16 maj 2012

Gängrättegången bevakas extra noga

City Malmö 2011-12-15Författare: PETER HERKEL

MALMÖ. Männens kläder var nedfläckade med vaktens blod när de greps. I går inleddes rättegången om "svartklubbsmordet" på Norra Grängesbergsgatan.
Fyra unga män sitter på de anklagades bänk i Malmö tingsrätts säkerhetssal. De tillhör det kriminella gänget Brödraskapet - därför är förhandlingen extra bevakad. Men under rättegångens första förmiddag är det bara ett 15-tal åhörare på plats - och det är lugn stämning.

Utekvällen slutade illa

Fallet handlar om männens gemensamma utekväll den 9 juli, som slutade med att två män vid separata händelser hamnade på akuten utsatta för grovt våld. En av dem avled fem dagar senare.

Han blev 35 år gammal - och efterlämnade sambo och barn.

Nekades inträde

Mannen hade vaktat dörren under en privat fest i en lokal på Norra Grängesbergsgatan. När männen från brödraskapet ville in vid 05-tiden nekade han dem. Det ledde till munhuggning och handgemäng som slutade med att 35-åringen höggs med en 22 centimeter lång butterflykniv i ryggen. Den ena lungan punkterades och fylldes med blod.

Läkarna kämpade för att rädda hans liv och hela hans blodvolym byttes ut fem gånger. Men förgäves.

Åklagaren anklagar en 25-årig Malmöbo för mord - och hans tre medåtalade för grov misshandel.

- De har visat särskild hänsynslöshet och råhet, säger åklagaren Bo Albrektsson.

En lyckades fly

Brödraskaparna skyndade snabbt från svartklubben - men polis hann ikapp dem vid Enskifteshagen tio minuter efter att ha fått larmet. De var då sju, men bara sex greps eftersom en lyckades fly.

- Vi vet inte vem det är, säger Bo Albrektsson.

En 31-årig Malmöbo skulle ha medåtalats, men han sköts ihjäl på ett taxikontor i svartklubbens när-område för tre veckor sedan.

Alla brottsanklagade totalnekar.

- Förundersökningen har präglats av att de varit otroligt fåordiga. De har inte velat säga något om vad som hänt.

Männen binds till platsen genom blodspår - och eftersom flera vittnen pekar ut dem.

❍ Förmiddag: två stockholmare hyr en bil och kör ner till malmö. de tar in på scandic på Kaptensgatan. ❍ 22-01: möter upp fyra malmömän på krogen Vinnys på st: Knut. ❍ 01: traskar över amiralsgatan till cuba café. ❍ 02.20: misshandlar en man

händelseförloppet, enligt åklagaren

grovt på uteserveringen. ❍ 02.30: drar hem till den 31-årige malmöbon, som nu är avliden. ❍ 04.30: söker sig mot svartklubben på Norra grängesbergsgatan. ❍ 05.01: polis får larm om bråk. ❍ 05.10: sex personer grips, en hinner fly.