polisutredningen: "Jag bevittnade bara en namnteckning"
Med dragna vapen griper polisens spanare en direktör i 50-årsåldern i denexklusiva förortsvillan utanför Stockholm.
Tillsammans med fyra torpeder misstänks direktören med våld och hot hatvingat en företagare att sälja sin mångmiljonkoncern för en krona.
Nu har kungens näre vän greve Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt dragits in ipolisutredningen.
- Det är fruktansvärt. Det enda jag har gjort är att bevittna ennamnteckning, säger "Noppe" Lewenhaupt till Expressen.
Strax efter klockan sju i går morse omringade civila poliser lyxvillan.
En av polismännen ringde på. När dörren öppnades av en yrvaken kvinna togsig spanare in i villan med dragna vapen och grep direktören.
Några minuter senare kördes han iförd handbojor in till Kronobergshäkteti Stockholm.
På en rad andra adresser genomfördes samtidigt ytterligare razzior därtre tidigare dömda personer greps.
Kvällen innan hade då redan en femte man - en av ledarna i den kriminellamc-ligan Brödraskapet - gripits i centrala Stockholm.
Samtliga sitter nu anhållna som misstänkta för grov utpressning.
Det rör sig, om misstankarna går att styrka, om ett av de störstautpressningsfall som avslöjats i Sverige.
Han drev olika företag
I flera års tid drev direktören olika företag som bland annat sysslademed servicetjänster åt fastighetsbolag.
Enligt uppgift från polisen misskötte han dock verksamheten och det helaslutade med konkurs. I juni förra året försattes direktören dessutom ipersonlig konkurs.
Åtalad tidigare
Tre månader dessförinnan hade han åtalats som misstänkt för omfattandeekonomisk brottslighet. Bland annat misstänks han ha luratskattemyndigheterna på över två miljoner kronor.
Efter konkursen togs koncernen över av en 42-årig företagare som genomhårt arbete lyckats få verksamheten lönsam. Bolaget har i dag kontor ibland annat Stockholm och Göteborg och sysselsätter 250 personer. Den nugripne direktören misstänks ha lejt fyra män för att återta makten överkoncernen.
Tillkallade kriminella
Länspolismästarens talesman Claes Cassel säger till Expressen:
- Direktören började med att bjuda företagsägaren på middag och frågadeom han fick köpa företaget, men fick nej. Då tillkallade han de här fyrakriminella, som framförde hot till företagsägaren. Det skulle hända sakermed honom om han inte lät direktören överta företaget.
En av polisens utredare konstaterar:
- De hot som har framförts mot företagaren har varit mycket allvarliga.Det har också förekommit handgripligheter.
42-åringen hävdar att han under dödshot tvingades skriva under ett avtalenligt vilket han sålde koncernen för en krona. "Köpare" var en kvinnafrån Göteborgstrakten, som misstänks vara bulvan åt den nu gripnedirektören.
I polisutredningen finns köpehandlingar som visar att överlåtelsen ska habevittnats av greve "Noppe" Lewenhaupt, som ingår i den inre kretsen runtkungafamiljen. Enligt uppgifter från polisens utredare ska "Noppe"Lewenhaupts namnteckning intyga att hela "försäljningen" gått rätt till.
- Vi är intresserade av hans roll i det här och kommer att förhöra honom.Han är dock inte misstänkt för något brott, säger en polisman.
Omfattande spaning
Polisen har under de senaste veckorna bedrivit omfattande spaning mot demisstänkta.
Samtidigt har den 42-årige företagaren och dennes familj stått underpermanent polisskydd.
Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt är bestört över uppgifterna att han dragitsin i en brottsutredning:
- Det enda jag gjort är att bevittna en namnteckning, säger han tillExpressen.
Lewenhaupt förklarar att han känner direktören eftersom en person i hansnärhet "tydligen ägt aktier i företaget som det handlar om".
Han säger:
- För några veckor sedan fick denna person hem ett brev om att någonoption skulle säljas eller nåt - och vad jag gjorde var att jagbevittnade den här personens namnteckning på ett papper.
Du vet inte vad själva överlåtelsen gällde?
- Jag har ingen som helst aning. Jag har bara bevittnat en namnteckning.Det är en väldig skillnad mot att godkänna någonting. Jag är inteinblandad i några affärer. Det garanterar jag.
Fortsätter bevittna
Hur hans namnteckning hamnat på handlingar som intygar att självaöverlåtelsen gått korrekt till säger "Noppe" Lewenhaupt att han inte haren aning om:
- Bevittnar namnteckningar gör man ju nu och då. Det tänker jag fortsättamed.
"Noppe" Lewenhaupt kommenterar skakad uppgifterna om hur affärsmannengreps i sitt hem:
- Det låter fruktansvärt. Men jag har inget med detta att skaffa. Jag haraldrig intygat att denna affär gått rätt till och jag har aldrig någonsinträffat några mc-herrar. Skriv det, för det är sanningen.

Datum: 980320 Expressen

Slutet på Brödraskapet. Mc-gänget splittras och nu hoppas polisen lösa rånmordet

Den kriminella ligan Brödraskapet finns inte längre.
Interna motsättningar, polisens punktmarkering och Expressens mångaavslöjande artiklar har gjort att gänget slagits sönder.
Polisen hoppas nu att splittringen ska leda till att man klarar uppytterligare brott - bland annat mordet på polismannen Leif Widengren, 53.
Under de senaste veckorna har polisen genom spaning och olikainformationer förstått att Brödraskapet höll på att upphöra.
Nu har man fått den definitiva bekräftelsen på att gänget - som har varitlandets farligaste sammanslutning av yrkeskriminella - inte finns längre.
Skylten har plockats ner
Skylten på deras inhägnade klubblokal på Lagervägen i industriområdetLänna söder om Stockholm har plockats ned. Medlemmarna har slutat bära dekriminella mc-gängens främsta igenkänningssymbol: lädervästen medklubbemblemet på ryggen.
- Vi känner en stor lättnad, men samtidigt får man inte dra för storaväxlar på det här. De här typerna kommer ju inte att återgå till någonform av söndagsskoleverksamhet. De lär dyka upp i nya konstellationer,säger Stockholmspolisens informationschef Claes Cassel.
Länskriminalens chef Leif Jennekvist säger:
- De enskilda individernas brottslighet upphör inte i och med det här.Därför håller vi en fortsatt hög beredskap, och vår markering avpersonerna kommer att vara lika tät som tidigare.
Bildades på Kumla
Brödraskapet bildades sommaren 1995 på Kumlafängelset.
Våren 1996 etablerade sig ligan som Brödraskapet MC i klubblokalen iLänna. Samtidigt blev gänget också officiell stödklubb till Hells Angels.
Sedan dess har en lång rad medlemmar dömts till långa fängelsestraff förbland annat grova narkotikabrott, grova rån och utpressning.
Enligt polisen är det också bara det som verksamheten går ut på: atttjäna stora pengar på grova brott.
Den 28 januari i år släpptes den 45-årige ledaren för ligan efter att haavtjänat åtta års fängelse för grovt rån.
För att fira detta ordnade man en stor fest i klubblokalen med inbjudnagäster från bland annat Finland.
I samband med festen blev en person skjuten i benet.
Polisen misstänker att det var den 45-årige ledaren som avlossadeskottet.
- Killen som sköts hade hoppat av från gänget. Därför straffades han,säger en poliskälla.
Under festen fick en annan man ett yxhugg i huvudet och till slut avbrötpolisen tillställningen.
Sedan dess har fyra personer i ligan häktats misstänkta för grovutpressning. Bland dem finns den 45-årige ledaren, som misstänks för attmed hot och våld ha tvingat en företagare att sälja sittmångmiljonföretag för en krona.
Andra personer med kopplingar till gänget har samtidigt dömts tillfängelse för grova narkotikabrott.
Allt fler motsättningar
Under de senaste veckorna har de interna motsättningarna i Brödraskapetblivit allt större.
Claes Cassel ser gängets upplösning som ett viktigt resultat av polisenskraftfulla insatser.
- Granskningen av gänget i medier, framför allt i Expressen, har ocksåbidragit. För de här killarna är det kul att glänsa ett tag i spalterna,men till slut blir det en påfrestning för deras affärer, säger han.
En förhoppning är att splittringen ska leda fram till att olika vittnenoch tipsare nu kommer att våga berätta om olika brott som medlemmarna harutfört.
Det gäller inte minst mordet på polismannen Leif Widen-gren. Han skötsihjäl i samband ett pågående värdetransportrån i Högdalen, i södraStockholm, den 17 februari 1992. För några veckor sedan utfästes enbelöning på två miljoner kronor för tips som leder fram till att brottetklaras upp.
Polisen huvudteori är att en av rånarna är medlem i Brödraskapet. Mannensitter nu häktad, misstänkt för andra brott, och förhoppningen är attdetta, i kombination med belöningen och splittringen av ligan, ska ledafram till ett avgörande.
Expressen har förgäves sökt medlemmar i Brödraskapet för en kommentar

Datum: 980430 DN

Affärsman fick tre års fängelse. Diger brottslista. 45-åringen anlitade Brödraskapet för att hota till sig bolag

Av Ulrika By

En 52-årig affärsman från Lidingö dömdes i går till tre års fängelse avSödra Roslags tingsrätt.
Listan över de brott han begått är diger; misshandel, olaga tvång, olagahot och grova skattebedrägerier.
Hans karriär som företagsledare i ett större städbolag måste därmed ansesvara helt över. Det sista han gjorde var att anlita den 45-årige såkallade presidenten i det kriminella gänget Brödraskapet för att försökahota till sig det bolag han tidigare drivit till ruinens brant.45-åringen, som tog uppdraget att bli affärsmannens torped, dömdes tillsex månaders fängelse för olaga tvång.
DN berättade redan i början av april om 52-åringens skumraskaffärer. Efteren revision av hans bolag konstaterade skattemyndigheten i mitten av90-talet att han lurat staten på 1,8 miljoner kronor i skatt. Dessutomlånade han ut 1,7 miljoner kronor av sitt bolags pengar till sin föredetta fru, vilket är förbjudet.
Utredningen drog dock ut på tiden och affärsmannen hann se till att hansbolag blev konkursmässigt innan myndigheterna ingrep. Han överlät bolagettill en konsult som fick i uppdrag att rekonstruera verksamheten.
Det gick bra. På ett år lyckades konsulten få verksamheten på fötter. Idag har bolaget närmare 500 hel- och deltidsanställda och omsätter 70miljoner kronor.
När affärsmannen såg sitt livsverk blomstra ånyo ville han ha tillbakadet. Han tog kontakt med presidenten i Brödraskapet som lovade att hjälpatill. Affärsmannen ringde upp konsulten och bad om ett sammanträffade påen restaurang på Lidingö. Efter tio minuter stövlade den ökände torpedenin på krogen i sällskap med tre kraftigt byggda män.
Det tog inte lång tid innan konsulten skrev under samtliga handlingar somlades på bordet. Den 45-årige torpeden satt så nära honom att han trycktesupp mot väggen under tiden.
- Vi vet var du bor. Djävlar om det händer något. Då skall huvuden rulla,sa affärsmannen till konsulten när "affären" var över.
Men konsulten gick direkt till polisen, där bevisen redan låg och väntade.Ett par veckor tidigare hade nämligen alla bolagshandlingar tagits ibeslag i samband med en husrannsakan som genomförts hos torpeden.
Tingsrätten menar att det tyder på att affärsmannen planerat det helamycket noga. Affärsmannen har helt förnekat att han skulle ha hotatkonsulten. Han erkänner dock de skattebrott som lagts honom till last.
Den tidigare långtidsdömde torpeden anser sig också vara oskyldig.
- Jag är bara en ekonomisk rådgivare som hjälper till att få de rättasvaren. Jag kallar mig för "troubleshooter" sa han under förhandlingen itingsrätten

Datum: 980619 Expressen

Brödraskapets ledare mördades.
Sköts ner kallblodigt med automat-vapen på öppen gata i Stockholm

Av JOHAN THISEUS

Ledaren för den kriminella organisationen Brödraskapet, Daniel Fitzpatrick,45, mördades sent i går kväll.
Han sköts i sin bil med flera skott på nära håll.
Daniel Fitzpatrick har avtjänat flera fängelsestraff för narkotika- ochvåldsbrott. Han frigavs för en tid sedan efter ett åttaårigtfängelsestraff för bland annat grovt rån.
Sannolikt är mordet en hämndaktion från en rivaliserande kriminellorganisation.
Skott i magen
Men polisen är förtegen om vilka teorier man arbetar efter.
Det mesta tyder på att någon kört upp jämsides med bilen Fitzpatrickkörde, en silvergrå Toyota Corolla, och skjutit ett flertal skott in ibilen. Åtminstone ett av skotten träffade i magtrakten.
Enligt uppgift sågs en person på en vinröd motorcykel lämna brottsplatseniklädd en skinnväst med ett emblem på ryggen. Motorcyklisten försvann ihög hastighet i riktning mot Stockholms city efter dådet.
Polisen larmades klockan 22.04, och ett fyrtiotal poliser sattes in ijakten på mördaren.
Livräddande insatser påbörjades på platsen, Fitzpatrick gavs bland annathjärtmassage. Efter en halvtimme fördes han till Karolinska sjukhuset.Han var då fortfarande vid liv, men förklarades död kort efter ankomstentill sjukhuset.
Skottlossningen ägde rum på Bergslagsvägen vid Råcksta i nordvästraStockholm. Vägen är livligt trafikerad, och det finns flera vittnen tillhändelsen.
- Vi håller på att bearbeta vittnesmålen, men jag vill inte gå in pånågra detaljer om vad folk har berättat, säger Mats Nylén vidStockholmspolisens centrala presstjänst. Det skulle försvåra utredningen.
Även en personbil, en ljusgrå BMW, som också lämnat platsen i höghastighet, eftersöktes under kvällen och natten av polisen.
Mordplatsen undersöktes under kvällen av polisens tekniker.
Oklara motiv
- Vi har gjort fynd som är intressanta för utredningen, men vilka de ärvill jag inte gå in på i nuläget, säger Mats Nylén.
o Kan man anta att striderna mellan de rivaliserande mc-gängen återupptasnu?
- Det går bara att spekulera. Mordet kan ha gällt pengar, eller att någonhar gått in på någon annans geografiska område, säger Mats Nylén.
o Vet ni var ni ska leta efter mördaren?
- Vi har ett omfattande material på de kriminella mc-klubbarna och andrakriminella organisationer som är bra att ha vid ett sånt här tillfälle.

Datum: 980622 Expressen

Hinner polisen före Brödraskapet?

Av ULRIKA HÄGGROTH

Polisen har under helgen kartlagt den mördade Daniel Fitzpatricks sistadagar.
Men de jobbar mot klockan.
Medlemmar i Brödraskapet kan utkräva hämnd innan polisen hinner gripamördaren.
Grundaren av den kriminella organisationen Brödraskapet, DanielFitzpatrick, mördades i torsdags. Fitzpatrick sköts med flera skott imagen när han åkte i sin Toyota Corolla i Råckstarondellen i nordvästraStockholm.
- Han rörde sig i sådana kretsar att det snarare är svårt att hittahuvudmotivet bland alla andra motiv, säger Karin Solberg vidStockholmspolisens presstjänst.
Många tips
Länskriminalen har fått en mängd tips, både från vittnen till mordet ochfrån vänner till Fitzpatrick.
- Vi har pratat med personer som rör sig i ökända kretsar och som kankänna till anledningen till mordet. Men även andra vittnesuppgifter kanvara avgörande för utredningen, säger Solberg.
De tips som kommer in analyseras och jämförs med vittnesuppgifter.
Söker ett samband
- Vi håller på och lägger ett gigantiskt pussel. Han rörde sig i mycketkriminella kretsar, så det är svårt att hitta det mest troliga motivet.Vi måste vända på varenda sten och se om det finns något samband mellanolika händelser, säger Solberg.
Polisen kartlägger hur Fitzpatrick tillbringade sina sista dagar i livetoch undersöker om han var inblandad i något speciellt som kan ligga tillgrund för mordet.
- Det är inget problem att spekulera om orsaken, men polisen arbetar inteutifrån spekulationer, säger Karin Solberg.
Någon i Brödraskapet har offentligt sagt att de ska hämnas. På ett plakatpå mordplatsen står det "God forgives, we don"t", Gud förlåter, men intevi.

Datum: 980724 Expressen

Fångupplopp på Hall

DAVID QVISTRÖM

Internerna på Hall utanför Södertälje gjorde upplopp på onsdagen. Etttiotal dörrar slogs in och inredningen förstördes, enligt uppgifter tillLänstidningen.
Stämningen på differentieringsavdelningen, där de besvärligaste fångarnasitter, har enligt uppgift varit spänd den senaste tiden.
När fängelseledningen försökte flytta en av de mest hotfulla fångarnauppstod demonstrationer. När två av fångarna fördes till isoleringenutbröt tumultet. De fem kvarvarande fångarna barrikaderade sig påavdelningen och fängelsets insatsstyrka sattes in för att återställaordningen.
Enligt Länstidningens källa tillhör fångarna det ökända Brödraskapet.
- Vissa av dem kanske påstår sig tillhöra den organisationen, om den nuexisterar, säger anstaltschefen Gunilla Ternert.
- Men jag skulle snarare vilja säga att det handlar om ett antal personermed mycket hård kriminell belastning och med långa strafftider,fortsätter hon.
Anstaltschefen uppger att det bara var fråga om skadegörelse i mindreomfattning - ett brandlarm slets ner och ett par dörrar lyftes av.Länstidningens källa menar dock att skadegörelsen varit mer betydande.
Expressen har försökt nå ansvariga på Hall under förmiddagen, men ingenhar velat svara på frågor.

Datum: 981014 Expressen

De anhölls för mordet. Fitzpatrick "svek" kumpanerna - därför fick han inte leva

Polisen misstänker att interna motsättningar och personlig hämnd liggerbakom mordet på Brödraskapets president Daniel Fitzpatrick, 45.
En av de två män som i går anhölls för dådet var tidigare medlem iBrödraskapet - men sparkades ut av Fitzpatrick.
Då svor han att hämnas.
33-årigen misstänks ha utfört mordet tillsammans med en 30-årig torpedsom står Hells Angels nära. I bakgrunden finns också andra tungtkriminella.
Tidigt i går morse slog polisen till mot mc-gänget Hog Riders lokaler iHuddinge och Linköping.
I Linköping greps 30-åringen, som är medlem i klubben, och i en lägenheti södra Stockholm togs 33-åringen.
Dessutom togs flera andra personer till förhör.
30-åringen är nu anhållen misstänkt för mord, medan 33-åringen misstänksför medhjälp till mord. Båda nekar.
Bevisläget beskrivs dock som mycket gott.
Telefoner avlyssnades
Den 18 juni i år, på kvällen före midsommarafton, sköts DanielFitzpatrick till döds i Råcksta-rondellen i västra Stockholm. Fitzpatrickåkte i sin Toyota Corolla när han blev omkörd av en annan bil. Från dennaavlossades flera skott med ett automatvapen.
Genombrottet i spaningarna kom - enligt Expressens källor - viatelefonavlyssning.
Polisen vet att 33-åringen på mordkvällen flera gånger ringde till DanielFitzpatricks mobiltelefon. De bestämde träff och polisen misstänker attdetta var en fälla för att lura ut offret.
Enligt Expressens poliskällor tyder allt på att personlig hämnd ochinterna motsättningar bland kriminella är motivet till mordet.
33-åringen sparkades ut
Sommaren 1995 startade Daniel Fitzpatrick den kriminella liganBrödraskapet inne på Kumlaanstalten. Den anhållne 33-årige mannen togs dåupp som medlem.
Men något skar sig och därför sparkades han ut av Fitzpatrickpersonligen. För denna "oförrätt" svor han att hämnas - oavsett hur långtid det skulle ta.
33-åringen muckade från Åbyanstalten den 23 april i år. I fängelse hadehan lärt känna den anhållne 30-åringen, som frigavs från samma anstaltden 17 juni i år.
Ovän med Hells Angels
Polisen misstänker att de tillsammans med andra kriminella bestämt sigför att mörda Fitzpatrick.
Den 30-årige mannen är medlem i Hog Riders MC i Linköping, en stödklubbtill Hells Angels. Han står själv också via en rad personliga kontakterHells Angels nära.
Enligt polisen fanns det en konflikt mellan Fitzpatrick och Hells Angelsvid tiden för mordet.
Expressens källor hävdar dock att Hells Angels inte hade något direktintresse av att få Fitzpatrick dödad. Däremot kan man, enligt polisen, hagett sitt tysta medgivande.
Enligt vad Expressen erfar har polisen gjort flera fynd i den pågåendemordutredningen. Det rör bland annat vapendelen, där 33-åringen i augustikunde knytas till en AK4 och en revolver.
Polisen misstänker att ytterligare personer är inblandade i planeringenoch genomförandet av mordet. Fler gripanden kan vara att vänta.

Av ANDERS FALLENIUS

Många ville se Daniel Fitzpatrick, 45, död.

Under sin korta tid i frihet hade han skaffat en mängd fiender -däribland Hells Angels och kretsarna runt mc-gänget. Att Fitzpatrick tillslut blev mördad förvånar inte polisen.
- Han levde som han lärde, konstaterar en polisman.
Daniel Fitzpatrick var engelsk medborgare och född i den afrikanska ortenKesuma i dåvarande Rhodesia.
Han kom till Sverige i början av 70-talet och bildade familj och fickbarn.
Familjen flyttade in i en villa i Stockholmsområdet och Fitzpatrickstartade eget företag - Nacka Bilvård och Rostskydd.
Men Daniel Fitzpatrick ville mer än så - han ville komma längre, fårespekt och röra sig med snabba och stora pengar.
Anabola steroider
I början av 90-talet började han ta anabola steroider och tränadeintensivt på olika gym. Samtidigt knöt han kriminella kontakter.
- Fitzpatrick blev tidigt en ledarfigur. Sedan dess har det alltidfunnits ett hov av kriminella kring honom, säger en poliskälla.
En tid arbetade Fitzpatrick som dörrvakt i Stockholm och byggde då,enligt polisen, ytterligare upp sina kriminella kontakter.
Åtta års fängelse
I juli 1993 dömdes han till åtta års fängelse för ett grovt rån motRingens köpcentrum i Stockholm, försök och stämpling till grovt rån,häleri och dopingbrott.
Polisen är övertygad om att Daniel Fitzpatrick tillsammans med tre andramän också låg bakom ett värdetransportrån i Högdalen i södra Stockholmden 17 februari 1992. I samband med rånet sköts polismannen LeifWidengren till döds.
Fitzpatrick delgavs misstanke om brottet - men bevisen räckte inte.
Grundade Brödraskapet
Inne på fängelset grundade han Brödraskapet - en sammanslutning avlandets tyngsta kriminella. Fitzpatrick blev "president" för gänget, somkallade sig "mc-klubb" och blev stödklubb åt Hells Angels.
Den 28 januari i år muckade Daniel Fitzpatrick från fängelset. Då var dettänkt att han skulle styra upp Brödraskapets kriminella verksamhetutanför murarna. Men allt gick snett.
Förlorade sina vänner
Redan vid välkomstfesten i klubblokalen i södra Stockholm misstänks hanha skjutit en medlem i knät sedan denne velat hoppa av.
Till slut hade Fitzpatricks omgivning fått nog av honom, och Brödraskapetsplittrades.
Några av medlemmarna sökte sig till Hells Angels och snart hamnadeFitzpatrick i konflikt med mc-gänget.
Flera av hans tidigare vänner vände honom också ryggen.
Den 18 juni i år kom det logiska slutet - Daniel Fitzpatrick sköts tilldöds i sin bil.
33-ÄRINGEN SVOR ATT HÄMNAS
o 33-åringen som misstänks ligga bakom mordet på Daniel Fitzpatrick komtill Sverige från Syrien i mitten av 70-talet. Redan vid 14 års ålderhade han bergått flera brott.
I mitten av 80-talet jobbade han som dörrvakt i Stockholm - men försörjdesig samtidigt på våldsamma indrivningsuppdrag och vapenhandel.
33-åringen har aldrig dolt att han är våldsam.
- Jag har liksom ett inbördeskrig inom mig, säger han i enpersonutredning.
Den 5 november 1990 mördade han en 24-årig kroppsbyggare vid Flatenbadet,sydost om Stockholm. De hade bestämt träff på platsen för att diskuteraen vapenaffär.
Med sig hade 33-åringen två kumpaner - och eftersom de absolut inte fickbli sedda tvingades kroppsbyggaren trä en huva över ansiktet. Däreftersköt 33-åringen honom med två skott i huvudet.
33-åringen dömdes till tio års fängelse för mordet. Under en permission imaj 1994 rånade han ett postkontor i Stockholm och dömdes tillytterligare ett och ett halvt års fängelse.
30-ÅRINGEN MISSTÄNKS HASKJUTIT
o 30-årigen som misstänks ha skjutit ihjäl Daniel Fitzpatrick med ettautomatvapen, har under lång tid rört sig i tunga kriminella kretsar.
Han bodde tidigare i Malmö där han drev olika handelsbolag. På pappretsysslade dessa med bland annat "konsultverksamhet inom personskydd,säkerhet samt fotoarbeten såsom fotografering av modeller".
Men enligt polisen var den huvudsakliga sysselsättningen i själva verkettung kriminalitet - bland annat att med våld och hot driva in skulder.
Hösten 1995 genomförde 30-åringen ett mycket brutalt rånförsök mot ettpostkontor i Göteborg. Postkassörskan slets ner på golvet och bands medtejp. Under vapenhot försökte sedan 30-åringen och hans medhjälparetvinga till sig pengar.
För detta dömdes han till fyra års fängelse för försök till grovt rån ochförsök till stöld.
30-årigen har goda kontakter med Hells Angels. Han är själv sedan en tidmedlem i Hog Riders MC i Linköping - en stödklubb till Hells Angels.
I fängelse lärde han känna 33-åringen. Bland annat satt de tillsammans påÅby-anstalten innan de släpptes tidigare i år.
De båda männen är nu anhållna för mordet på Daniel Fitzpatrick.
Fyra årsmckrig
o För fyra år sedan blossade mc-kriget upp. Listan på attentaten kangöras lång. Här är ett axplock:
1994
Februari: En Hells Angels-sympatisör dödas och flera skadas under enskottlossning på svartklubben Roof Top Club i Helsingborg.
November: En medlem i mc-gänget Morbids skottskadas i en bil iHelsingborg.
1995
Januari: Skottlossning mellan Bandidos och Rebel MC i Kattarp.
Juli: Bandidos president skjuts ihjäl på sin motorcykel på E4 utanförLjungby.
December: En Hells Angels-medlem skottskadas i benet i Helsingborg.
1996
Mars: En Bandidos-medlem skjuts i centrala Helsingborg. Dessutom dödas enmedlem och tre skadas vid en massaker vid Fornebu flygplats utanför Oslo.Ytterligare en Bandidosmedlem dödas av Hells Angels under en eldstrid iHelsingfors.
April: En av Bandidos ledare skottskadas utanför Hells Angels fort iHasslarp.
Juli: En provmedlem i svenska Bandidos skjuts ihjäl i Norge.
Augusti: En Hells Angels-medlem skottskadas i Helsingborg.
1997
Januari: En medlem i MC Sweden skadas vid en beskjutning i Ödåkra.
April: Två personer med anknytning till Bandidos utsätts för tvåförsåtliga bomber. Båda klarar sig dock.
Maj: En ex-medlem från Bandidos klarar sig med nöd och näppe efter enskottskur från en förbipasserande bil.
1998
Juni: Daniel Fitzpatrick, ledare för den kriminella organisationenBrödraskapet MC, skjuts ihjäl i sin bil i Stockholm.
Juli: En 32-årig man skadas svårt när hans bil sprängs i centrala Malmö.Polisen misstänker att bombdådet har ett samband med de kriminellamc-gängen.
o En 33-årig mördare som försörjt sig på utpressning och vapenaffärer.
o En 30-årig torped och rånare som står Hells Angels nära.
o I fängelset lärde de känna varandra - en kontakt som misstänks ha letttill mordet på Daniel Fitzpatrick.

Datum: 981031 Expressen

Kriminalvårdare bakom mordet på mc-ledaren?

Av ANDERS FALLENIUS

En före detta anställd inom kriminalvården misstänks för inblandning imordet på Brödraskapets president Daniel Fitzpatrick.
Mordkvällen agerade han chaufför åt den 33-åring som misstänks ha luratFitzpatrick till platsen där han sköts.
När polisen slog till mot kriminalvårdaren hittade man bland annat vapenoch en bomb.
Mannen - som är 29 år - satt förra veckan anhållen i tre dagar.Tillsammans med fem andra personer misstänks han nu för grovt vapenbrottoch förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
Två medlemmar i Hog Riders MC, som står Hells Angels nära, sitter sedantidigare häktade misstänkta för att ha mördat Daniel Fitzpatrick.Samtidigt är en 33-årig dömd mördare häktad misstänkt för medhjälp tillmord.
Sköts ihjäl
På mordkvällen ringde han flera gånger upp Fitzpatrick från sinmobiltelefon. Han misstänks ha lurat honom till en mötesplats inne icentrala Stockholm. På vägen dit sköts Fitzpatrick ihjäl.
Polisen vet att 33-åringen befann sig flera mil söder om Stockholm närhan ringde Fitzpatrick och bestämde träff. Därför misstänks han aldrig hahaft för avsikt att komma till mötet.
Den bil som 33-åringen åkte i kördes av 29-åringen.
Fram till för något år sedan arbetade han som kriminalvårdare påisoleringsavdelningen på fängelset Hall utanför Södertälje. Där vistasnågra av landets tyngsta kriminella, och 29-åringen började umgås med dem- även privat.
Vid flera tillfällen agerade han exempelvis privatchaufför åt ledaren förden så kallade "Uppsala-maffian" i samband med dennes permissioner.
Han lärde också känna 33-åringen, som misstänks för medhjälp till mordetpå Daniel Fitzpatrick.
- Det har gått djävligt snett för honom. Han har blivit insyltad i enmassa skumma affärer med helt fel personer, säger en källa.
Ett av polisens tyngsta bevis mot personerna som misstänks för mordet påFitzpatrick är de mobiltelefonsamtal som gjorts under mordkvällen. Dethar förekommit många samtal mellan dem vid kritiska tidpunkter - samtaldär polisen misstänker att mordplanerna har avhandlats.
Den före detta kriminalvårdaren ska hela tiden ha funnits i 33-åringensnärhet när samtalen gjorts - och då också hört vad som sagts.
Efter spaningsarbete slog polisen i förra veckan till mot 29-åringen ochfem andra personer.
- Polisinsatsen var direkt kopplad till mordet på Fitzpatrick, säger enpoliskälla.
hemmagjord bomb
Polisen gjorde bland annat husrannsakan hemma hos den före dettakriminalvårdaren. I hans bil hittades en hemmagjord bomb. Hos en annanperson - en råndömd 35-åring - hittades en pistol, modell CZ 85 Compact,och en större mängd ammunition.
Under de efterföljande förhören hördes 29-åringen bland annat ingående omvad han gjort under mordkvällen.
- Hans förehavanden är mycket intressanta i den pågående utredningen,säger en poliskälla.

EXPRESSFAKTA

Polisen: En av landets farligaste brottslingar
o På kvällen den 18 juni i år mördades Daniel Fitzpatrick, 45, iRåckstarondellen i västra Stockholm. Fitzpatrick åkte i sin bil när hanblev omkörd av ett annat fordon och sköts ihjäl med flera skott från enrevolver och ett gevär.
Daniel Fitzpatrick betraktades av polisen som en av landets farligastebrottslingar. Han har bland annat dömts till åtta års fängelse för grovtrån.
Polisen är också övertygad om att Fitzpatrick tillsammans med tre andramän låg bakom ett värdetransportrån i Högdalen, i södra Stockholm, ifebruari 1992. I samband med rånet sköts polismannen Leif Widengren tilldöds.
Under sin tid i fängelse bildade Daniel Fitzpatrick Brödraskapet - ensammanslutning av landets i särklass tyngsta kriminella.
Gänget kallade sig själva "mc-klubb" och upptogs också som officiellstödklubb åt Hells Angels.
Efter interna stridigheter splittrades Brödraskapet i våras. Innanförmurarna lever dock gänget fortfarande kvar.