14 feb. 2013

Brödraskapet misstänks för mordförsök

Södermanlands Nyheter 2012-10-02
Författare: Roger Sundberg

VAGNHÄRAD
 
De män som misstänks för mordförsök på en 45-årig man i Vagnhärad kopplas till kriminella gäng. Men polisen tror inte att helgens skottlossning handlar om gängkriminalitet. Snarare om ett infekterat bråk som pågick under stora delar av lördagen. Den 45-åriga mannen träffades av ett skott i buken vid halvtvåtiden under natten mot söndagen. En kort stund senare kunde polisen gripa två män misstänkta för mordförsök. En av dem är i 30-årsåldern och den andra i 20-årsåldern.

Tidigare under lördagen var det bråkigt på adressen där skottlossningen ägde rum. En anhörig till en av de misstänkta polisanmälde 45-åringen för flera brott, bland annat för misshandel och olaga hot, enligt uppgifter till SN.

Bengt Jansson, chef för polisens enhet för grova brott i Nyköping, bekräftar att det finns polisanmälningar mot 45-åringen. Han vill dock inte berätta om innehållet.

- Polisanmälningarna ingår i utredningen om mordförsöket. Utredningen kan ta skada om jag berättar om dessa, säger han.

I samband med de tidigare bråken skickades också polispatruller till adressen. Bengt Jansson kan dock inte se att polisen kunde ha gjort något för att förhindra den senare skottlossningen.

- I dagsläget kan jag inte se att vi borde ha gjort något annorlunda, säger han.

Den äldre av de två misstänkta, mannen i 30-årsåldern, kopplas till det kriminella gänget Brödraskapet, erfar SN. Han har tidigare dömts för en stor mängd brott, framför allt olika trafikbrott men även narkotikabrott och rån.

Den yngre av dem, mannen i 20-årsåldern, var tidigare medlem i det kriminella gänget Crime Inc. Gänget var verksamt i Trosa för några år sedan och ett par av avdelningens medlemmar dömdes då för narkotikabrott.

Bengt Jansson ser dock inte helgens händelser som ett led i någon slags gängkriminalitet.

- Det har inte kommit fram något om att det skulle ha med gängkriminalitet att göra. Det förefaller handla om ett mer vardagligt bråk, som inte borde föranleda en skjutning, säger han.

Efter skottlossningen fördes 45-åringen med livshotade skador till Nyköpings lasarett, där han opererades akut. På måndagen uppgav landstinget att mannens tillstånd var stabilt och han sannolikt skulle vårdas på sjukhuset ytterligare några dagar.

De två männen är på sannolika skäl misstänkta för mordförsök, vilket är den starkare graden av misstanke. Under polisförhören har de nekat till brott. Enligt polisen är de också väldigt förtegna.

Åklagare Klas Engdahl måste begära männen häktade senast på onsdag.

"Det förefaller handla om ett mer vardagligt bråk"

Flera vapen?

► Det finns uppgifter om att fler vapen användes i samband med helgens skott lossning på Stationsvägen i Vagnhärad. Med hänsyn till utredningen vill polisen var ken bekräfta eller demen tera uppgifterna. Man vill inte heller uppge om ett eller flera skott avlossades. Polisen berättar inte heller om något vapen har tagits i beslag.
 
Bildtext:
- Efter skottlossningen fördes 45-åringen till Nyköpings lasarett där han opererades akut. På måndagen uppgav landstinget att mannens tillstånd är stabilt och att han sannolikt måste vara kvar på sjukhuset i ytterligare några dagar.