28 maj 2009
1997

Datum: 971122 TT

Det tungt brottsbelastade fängelsegänget Brödraskapet har lieratsig med en mc-klubb i Västerås och Finlands mest kriminella mc-gäng.

Det har polisens underrättelsetjänst fått bekräftat.

Brödraskapet MC i Huddinge utanför Stockholm har medlemmar med digra kriminalregister och figurerar ofta i brottsutredningar.Därför har polisen i Västmanland med oro noterat de alltstarkare banden mellan Brödraskapet MC och Bulldog MC VästraAros i Västerås.

Vi tror att klubbarna antingen ska gå samman eller att Brödraskapet ska hit. Det är mycket oroande. Vi vill inte ha in dem men i Västerås finns en marknad i narkotika som många vill ta över, säger kriminalinspektör Sten Axelsson vidkriminalunderrättelsetjänsten i Västerås.

Gängen har umgåtts på krogar i Västerås och för två veckor sedan hölls ett möte mellan fem medlemmar i Bulldog MC och ledaren för Brödraskapet, som i början av nästa år friges efter att ha avtjänat ett åtta årigt fängelsestraff för bland annat rånet mot köpcentret Ringen i Stockholm.

Brödraskapets samarbetspartner - Bulldog MC Västra Aros -bildades för ett år sedan ur spillrorna av nynazistgruppen Västra Aros Stormavdelning 90. Av klubbens sju medlemmar kommer fem från nynazistgruppen. En annan tidigare medlem i Västra ArosSA är mannen som högg ihjäl ishockeyspelaren Peter Karlsson med 64 knivhugg i mars 1995.

Parallellt med utflykterna till Västerås har Brödraskapet börjat samarbeta med Finlands tyngst brottsbelastade klubb:Cannonball MC i Helsingfors. Klubbmedlemmar besöker varandra med jämna mellanrum och Cannonball har numera Brödraskapets namn på sina västar.

De söker styrka i varandra vid sidan av de starka internationella klubbarna, säger kriminalkommissarie JaakkoSonck vid den finländska rikskriminalen.

Cannonball MC anser sig numera vara Finlands starkaste klubb och är inte beroende av Hells Angels som klubben tidigare stod nära. På en liknande sätt har Brödraskapet MC:s band till Hells Angels i Sverige blivit svagare, enligt polisens experter på mc-kriminalitet.

Sten Axelsson vid Västeråspolisen har noterat Brödraskapets finländska kontakter.
Om Cannonball och Brödraskapet går tillsammans har du en nordisk brottsorganisation som är ganska avsevärd. Och i så fall kommer Bulldog att haka på för de vill vara bland värstingarna,säger han.

Datum: 971017 Expressen

De sköts ner på kaféet. Ingrid, 80: Jag gömde mig på toaletten

Av JOHANNA LILIUS

När skotten började vina på Thelins konditori på S:t Eriksgatan utbröttumult.

Ett 50-tal vittnen kastade sig på golvet och en ung kvinna träffades avett skott i knät. Dessutom fick en 24-årig man livshotande skador efteratt ha blivit träffad av flera skott.

På platsen hittade polisen en halv miljon kronor i en portfölj.
Strax före fyra i går eftermiddag utbröt en vild skottlossning vid ett avborden på Thelins Konditori, i hörnet av S:t Eriksgatan och Flemingsgatanpå Kungsholmen.

Det var ett sällskap på konditoriet som började bråka och gästerna på dethalvfulla kafét såg hur ytterligare två personer sprang in.

En av dem drog upp en pistol och började skjuta omkring sig.
Ingrid, 81, var en av kafégästerna som hamnade mitt i dramat.

- Alla sprang mot utgången, men jag tänkte att det var bäst att ta sig inpå toaletten, berättar hon för SvD.

En parkeringsvakt larmade polisen, som skickade en styrka på sju bilar.Dessutom sändes tre ambulanser till platsen för att ta hand om de skadade.Området spärrades av för trafik.
- Läget var tumultartat, säger polisens insatschef, kommissarie LennartSjöstrand.

Sköts i bröstet

Flera skott avlossades inne på kafét och Lennart Sjöstrand tror att ännuett skott gick av utanför på gatan.

Den 24-årige mannen sköts i bröstet, bägge benen och ena handleden, ochfördes med livshotande skador till S:t Görans sjukhus. Där opererades hanunder tre timmar innan läkarna kunde konstatera att det inte längre varnågon fara för hans liv.

Mannen är utpekad av flera vittnen och har gripits av polisen. Han liggernu på kvar på sjukhuset under polisbevakning.

- Han är inte i ett sådant skick att det går att förhöra honom, sägerchefen för utredningsroteln Gösta Andersson på länskriminalen som nu hartagit över fallet.

38-åring anhållen

Strax efter mannen bars kvinnan ut från kaféet på en bår, med enskottskada i ena knät. Hon fördes till Karolinska sjukhuset men läget varinte allvarligt.

Innan polisen hann få situationen under kontroll flydde en man frånplatsen. Han kunde en stund senare gripas av en privatperson och encivilpolis på restaurang Gaston inte långt därifrån.

- Det var rena turen att de befann sig där, säger Lennart Sjöstrand.
Den 38-årige mannen anhölls under natten, misstänkt för mordförsök.
Inne på restaurangen hittades en pistol slängd innanför dörren.Ytterligare ett vapen hittades precis utanför dörren till Thulinskonditori, också det en pistol. Dessutom flera tomhylsor till9-milimeters ammunition.

Medlem i Brödraskapet


Polisen vet nu vem den skottskadade mannen är och enligt Claes Cassel vidS tockholmspolisen har det visat sig att han tidigare varit medlem i den kriminella organisationen Brödraskapet. Polisen misstänker därför en intern uppgörelse.

Enligt uppgift till Expressen letade polisen först efter en grön militär väska men hittade i stället en dokumentportfölj, med en halv miljon kronor i. Detta vill polisen inte kommentera i dag.
- Jag kan ingenting säga. Det är helt tyst i det läget, säger GöstaAndersson.

Den gripne mannen är tidigare dömd för narkotikabrott. Handlat det om en narkotika affär?
- Det kan jag inte bekräfta, säger Gösta Andersson.

Den unga kvinnan ska inte ha haft något med skottlossningen att göra.
Ytterligare fyra personer kom till S:t Görans sjukhus strax efter att denskottskadade mannen förts dit. De togs in för förhör när de vägradeavslöja sina namn, men det har nu visats sig att även de har anknytningtill mc-gäng.

- De är släppta och är inte misstänkta för någonting, säger GöstaAndersson.
Chockade vittnen
Ett 50-tal vittnen förhördes på platsen, flera av dem svårt chockade.Därför begärde polisen in en krisgrupp.

Enligt några vittnen skulle en bil ha lämnat platsen strax efterskottlossningen, men hann försvinna innan polisen kom dit.

Det är inte klarlagt om den hade med skottlossningen att göra.
Teknisk undersökning på platsen var i förmiddags och nu återstår ettomfattande arbete att analysera materialet.

Datum: 971017 Expressen

Mc-ligans hämnd. Offret ville hoppa av

Av JOHANNA LILIUS och NIKLAS SVENSSON

Det 24-åriga offret var tidigare medlem i den kriminella sammanslutningen Brödraskapet.
En av polisens teorier är att han blev skjuten av medlemmar som inte accepterade att han lämnade klubben.

- Som vanligt när det gäller personer i de här kretsarna vägrar de att säga någonting i förhören, konstaterar länspolismästarens presstalesman Claes Cassel.

Polisen har, trots att den 24-årige mannen är svårt skadad, försökt atttala med honom vid flera tillfällen.

- Han vägrar att berätta vad han vet, säger Cassel.
Enligt vad Expressen erfar är både gärningsmannen och offret sedantidigare mycket välkända av polisen. De är båda dömda för grovavåldsbrott.
- Vi har information om att offret ska ha funnits i kretsen kring Brödraskapet, bekräftade i morse Claes Cassel.
 
Det andra offret, en kvinna, är också känd av polisen.
- Det finns information som tyder på att hon umgås med de övrigainblandade, säger Cassel.
Arbetat som dörrvakt
Den nedskjutne mannen har arbetat som dörrvakt på flera av Stockholmsinneställen. Han är bland annat dömd för dopingbrott och olagavapeninnehav.
För några månader sedan greps 24-åringen och hans kumpaner av polismisstänkta för att ha pressat en företagare på 150 000 kronor.
Enligt vissa uppgifter har 24-åringen vid flera tillfällen arbetat somtorped.
Gärningsmannen, den anhållne 38-åringen, är enligt polisen att betraktasom farlig.
En av polisens teorier är att de två kände varandra sedan tiden iBrödraskapet och att de kvarvarande klubbmedlemmarna beslutat sig för atthämnas på 24-åringen för att han lämnade sällskapet.
En annan teori är att skottlossningen blev följden av en misslyckadutpressningsaffär. Offret kanske försökte lura eller råna gärningsmannen.
o MC-klubben Brödraskapet bildades sommaren 1995 och har som mest haft etttrettiotal medlemmar.
Fem av dem har dömts för mord-försök på poliser.
Klubben består nästan uteslutande av mycket grova brottslingar. Blandmedlemmarna har nämnts Tommy Zethraeus, dömd för morden vid Stureplan, ochbankrånaren Jonas Oredsson.
VITTNE BERÄTTAR: "DET BLEV ALLDELES TYST EFTER SKOTTEN"
Av JOHANNA LILIUS
och NIKLAS SVENSSON
När skottlossningen inträffade strax före klockan 16 i går eftermiddag varmycket folk i rörelse kring Fridhemsplan.
Polisen har hört ett
femtiotal vittnen.
- Jag såg hur gärningsmannen kastade ifrån sig pistolen, berättar ett
vittne för Expressen.
Expressen besökte i morse Thelins konditori.
- Det är klart att det som hände i går har påverkat personalen, sägerbutikschefen, som inte själv var på plats under skottlossningen.
- En av tjejerna höll på att duka av borden när det här hände. Hon sågalltihop.
Men ingen av de anställda vill i dag tala om skottlossningen.
- De är chockade förstås och en av dem ska träffa en psykolog ieftermiddag, berättar butikschefen.
En annan man stod på trottoaren nära brottsplatsen strax före klockan 16 igår. Han pratade i mobiltelefon.
- Plötsligt hörde jag hur det small till. Det var först tre skott i följdoch efter några sekunder small det igen, berättar han.
- Jag såg hur den skjutne mannen föll ihop på marken. Det var en massablod kring honom.
Vittnet sprang fram till platsen och såg då gärningsmannen fly frånplatsen.
- Han sprang inte, utan gick snabbt därifrån. Det såg så märkligt utalltihop. Det blev alldeles tyst efter skotten. Ingen förstod någonting,berättar han.
Enligt Expressens uppgiftslämnare försvann gärningsmannen först ner itunnelbanegången. Förmodligen kom han sedan upp på andra sidan gatan.
- Han fortsatte mot restaurang Gaston och det var där polisen tog honom.
- Det var väldigt obehagligt. Man kunde ju ha blivit träffad själv

Datum: 970920 TT

FEL AV POLISEN ATT KROPPSVISITERA MEDLEM AV BRÖDRASKAPET

STOCKHOLM (TT)

Det var fel av polisen att i vintras kroppsvisitera en avmedlemmarna i mc-klubben Brödraskapet.
Det hävdar chefs-JO Claes Eklundh som skarpt kritiserarpolisen.
En polispatrull stoppade i januari mc-medlemmen vid enkontroll i Trångsund, söder om Stockholm. Han åkte i en bil inärheten av Brödraskapets lokaler när polismännen beslöt attundersöka honom närmare.
Orsaken var det pågående kriget mellan mc-klubbarna Bandidosoch Hells Angels. Polismännen misstänkte att mannen i bilenkunde ha vapen med sig och ansåg att det fanns en viss hotbild.
Ett polisbefäl beslöt att mannen skulle kroppsvisiteras. Ettprotokoll upprättades över händelsen.
JO anser att polismännen inte hade skäl att kroppsvisiteramannen. Visitation får endast ske när det finns stor risk föratt vapen eller andra tillhyggen kan komma att användas ochenligt JO var inte risken så stor vid tillfället.
JO är också kritisk mot att visitationen inte dokumenterats påett riktigt sätt. Av protokollet framgår inte grunden förbeslutet, vem som fattat det eller vem som verkställt det.
Detta är inte godtagbart, konstaterar JO.

Datum: 970805 Expressen

Gängen styr med mord, hot och misshandel

Av ANDERS FALLENIUS och NICLAS LÖVKVIST

Hells Angels mot Bandidos. Serber mot muslimer. Utlänningar mot svenskar.
De svenska fängelserna är i dag en spegelbild av världen utanför -komplett med väpnade konflikter.
- När två fångar slåss är det numera inte som individer, utan ofta som företrädare för två olika grupperingar, säger kriminalvårdsstyrelsens tf generaldirektör, Per Colliander.
Han erkänner att det senaste mordet innanför murarna på Kumla är en stor miss när det gäller ansvaret för den enskildes liv och säkerhet.
Men i lördags kunde ändå en 27-årig fånge mördas inne på fängelset, i enbyggnad där 49 andra fångar samt personal vistades.
Det finns ingen uppgift om att 27-åringen hörde till någon särskild falanginom fängelset.
I många andra fall är däremot kopplingarna solklara.
- På våra tunga anstalter har vi hamnat i en situation med revir ochgrupperingar. Skiljelinjerna kan gälla etnisk bakgrund, politisk ellerreligiös hemvist eller annat, konstaterar Per Colliander
Mc-krig på kåken
Också de rivaliserande mc-gängen Hells Angels och Bandidos har starkt inflytande.
Men de senaste årens främsta förändring inne på de svenska fängelserna står organisationen Brödraskapet för.
- Syftet med Brödraskapet innanför murarna har varit att ta överkontrollen bland de intagna. De här killarna är hårt sammansvetsade och är inte att leka med. Inte minst bland personalen finns en rädsla, säger en polisman.
Två av medlemmarna betraktas av polisen som starka ledargestalter.
På Hall sitter gängets 44-årige råndömde president som snart muckar.
- Vi får rapporter om att andra fångar lyssnar en del på hans direktiv,säger Colliander.
På Kumla kretsar mycket kring Brödraskapets 34-årige vicepresident. Ävenen knarkdömd jugoslav från Malmö och en man som dömts för flera sällsyntråa mord anses där vara ledande gestalter.
Flera uppgörelser
Den starkaste falangen består av personer med ursprung från det fornaJugoslavien. Mellan dem och Brödraskapet har det varit flera uppgörelser.
Grupperna kämpar bland annat om handeln med narkotika - den så kallade"kiosken".* * * * *BildtextBRÖDRASKAPET. Gruppen bildades för att ta över kontrollen på fängelserna. På Hall sitter den 44-årige presidenten (till vänster). På Kumla finns den 34-årige vicepresidenten (till höger).

Datum: 970805 Expressen

FÄNGELSETS HÅRDA LAGAR.

Efter domen väntar en ny "rättegång"
När den dömde klarat av domstolen väntar en ny "rättegång" inne påfängelset.
En rättegång där "domarna" har rätt att utdöma våldsamma straff.
De ledande grupperna inne på fängelserna håller sig också med en egen"underrättelsetjänst" för att kontrollera alla dömda.
Sverige är känt för en human kriminalvård, men poliser som Expressen talatmed ger en annan bild.
- Inne på fängelserna utvecklas ett samhälle där man har egna normer ochvärderingar. De som bryter mot dessa och inte sköter sig, får ett helvete,säger en polisman.
De senaste två åren har klimatet hårdnat väsentligt. Enligt polisen är den främsta orsaken Brödraskapet - där flera av landets tyngsta kriminella ingår.
Sexbrott står lägst
I fängelserna finns en stark hierarkisk ordning. Längst ner finnssexförbrytare som ständigt riskerar att bli utsatta för grovt våld.
Grova och spektakulära rån ger status - bara de inte varit för våldsammaoch oskyldiga kommit till skada.
Våld och brott som riktats mot poliser inger däremot aktning.
Enligt Expressens källor tvingas så gott som alla dömda att gå igenom enny "rättegång" inne på fängelset. "Domarna" går igenom polisutredningenoch domen mot personen.
Syftet är att ta reda på vad för brott personen dömts för - men också attkartlägga om vederbörande har "tjallat".
I vissa fall har polisen försett dömda med "friserade" handlingar där mantagit bort uppgifter som kan innebära problem inne på anstalterna.
- Det är vårt sätt att hjälpa dem och det brukar ge de dömda lugn i cirkaett halvår. Men förr eller senare tar internerna fram de riktigauppgifterna, säger en av polisens rånutredare.
Förbud hjälper inte
Kriminalvårdsstyrelsen hävdar att privata rättegångar inte äger rum påfängelserna längre, eftersom det sedan några år är förbjudet att föra indomar och polisutredningar på anstalterna.
Enligt polisen fungerar förbudet inte.
- Privata rättegångar förekommer i mycket stor utsträckning. När en dömdkommer till de tunga anstalterna måste han visa upp sina papper, säger enpolisman.
Våldsamma straff kan utdömas, bland annat svår misshandel. Intagna kanockså förklaras "fredlösa".
Enligt polisen finns ett nätverk mellan de intagna som kan liknas vid enegen underrättelsetjänst. Via nätverket går information om de dömda runtpå anstalterna.
Tre dödssynder
Det finns tre beteenden som inne på anstalterna betraktas som"dödssynder":
o Att "tjalla" för kriminalvårdspersonalen eller ha för nära kontakter meddem.
o Att samarbeta med och hjälpa polisen.
o Att lura någon i en affär inne på anstalten eller på annat sättförskingra, stjäla eller förstöra de intagnas gemensamma saker.
De intagna förväntas, enligt sina egna regler, också att bete sigciviliserat. Även om tonen stundtals kan vara rå, får ingen spela över och börja dominera och ge order till sin omgivning.
Denna regel ska 27-åringen som mördades på Kumla ha brutit emot.

ANDERS FALLENIUS och NICLAS LÖVKVIST

Datum: 970608 DN

Fortsatt jakt på utpressare. Tre anhållna. Förhör kan leda till att fler grips

Av Mia Tottmar

Två av de män som greps på fredagseftermiddagen, misstänkta för blandannat grov utpressning, sitter fortfarande anhållna hos söderortspolisen.Ytterligare en man greps senare under fredagen. De tre förhörs underhelgen, misstankarna gäller både grov utpressning, grovt olaga tvång ocholaga hot. Utpressningen har riktat sig mot en svensk affärsman ochgäller stora belopp.
- Jag vill inte gå in på summor, säger kommissarie Christer Sjö-blom vidsöderortspolisen, men det är ganska stora pengar. Vi vet inte än om dehar försökt pressa pengar av fler människor,.
I förhören ska polisen också försöka få fram om fler personer bör gripas.
Vid tillslaget vid en OK-mack i Västberga på fredagseftermiddagen togstretton personer in. Elva av dem släpptes efter några timmar, inte längremisstänkta för något brott. Uppgifterna om männens koppling tillmc-gänget Brödraskapet vill inte Christer Sjöblom kommentera,.
En häktningsförhandling mot de tre anhållna kan bli aktuell först påmåndag.

Datum: 970607 DN

Polis slog till mot utpressare.

Tretton greps. Svenska affärsmän har pressats på stora belopp. Tre män anhållna

Av Annika Ånnerud

Tretton personer misstänkta för grov utpressning greps påfredagseftermiddagen vid en bensinstation i Västberga.
Gripandet skedde omkring kvart i tre vid OK-macken.
Utpressarna trodde att de skulle möta någon för att ta emot pengarna. Menpolisen var larmad. Männen greps av flera piketgrupper.
- Utpressningen har riktat sig mot en svensk affärsman. Det har rört sigom stora belopp, säger kommissarie Christer Sjöblom vid Söderortspolisen.
De gripna hördes under fredagskvällen. Polisen var mycket förtegen.
- Man kanske kan säga att det är en affärsrelation som gått snett, sägerSjöblom.
- Det är en utredning som pågått i omkring ett år hosSöderortskriminalen, rörande en del olika brott. Nu hamnade det i ettläge där det var dags att göra någonting.
- Förundersökningen rör grov utpressning, men det kan nog bli flerbrottsrubriceringar när vi kommer lite längre, säger Sjöblom.
Även om förundersökningen
just nu gäller misstänkt utpressning mot en person, säger Sjöblom att maninte ska utesluta att det kan komma att gälla fler personer.
Det finns uppgifter om att de gripna är medlemmar i Brödraskapet, eller åtminstone har kopplingar dit.
- Det kan jag inte kommentera just nu. Om det finns en koppling är denperifer, säger Christer Sjöblom.
De flesta gripna är i åldrarna 25-30 år, någon är lite äldre. Efter någratimmar hos polisen släpptes flera av de gripna.
De är inte längre misstänkta för brott, enligt Sjöblom. Men han sägerockså att det kan bli aktuellt med flera gripanden.
Förhören med de kvarvarande, närmare tio personer, fortsatte underkvällen.

Datum: 970521 Expressen

Polisens död var en bluff? Brödraskapets president gripen när han skulle driva in skuld åt honom

Av Anders Fallenius

Norsk polis var övertygad om att den före detta polismannen mördats ochdumpats i en sjö utanför Oslo.
Men nu har deras svenska kolleger hittat en indrivningsorder hos detkriminella mc-gänget Brödraskapet som tyder på att han är i livet.
"Mordet" kan ha varit iscensatt av polismannen själv.
Förra onsdagen greps Brödraskapets 44-årige president och en 20-årigmedlem i närheten av kafét Brostugan vid Drottningholms slott.
Båda sitter nu häktade, misstänkta för försök till utpressning mot en30-årig man. Om offret inte omedelbart betalade en skuld på 500 000 kronorskulle han råka illa ut.
Dömd för grova brott
Brödraskapets president förklarade att pengarna var en fordran som en föredetta 38-årig norsk polisman hade på 30-åringen. Norrmannen har dömts fören rad grova brott och var under flera år bosatt i Sverige.
"Jag har ingen skuld"
De två gängmedlemmarna uppgav att de stod i kontakt med ex-polisen. Sombevis visade de upp ett överlåtelseavtal från den 8 maj i år. Enligtpappret överlåter 38-åringen skulden till indrivning åt det kriminellamc-gänget.
- Visst har jag haft affärer med den här norrmannen, men de har varitschyssta. Jag har ingen skuld till honom. Det har han själv tidigare sagttill mig. Det här måste vara ett falsarium, säger utpressningsoffret tillExpressen.
För polisen i Oslo kom indrivningsbrevet som en obehaglig överraskning. INorge sitter nämligen en 24-årig man häktad, misstänkt för att ha mördatden före detta polismannen.
Har erkänt mord
Tillsammans med tre andra personer ska han redan den 21 september förraåret ha kidnappat 38-åringen. Ex-polisen ska sedan ha mördats och dumpatsisjön Öyeren, drygt fem mil nordost om Oslo.
Orsaken till mordet påstås ha varit en oreglerad skuld på en halv miljonnorska kronor.
Norsk polis är övertygad om att mordet har ägt rum. En av de misstänktahar erkänt och vittnen har också gjort en rad iakttagelser.
Men det finns en rad brister i bevisningen.
o Polisen har dykt i sjön Öyeren - men något lik har inte hittats.
o Det finns ingen teknisk bevisning.
o Den person som har erkänt mordet, uppger sig inte veta vem det var hanslog ihjäl.
Jagades
En teori är att den före detta polismannen på ett skickligt sätt kan haiscensatt sin egen död.
Polismän som Expressen och den norska tidningen Dagbladet talat medberättar att 38-åringen vid försvinnandet var hotad till livet och jagadesför flera olika skulder.
Han väntade också på att avtjäna ett långt fängelsestraff.
Kan gömma sig utomlands
- Genom att arrangera sin egen död har han fått möjlighet att baraförsvinna från allt. Vi vet att han har goda kontakter att gömma sigutomlands, framför allt i Thailand, säger en polisman.
För de norska försvarsadvokaterna är de nya uppgifterna högintressanta.
- Detta får konsekvenser för utredningen. Utan lik har polisen inga bevis.Och det har hänt tidigare att folk erkänt mord som de inte begått, sägerMarthe Svarstad, som försvarar en av de misstänkta.

Datum: 970422 Expressen

Mc-gänget flyttar in vid pensionärerna. "En del har redan funderat på att flytta"

Av NIKLAS SVENSSON

Det är femtio meter mellan husen.
Till vänster: mc-klubben Hog Riders nya högkvarter.
Till höger: ålderdomshemmet Tallgården i Huddinge.
Några kilometer från Hog Riders nya klubbhus har den kriminellasammanslutningen Brödraskapet MC sina lokaler. Klubbarna står varandramycket nära och dess medlemmar sysslar, enligt polisen, nästan uteslutandemed olaglig verksamhet.
Enligt uppgifter till Expressen blev husköpet klart för ett par dagarsedan. Mc-klubben Hog Riders MC Tre Kronor är en stödförening till HellsAngels och en av Stockholms största outlaw-klubbar.
Skylten på dörren har redan kommit upp: "Larmet är kopplat till Hog RidersMC Tre Kronor"
Huset är fallfärdigt och inhyste tidigare en billackeringsfirma ibottenvåningen.
Intill det nya mc-högkvarteret ligger ålderdomshemmet Tallgården. Där bormånga senildementa pensionärer och där finns också ett dagcenter för äldremed särskilda behov.
På Tallgården är oron stor.
- Vi vet ju ännu inte vad det här betyder för oss, men efter allt som manhar läst om Hells Angels blir man ju livrädd, säger en kvinna som arbetarpå Tallgården.
- Det finns de som redan har funderat över att flytta sina äldre till ettnytt hem, säger kvinnan.
Flera barnfamiljer bor i området. En av grannarna säger:
- Vi har bott här i knappt två år och köpte vårt hus dyrt. Nu kommer välpriset att rasa snabbt som attan. Ingen vill ju bo nära en mc-klubb.
Hog Riders MC Tre Kronor höll tidigare till på Kvarnholmen i Nacka.Klubben har varit känd av polisen i flera år.
Expressen talade i förmiddags med Gunnar Appelgren, vakthavande befäl vidHuddingepolisen.
- Kollegor besökte huset på Huddingevägen i går. Uppgifterna om husköpetverkar stämma, säger Appelgren.
- Detta innebär säkert att vi kommer att få mer att göra. Men det kommerinte som någon chock för oss. Vi har ju sedan tidigare Brödraskapet i vårtområde.
Enligt Gunnar Appelgren brukar Hog Riders MC vara med på fester hos HellsAngels och Brödraskapet.
Det är inte självklart att Hog Riders MC kommer att vara Hells Angelstroget.
- Vi vet ju genom vårt underrättelsearbete att Bandidos vill etablera sigihuvudstaden.
- Om nu Brödraskapet blir en egen HA-avdelning så finns det helt plötsligttvå Hells Angels-klubbar i Stockholm. Det kan inte Bandidos acceptera,säger Gunnar Appelgren.
Då kommer kriget till stan.

Datum: 970324 DN

Två män häktade för vapeninnehav

Två män med anknytning till den kriminella organisationen Brödraskapethäktades vid Stockholms tingsrätt på söndagen.
De båda männen, 27 och 44 år gamla, greps på Söder i Stockholm i torsdagskväll och var då beväpnade med automatvapen och ett avsågat hagelgevär.
Tingsrätten häktade dem misstänkta för förberedelse till grovt rån.
Enligt polisens indikationer planerade Brödraskapet en fritagning av en33-åring som skulle flyttas från polisen i Uppsala till Stockholm påfredagen. Ytterligare uppgifter tydde på att de även planerade ett väpnatrån i Uppsalatrakten.
TT

Datum: 970322 DN

Män i mc-gäng gripna efter biljakt

SANDVIKEN.Två män, som misstänks tillhöra MC Brödraskapet, greps på torsdagskvällennorr om Ockelbo efter en dramatisk biljakt. Samtidigt förstärktesbevakningen av polishuset i Uppsala efter ett hot om fritagningsförsök.
Polisen, som tror att männen förberedde ett väpnat rån, fann vapen ochutrustning som kan användas vid rån i de gripnas bilar, skriver GefleDagblad och Upsala Nya Tidning.
TT

Datum: 970322 DN

Mc-klubb: Brödraskapets ledare greps. Åtal väntar trots att misshandlad vägrar vittna

Av Josefin Brink

En man som beskrivs som "en central gestalt" i det kriminella mc-gängetBrödraskapet greps i går eftermiddag på en McDonald"s-restaurang vidÄlvsjömässan.
Mannen har varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för en misshandel isamband med en razzia mot mc-klubben vid Mariatorget den 12 mars.
Den man som misshandlades är själv medlem i klubben. Efter misshandelnfick han föras till sjukhus. Trots det har han inte anmält misshandelnoch har vägrat att samarbeta med polisen. Men brottet finns registrerathos polisen och åtal kommer sannolikt att väckas, oavsett denmisshandlades ovilja att uppträda som målsägande.
Den gripne
kommer även att höras om ett vapen som låg i den bil han sprang ifrånefter misshandeln vid Mariatorget.
Ytterligare två medlemmar i Brödraskapet MC greps natten till fredagen iStockholm. Spanare från länskriminalen hade skuggat de båda medlemmarnatill Uppsala, där de lämnat föremål i en bil. Bilen hämtades av två andramän och polisen tog upp jakten. Så småningom lyckades de stoppa männenoch gripa de båda.
I bilen fanns
en kulsprutepistol och rånarutrustning. Männen sitter nu anhållna i Gävlemisstänkta för förberedelse till grovt rån. De kommer att föras tillStockholm för utredning.
De båda Brödraskapsmedlemmarna som levererat utrustningen stoppadessenare på kvällen av en piketpatrull på Essingeleden. Ytterligare en man,som enligt polisen inte är medlem i mc-klubben fanns i bilen. I bilenhittades ammunition och vapendelar.
Alla tre greps och sitter nu anhållna misstänkta för förberedelse tillgrovt rån och olaga vapeninnehav.

Datum: 970321 Expressen

Två från Brödraskapet gripna med automatvapen

Av ANDERS FALLENIUS och CHRISTIAN HOLMÉN

Två medlemmar i det kriminella motorcykelgänget Brödraskapet greps i går iStockholm.
De var beväpnade med automatvapen och ett avsågat hagelgevär.
De båda männen greps sedan de i Uppsala lämnat över en flyktbil och tvåvapen, ett automatvapen och ett hagelgevär, till en känd bankrånare påpermission.
Spanare från länskriminalpolisen följde båda mc-gängmedlemmarna tillUppsala och såg själva hur bilen med vapnen överlämnades.
Polisen stoppade rånaren vid Ockelbo. En kamrat till rånaren försökte flyin i skogen, men letades upp av en hundpatrull och greps.
Alla fyra är tills vidare misstänkta för olaga vapeninnehav.
- Vi utgår från att vapnen skulle användas vid bankrån, säger Claes Casselvid Stockholmspolisen.

Datum: 970313 DN

Mariatorget: Polisrazzia på krog mot Brödraskapet. Hot om intern uppgörelse fick polisen att storma restaurang Lilla Maria

Av Calle Arvidson

Polisen gjorde en razzia mot ett 15-tal medlemmar av Brödraskapet MCSweden på onsdagskvällen. Motorcykelklubben befann sig på restaurangLilla Maria på Södermalm.
- Vi visste att de skulle träffas på restaurangen, sägerlänspolismästarens talesman Claes Cassel. Vissa tecken tydde också på attdet skulle kunna bli en intern uppgörelse.
Poliserna gick in
på Lilla Maria strax efter åtta på kvällen. Efter visitationen släpptepolisen samtliga klubbmedlemmar igen.
Enligt TT beslagtog polisen en skarpladdad pistol som hittades i en bil.Samtidigt som polisen förberedde razzian utbröt vilt slagsmål utanförrestaurangen mellan två medlemmar. En av dem skadades och fick föras tillsjukhus. Den andre flydde från platsen.
Under dramat på restaurangen fick gästerna ingen som helst information omvad som hände.
- Polisen skrek att vi skulle hålla händerna på bordet. Först kändes detsom en filminspelning. Sedan kom tankarna: Hjälp tänk om någon däruppeskjuter sig fri. Här har jag lurat hit min kollega för ett lugnt ochfridfullt prat. Sedan tänkte jag på familjen, berättar restauranggästenYvonne Pettersson.
- Det var jätteskrämmande, poliserna gav oss ingen förklaring, sägerväninnan Christina Rosenby.
- De såg lite ruffiga ut
så vi la märke till dem men tänkte inte mer på det, berättar YvonnePettersson om de gripna, medlemmar i Brödraskapet.
- Vi vet fortfarande inte om vi får gå ut från restaurangen, ingen harsagt att vi får röra oss, men stämningen lättade när de förde ut degripna, säger Yvonne Pettersson mer än en timme efter att polisen stormatrestaurangen. Poliserna är fortfarande kvar inne på restaurangensövervåning med dragna vapen.
- De sa åt oss att vara tysta, vi fick inte prata, berättar ChristinaRosenby.
- Någon kunde ha fått en hjärtattack, jag blev djävligt nervös när de komin med dragna k-pistar säger Hassan som är entrévärd på restaurang LillaMaria.
Han berättar att de gripna
haft restaurangen som mötesplats i 3-4 månader.
Gräsmattan utanför restaurangen är avspärrad, 15 medlemmar urBrödraskapet sitter huttrande på marken.
- Efter att ha kollat om ni är lysta avbryter vi övningen och så kan nigå in och betala, säger en polisman till skaran på gräsmattan.
- Är det något speciellt uppdrag, frågar en av de gripna. Polisen sägeråt honom att vara tyst.

Datum: 970313 Expressen

Polisrazzia i natt mot Brödraskapet. "Vapenhotet från de här kretsarna är enormt"

Av NIKLAS SVENSSON

Bakom polisens avspärrning sitter några av Sveriges farligastebrottslingar.
De är medlemmar i Brödraskapet MC.
Polisens razzia sent i går kväll mot en restaurang i Stockholm gavresultat.
Cirka 15 medlemmar hade samlats på stamkrogen, restaurang Lilla Maria vidMariatorget i Stockholm.
- Vi känner sedan tidigare till att Brödraskapet brukar ha sina möten där.
- Den här gången hade vi fått information i förväg om en intern uppgörelseoch vi beslutade därför att gå in med piketstyrkan, sägerStockholmspolisens presstalesman Claes Cassel till Expressen i dag.
Samtidigt som razzian förbereddes utbröt ett vilt slagsmål utanförrestaurangen mellan två av medlemmarna. En av dem skadades så svårt atthan fick föras till sjukhus.
En av ledarna flydde
Gärningsmannen, som är en av ledarna inom Brödraskapet, flydde frånplatsen och var ännu i förmiddags på fri fot.
- Det är bara en tidsfråga innan vi griper honom. De flesta poliser kännerväl till honom och vet hur han ser ut, säger Claes Cassel.
I en bil utanför restaurangen hittades en skarpladdad nio milimeterspistol. Två män med anknytning till bilen greps misstänkta för olagavapeninnehav. På platsen hittades också en kniv.
Flera privatpersoner som vistades inne på restaurangen under razzian hördei natt av sig till polisen.
- De var upprörda över att vi gick så hårt fram. Det kan man ha förståelseför. Vi vet att ett ingripande av piketen kan ge en dramatisk effekt.
- Men mot bakgrund av vad det är för människor vi har att göra med så harvi inget val, konstaterar Cassel.
"Vapenhotet är enormt"
Färsk statistik visar att ett skjutvapen om dagen beslagtogs förra åretfrån personer med anknytning till mc-gänget Hells Angels. Totalt hittades340 skjutvapen i Skandinavien.
Siffrorna oroar polisen.
- Vapenhotet från de här kretsarna är enormt, säger Claes Cassel.
- Det hittades allt från stora bazookor till små pennpistoler. Desistnämnda har blivit väldigt vanliga i mc-kretsar på senare tid.Pistolerna är små och ser helt oskyldiga ut, men kan vara direkt dödande,säger Claes Cassel.
- Detta är tyvärr den situation vi lever med i dag. Vapen är vardag för dehär människorna.
Statistiken har tagits fram i ett samarbete mellan polismyndigheterna iSkandinavien och bekräftar den kända bilden av ett Hells Angels som bestårav nästan uteslutande personer med kriminell bakgrund.