28 sep. 2012

Nekar till inblandning i olagliga cigarettaffärer

- Åtalade Kungsbackaadvokaten förhördes i tingsrätten

Hallands Nyheter 2012-09-11 Sida: 6 - Sektion: General - Del: 1

Författare: Anders Claesson E-post: anders.claesson@hn.se
VARBERG. Den före detta Kungsbackaadvokaten Mats Olausson nekar till inblandning i de olagliga cigarettaffärerna. Men åklagaren anser att det funnits ett brottsligt uppsåt från början och att kriminella gäng finns med i bakgrunden.
Förhandlingarna inleddes i Varbergs tingsrätt på mån-dagen.

- Jag greps den 15 mars när jag var på väg till en rättegång i Borås och blev totalt chockad, sade Mats Olausson när han förhördes i rättssalen.


Under de månader som han suttit häktad har han varit tyst och inte kommenterat anklagelserna mot honom. Han har också valt att begära utträde ur Advokatsamfundet.

Enligt Lars Lithner, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, har Mats Olausson via ett eget bolag varit aktiv i en omfattande import av cigaretter som undgått beskattning. Bolaget tömdes på sina tillgångar och de 8,8 miljoner cigaretterna har inte kunnat spåras.

I Varbergs tingsrätt lade Lithner fram bevisen i form av olika dokument och inspelade samtal som ska styrka att Olausson gjort sig skyldig till grovt skattebrott och grov oredlighet mot borgenärer.

Under förhöret i rättssalen nekade han till inblandning i den brottsliga verksamheten. Mats Olausson uppgav att det aktuella bolaget hade sålts vidare innan cigarettaffärerna genomfördes och därefter hade han inte haft med det att göra.

Åklagaren tror honom inte.- Hans uppgifter förändrar inte min bedömning, sade Lithner.

Han anser att det funnits ett brottsligt uppsåt från början och att det handlar om ett avancerat affärsupplägg som kriminella gäng står bakom.

Två män som kallats till Varbergs tingsrätt som vittnen hade stått med sina namn och personnummer på dokumenten som bekräftade överlåtelsen av bolaget.

Men de känner inte till någonting om det och har heller aldrig träffat Mats Olausson eller någon av de andra personerna som var inblandade när bolaget fick nya ägare. De vittnade också om att deras namnteckningar var förfalskade.

Uppenbarligen hade deras namn "kidnappats" av okända personer som tog över bolaget och drev det i konkurs. Mats Olausson uppger att han inte visste om att de nya ägarna agerade under falskt namn.

Under sin tid som brottmålsadvokat gjorde han sig känd för att företräda gäng-medlemmar och andra liknande kriminella personer.

 Åklagaren spelade bland annat upp ett avlyssnat samtal där Olausson samtalade med en grovt kriminellt belastad klient om en "nytt upplägg" där brödraskapet ska kunna tjäna "sjukt mycket pengar".
 


 Enligt åklagaren visar det att Olausson inte var seriös utan sysslade med olagligheter.

Mats Olaussons advokat Peter Carlström ger inte mycket för bevisningen.

-Det finns inga bindande bevis. Det enda åklagaren har att komma med är indicier, sade han.

Idag när rättegången fortsätter ska rätten behandla det andra bolaget som plundrats. Där är Mats Olausson och en annan man från Halland misstänkta för grov oredlighet mot borgenärer.

En tredje man från Halland, som transporterat och förvarat cigaretterna, är misstänkt för medhjälp till samma brott.

Vid ett tillslag i Varbergs kommun påträffades 6,4 av de 9,4 miljonerna cigaretterna som bolaget köpt in från utlandet. Bolaget beräknas ha en skatteskuld på minst 13 miljoner kronor.

Uppenbarligen hade deras namn "kidnappats" av okända personer som tog över bolaget och drev det i konkurs.