25 apr. 2014

Brödraskapets fiender ”Lejonen” åtalade för narkotikabrott

Uppdaterad 2014-04-24 16:12. Publicerad 2014-04-24 11:24
 
De har vapen, knark – och inget att förlora. Männen bakom Hässelbygänget ”Lejonen” åtalades på torsdagen för grovt narkotikabrott. Utredningen tecknar en dyster bild där kändisar, ”vanligt folk” och fotbollshuliganer finansierat extremvåldet i förorten genom kokainköp.
De har vapen, knark – och inget att förlora. Männen bakom Hässelbygänget ”Lejonen” åtalades på torsdagen för grovt narkotikabrott. Utredningen tecknar en dyster bild där kändisar, ”vanligt folk” och fotbollshuliganer finansierat extremvåldet i förorten genom kokainköp.
De kallas ”Lejonen” och är ett kriminellt gäng som består av unga, orädda män som haft siktet inställt på att ta över narkotikamarknaden i förorten. Vägen dit har kantats av extremt våld.
– De har accepterat riskerna som det kriminella livet innebär, med hotbilden från andra kriminella och vetskapen om att ”då och då kommer jag att åka in i fängelse”. Och de som lever som att de inte har något att förlora är de allra farligaste, säger Stefan Edin kriminalkommissarie vid narkotikasektionen i Västerort.

Av 60-talet skjutningar som inträffat i Västerort har minst hälften haft ursprung i kriminella konflikter. Ett stort antal av dessa har enligt polisen koppling till Lejonen.
– Den beväpningen vi har sett, av automatvapen och annat, gör att de besitter ett våldskapital som inte kan bli så mycket större om man inte skaffar sig en granatkastare. I kombinationen med att de har nära att ta till våld för att upprätthålla sin trampade heder gör dem väldigt farliga, Stefan Edin.
Den 20 oktober i fjol bromsade två mopeder in framför gatuköket Plusgrillen i Tensta och öppnade eld. Sammanlagt fyra personer skadades, en person så svårt att han tvingades amputera benet. Efteråt kunde polisen konstatera att offret befunnit sig vid fel plats på fel tid.
Polisen misstänker att personer ur Lejonen låg bakom skottsalvorna. Men utredningen lades ned.
– Vi har vänt på alla stenar men inte kunnat bevisa vem eller vilka som har begått det här brottet. Det finns en rädsla för dem, och det gör det svårt att få fram uppgifter, säger åklagare Sara Nilsson.
Polisinsatsen mot gänget inleddes redan i augusti. Medvetna om att det är svårt att få såväl vittnen som offer att ställa upp blev taktiken att bygga insatsen kring självbärande brott, brott som kan hålla i rätten oavsett om målsäganden och vittnen medverkar.
– Våldet är bara ett symptom. Orsaken är narkotikahandeln. Den blev vår väg in,, säger Stefan Edin.
Genom telefonavlyssning och fysisk spaning samlades bevis för narkotikabrott. Men efter Tenstaskjutningen vågade polisen av rädsla för mer blodspillan inte vänta längre.  Den 24 oktober slog de till. I en samordnad insats greps sammanlagt 11 personer.
På torsdagen åtalades de för grovt narkotikabrott. De misstänkta förnekar brott och har tigit sig igenom förhören sånär som på frasen ”ingen kommentar”. Därför kommer telefonavlyssningen och den fysiska spaningen att vara avgörande.
Enligt åklagaren har försäljningen av narkotika skett under förespeglingen om att det rört sig om taxiresor. Under namnen ”Taxi Tony” och ”Fred” har gänget skickat ut sms till presumtiva köpare:
”Kommer ha lite mycket att göra idag, hör av er i god tid mvh taxi-Tony” och ”tja här gärna av er snart om ni behöver skjuts kommer inte vara ute så sent idag mvh Tony” är några exempel ur förundersökningen.
Köparna har sedan fått narkotikan levererad till valfri plats.
– Man har bedrivit aktiv marknadsföring av kokainet. Genom mass-sms har man skickat signal om att det finns kokain att sälja. I praktiken har det varit enklare att få tag i kokain – om man stått på den här kundlistan - än att få tag i alkohol.
Sammanlagt 21 köpare har åtalats, men flera förundersökningar pågår fortfarande. Bland kunderna finns såväl kändisar från Stureplan, som fotbollshuliganer och ”vanligt folk”, enligt Stefan Edin.
– Man har medvetet eller omedvetet, köpt narkotika direkt av personer som är involverade i extremt våld. Det innebär att man underblåser en våldsspiral, i tron om att man beställer en hämtpizza.
Elisabeth Anestad, polismästare i Västerort:
– Den här grupperingen har ägnat sig åt grov kriminalitet och för att finansiera sina vapenköp har man sålt narkotika. Genom att handla av dem har man finansierat våld, extremt våld, i förorten. Den kopplingen tror jag inte många gör, säger Elisabeth Anestad.
Alla i gänget är inte borta från gatan, enligt Stefan Edin. Men med toppskiktet bakom galler har våldsamheterna upphört och tryggheten återvänt till Hässelby. Men lugnet kan vara bedrägligt - när några gängmedlemmar försvinner öppnas plats för nya. Polisen är därför nu särskilt uppmärksamma på rekryteringsförsök bland ungdomar i området.
– Det finns en oro att det ska komma nya, yngre förmågor. Vi jobbar därför vidare med stadsdelen och socialen för att hitta ungdomar som vill följa i deras spår, för att tidigt kunna sätta in insatser, säger Elisabeth Anestad, polismästare i Västerort.
Rättegången startar 5 maj i Solna tingsrätt och beräknas pågå till slutet av juni.

Marijana Dragic

Persbrandt döms till fängelse i knarkmål

Uppdaterad 2014-04-15 11:48. Publicerad 2014-04-15 11:09
Skådespelaren Mikael Persbrandt, 50, dömdes på tisdagen till fem månaders fängelse för narkotikabrott. Han döms för innehav av 12 gram kokain. Persbrandt kommer att överklaga domen.
Skådespelaren Mikael Persbrandt, 50, dömdes på tisdagen till fem månaders fängelse för narkotikabrott. Han döms för innehav av 12 gram kokain. Persbrandt kommer att överklaga domen.
I maj förra året beställde någon kokain från Mikael Persbrandts mobiltelefon. Skådespelaren har förnekat att det var han som ringt. Hemma i villan på Värmdö ligger telefoner lite varstans och vem som helst som varit hemma hos honom kan ha använt någon av hans mobiltelefoner.
– Jag har inte ringt de här samtalen till det här numret och har varken beställt taxi eller kokain, svarade Persbrandt.

Stockholms tingsrätt köpte inte den förklaringen. Trots att Persbrant inte togs med kokainet på sig anser rätten det bevisat att det var han som köpte knarket.
Persbrandt har inte personligen fått sin telefon avlyssnad. Bevisen som presentrerats mot honom består bland annat av  buggade samtal där langarna diskuterar vad Persbrandt köpt och hur den kända filmstjärnan är som person.
En av langarna beskrev Persbrandt som ”lite VIP” och berättade att ”MP” den aktuella veckan handlat på kredit för ”12 lax”. Det framkom också att MP an alltid brukade köpa narkotika för 10–15 lax och att han alltid betalade.
Vidare framkom i samtalet, skriver tingsrätten, att Mikael Persbrandt hade gett langarna presenter och erbjudit dem att köra hans ”GTR” och att MP bodde ”ute i ingenstans”, utåt Värmdö, där det inte fanns några bankomater.
Totalt elva män i åldrarna 26–59 år åtalades i narkotikahärvan där försäljnigen ägt rum med en taxiverksamhet som täckmantel.
Längst straff – 10 års fängelse – fick en 29-åring och en 30-åring för bland annat grovt narkotikabrott.
Mikael Persbrandts advokat Per Liljekvist säger till DN att han kommer att överklaga tingsrättens dom.
– Domen överklagas i dag. Mikael Persbrandt förnekar brott och delar inte tingsrätten värdering och analys av det som har förekommit i målet, säger Per Liljekvist.
Hur ser ni på de avlyssnade telefonsamtal som använts som bevisning i målet?
– Det kan synas besvärande, men är inte en fullgod och robust bevisning mot någon förnekar brott.