1 juli 2009Källa: Göteborgs-Posten


Datum: 090128


Gängmedlem får 70 000 friades från inblandning i mord


- beviljas ersättning av staten


GÖTEBORG:


En ledande person i Brödraskapet Wolfpack får 70 000 kronori ersättning, efter att ha friats från inblandning i ett gängmord påHisingen. I dag vistas mannen på anstalt, sedan han dömts för ettvåldsattentat i Lilla Edet.34-åringen från Ale beviljas, av Justitiekanslern, kompensation förlidande, förlorad arbetsförtjänst och ombudskostnader.


Sammanlagtuppgår summan till 70 127 kronor.BSK-medlemmen misstänktes för skyddande av brottsling i samband medatt en tatuerare - med vissa Hells Angels-kopplingar - blev slagen ochknivstucken till döds på Ångpannegatan i januari 2007.34-åringen påstods ha förvarat och förstört offrets blodiga kläder ochsatt därför häktad i 72 dygn.


I tingsrätten fälldes mannen, ett beslut som upphävdes av hovrätten.Det är den domen som ligger till grund för JK:s ställningstagande.Skottsalva mot dörren34-åringen hade dock knappt lämnat polishuset på Skånegatan förrän hanåterigen ansågs delaktig i ett mycket grovt brott.En barnfamilj i Lilla Edet fick ytterdörren totalt sönderskjuten. Fyraindivider ur Wolfpackgrupperingen åtalades. Målsäganden hade tidigarevittnat mot 34-åringen.


Skottlossningen skulle, enligt polisen, vara en utstuderad hämndaktionoch en del av en utpressning på 280 000 kronor.I februari 2008 dömdes 34-åringen, som anstiftare och ordergivare,till fem och ett halvt års fängelse. Han hade "gett prov på osedvanlighänsynslöshet" genom att iscensätta dådet.Den som ledde förundersökningen var chefsåklagare Barbro Jönsson.Alltså samma tjänsteman som under utredningens gång utsattes för enbombattack mot sitt hem i Trollhättan.


Två häktadesHäromdagen häktades två män från Malmö, en 25-åring och en 24-åring, ijust det ärendet. De anklagas för mordförsök och allmänfarligödeläggelse. Länskriminalens teori är att männen från Skåne handlat påuppdrag av någon som haft ett stort intresse att skada och skrämmachefsåklagaren.Redan 2004 drev Barbro Jönsson framgångsrikt ett monumentalmål mot 16män i Brödraskapet.


Ersätts för lidandetMen oavsett bakgrund så har Justitiekanslern i veckan bestämt att34-åringen skall tilldelas 26 000 kronor för lidandet som detoberättigade frihetsberövandet innebar våren 2007.Dessutom tillerkänns mannen 41 424 i förlorad arbetsförtjänst. Hanjobbade då, enligt sin egen ansökan, som snickare med en timlön på 112kronor. Detta styrks via intyg av 34-åringens dåvarande arbetsgivare.