1 juli 2009

Källa: Kristianstadsbladet

Datum: 090220

32-åring fick tio år för mordförsök

Den tredje gärningsmannen i Hammarslundsmålet dömdes på torsdagen tilltio års fängelse. Därmed är målet avslutat i tingsrätten. Vicechefsåklagare Pernilla Åström är nöjd med domarna.KRISTIANSTADI förra veckan dömdes en 20-årig kvinna till sex års fängelse och en29-årig man till nio års fängelse för människorov, mordförsök ochgrovt utpressningsförsök.

På torsdagen föll domen mot den tredjegärningsmannen, en 32-åring. Han fick tio års fängelse för sammagärningar.Jag är nöjd med domarna, sa vice chefsåklagare Pernilla Åströmefteråt.Pernilla Åström tycker att det varit en svår utredning där en grupppoliser och åklagaren fått lägga pussel av bevisen.Målsäganden, en 31-åring som hittades svårt misshandlad och skjuten påen villatrappa i Hammarslund på tisdagsmorgonen den 2 september ifjol, har varit mycket motvillig till att medverka i utredningen avrädsla för de åtalade.

Den dömde 29-åringen är medlem i den kriminellaorganisationen Brödraskapet Wolfpack.Idag lever 31-åringen med skyddade personuppgifter på hemlig ort.Med stor råhetI sitt slutanförande påminde Pernilla Åström om allvaret igärningarna. Om den stora råhet som präglade händelseförloppet.Hur en person lurats fram, misshandlats, blödande och bunden stoppatsi bagageutrymmet på en bil, dumpats på Ekenabben där den allvarligamisshandeln fortsatte.Det är ett mycket högt straffvärde på gärningarna, sa hon.

För 32-åringen yrkade hon på tio års fängelse, ett år längre än vad29-åringen dömdes till. Hon motiverade yrkandet bland annat med att32-åringen varit med under hela händelseförloppet och att det var påhans initiativ som mötet med målsäganden kom till stånd.Övertygande bevisningDen tredje domen i målet avkunnades muntligen vid lunchtid påtorsdagen. Då hade tingsrätten haft flera timmars överläggning pådenna sista rättegångsdag.Domstolen hade tidigare funnit bevisningen mot 32-åringen övertygande.För att kunna bedöma uppsåtsfrågan begärde rätten etträttspsykiatriskt utlåtande.

Detta visar att 32-åringen inte begått deåtalade gärningarna under allvarlig psykisk störning och kan därfördömas till fängelse. Han var heller inte sjuk så att han saknadeinsikt om vad som hände på måndagskvällen den 1 september förra året.Sitter inlåstaKvinnan och de två männen är frihetsberövade tills domen vunnit lagakraft.

Två sitter i häkte medan 29-åringen avtjänar ett annat fängelsestraffför att han, några veckor efter den här händelsen, försökt föra borten 22-åring i bil för att pressa honom på pengar.Alla har dömts mot sitt nekande. 32-åringens försvarsadvokat LennartMalmgren säger att domen kommer att överklagas till hovrätten.Man får tio års fängelse för mord. Detta är inte mord, sa LennartMalmgren.