1 juli 2009
Källa: Sydsvenskan
Datum: 090523
KORTKAPARLIGA SPRÄNGD.

Åtalad kopplas till miljonhärvorMalmö.För första gången kan Malmöpolisen ha fångat en toppman i en kreditkortsliga.Den misstänkte kopplas samman till flera härvor och tros ha kommit över varor för miljonbelopp.- Vi är väldigt glada över att ha lyckats, säger Harald Runge, chef för Malmöpolisens bedrägerirotel.

I flera år har kriminella nätverk med bas i Malmö pytsat ut hundratals falska kreditkort i händerna på skuldsatta eller lättövertalade unga i regionen.Korten har använts till att hämta ut dyra tekniska apparater på varuhus över hela landet. Målvakterna har fått gå in och göra affärer med de falska korten, medan organisatörerna väntat utanför på godset.Förtjänsterna har sedan, i olika omfattning, delats mellan parterna.Men medan polisens jakt på målvakterna varit framgångsrik, har huvudmännen hela tiden sluppit undan.

Fram till nu.Igår åtalades tre män - varav åtminstone två anses stå högt upp i bedrägerihierarkin i Malmö.- Vi har hittat utrustning som styrker att de är organisatörer, säger Harald Runge.Utrustningen han talar om är specialmaskiner som kan tillverka kreditkort i större skala. De förvandlar blanka plastbitar till kort som lätt går att förväxla med äkta kreditkort och som har både fungerande magnetremsor och instansade kortnummer.Den förmodade huvudmannen - en 33-årig Malmöbo - greps under en bedrägeriturné till Stockholm. Förutom 45 färska fall kopplas han också samman med flera uppmärksammade härvor de senaste åren.

Bland annat ser utredarna kopplingar till den så kallade SAS-härvan förra året där flygbolaget lurades på över en halv miljon kronor i biljettintäkter via falska kontokortsuppgifter.Polisen har också skäl att tro att 33-åringen varit delaktig i de bedrägerier som ett exproffs från Malmö befanns skyldig till i vintras. Via falska kreditkort kom exproffset över nära en miljon kronor inom loppet av några veckor.

Under rättegången hävdade exproffset att han tvingats till bedrägerierna av tre beväpnade män.Men historien om de tre beväpnade männen avfärdas, i polisförhör med en misstänkt medhjälpare till 33-åringen, som en standardfras för att skydda toppmännen i organisationen.Trots alla misstankar och att polisen exempelvis funnit uttagskvitton från ex-proffset i 33-åringens hem, ställs han bara inför rätta för de nya bedrägerierna.Kammaråklagare Pernilla Trimmel anser sig bara kunna styrka att han gjort sig skyldig till kortbedrägerier för en kvarts miljon kronor.- Skulle man baka in allt hade det förmodligen rört sig om över en miljon.

Men, säger Harald Runge, vi kan inte bevisa mer.Sedan 33-åringen greps i slutet av januari har antalet kortbedrägerier i Malmö minskat, vilket Runge anser stärker att den gripne hade en betydelsefull roll:- Vi kan klart märka att det varit en tillbakagång på vissa korttyper.Även om den åtalade 33-åringen tros ha haft en hög position anses han inte ha lett verksamheten. Enligt en av de åtalade styrs de organiserade kortbedrägerierna av en ökänd kriminell gruppering som nationellt gjort sig känd för att ägna sig åt narkotikaaffärer och våldsbrott.

Att 33-åringen omger sig med våldsbenägna står klart. Då han greps var han i sällskap med flera personer i kretsen kring brödraskapet Wolfpack.Harald Runge beskriver nätverken som ägnar sig åt kortbedrägerier i Malmö som "en stor familj":- Det finns hela tiden kopplingar mellan olika personer.- Vi vet ju att det finns fler av 33-åringens kaliber och att det finns fler av högre dignitet, men det är inte alltid som vi har tillräckligt med bevis för att fälla dem.33-åringen nekar till brott.Källa: nyheter24.se
7/5 2009 13:02

Porrkungen Milton JO-anmäler polisen

Berth Milton blev upplyst efter att ha läst Svensk Maffia. 
Nu anmäler han polisen. 
I boken Svensk Maffia finns det en del som handlar om Max Åström, en polis som infiltrerade det kriminella fängelsegänget Brödraskapet. Samma gäng som utpressade Berth Milton, grundare av porrimperiet Private, 1997.

Enligt Milton framkommer det tydligt att Max Åström, som tidigare varit anställd som säkerhetsvakt hos Milton, och därmed polisen visste vad som pågick men undvek att ingripa i utpressningen mot honom. I stället väntade polisen med att agera tills utpressarna gick rakt in i fällan och senare kunde åtalas.

Porrkungen Berth Milton utsätts för utpressning av medlemmar i Brödraskapet

De var iförda västar med organisationen Brödraskapets logga
 
Men Berth Milton anser att polisens sena agerande lett till att han och familjen fått lida onödigt mycket. Efter att ha läst boken framkommer det också att det var Åström som var initiativtagare till det första "mötet".

"Åström ville komma upp på kontoret "för att prata". Milton förstod inte syftet med besöket, men ville ändå visa sig tillmötesgående mot en före detta anställd och erbjöd honom därför att komma upp på kontoret. Max Åström anlände några dagar efter telefonsamtalet tillsammans med två andra personer. Milton var då utomlands. Det framgick klart av personernas utseende, framtoning och klädsel att de tillhörde ett "gäng" och personalen upplevde besöket som mycket obehagligt. Någon tid senare när Berth Milton var på plats återkom Max Åström och de två andra personerna till kontoret. De var då iförda västar med organisationen Brödraskapets logga", står det i JO-anmälan.


Vid mötet erbjöd sig Åström och de två andra personerna att hjälpa Milton att "driva in en skuld" av en person de sett på "stan". Milton avböjde.

Hotade porrkungens tvååriga dotter
 
Cirka två månader senare väntade tre medlemmar i Brödraskapet på Berth Milton när han anlände till sitt kontor. Denna gång var inte Max Åström med. Denna gång hotade männen Milton och hans familj.

"Milton frågade vad saken gällde. Mannen som varit med även tidigare uttalade då ett hot riktat mot Milton, hans sambo och hans då tvååriga dotter. Hotet skulle inte realiseras om Milton betalade 400 000 SEK till Brödraskapet. En del av summan, 100 000 SEK, skulle överlämnas på en McDonald's restaurang påföljande dag och återstoden vid ett senare tillfälle. Milton upplevde situationen som synnerligen skrämmande och hotet som reellt och överhängande. Han gick med på att utbetala den begärda summan." 
 
Men efter att ha pratat med sin advokat beslutade Milton att vända sig till polisen. Så vid tiden för överlämnandet av pengarna kunde polisen gripa männen som senare dömdes vid Nacka tingsrätt.
I förundersökningen hördes Max Åström. Det framkommer då att Åström var initiativtagaren till det första mötet med Milton och att han berättat för de andra i Brödraskapet att han tidigare jobbat för Berth Milton. Men detta är helt nytt för Berth Milton.
Det var först när han läste sidan 178 i boken Svensk Maffia som det hela gick upp för honom.

"Polisens agerande är rättsvidrigt"
 
"Även ren utpressning förekom. Ett av offren var Berth Milton, ägare till porrimperiet Private Media Group. Det var någonstans i samband med detta som Max övergick från att vara passiv informatör till att aktivt driva på de andras brottslighet". 
 
"Berth Milton blev livrädd och ringde sin advokat. Denne rådde honom att gå till polisen, vilket han gjorde. Men tack vare Max visste polisen redan och planeringen för hur en fålla skulle kunna gillras var i full gång. Fast detta berättade polisen inte för Berth Milton, i stället sa de till Milton att spela med i utpressningen så skulle det nog lösa sig". (Wierup och Larsson, Svensk Maffia sid 178t).
 
Därför anmäler nu Berth Milton polisen till Justiteombudsmannen. Att de inte agerade måste ses som rättsvidrigt, menar porrkungen.

Källa: http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/107456-porrkungen-milton-jo-anmaler-polisen