28 sep. 2012

Åtalas för cigarettfiffel

Före detta advokat pekas ut som huvudman i stor härva

Göteborgs-Posten 2012-09-01 Sida: 11 - Sektion: Nyheter - Del: 1

Författare: Per Sydvik E-post: per.sydvik@gp.se

GÖTEBORG:
 
Ex-advokaten Mats Olausson åtalades i går grovt skattebrott och grov oredlighet mot borgenär. Han anses vara huvudman i två cigaretthärvor där vinsten kan ha blivit närmare 20 miljoner kronor.

Affärerna liknar tidigare punktskattebedrägerier där organiserad brottslighet varit inblandad.
 Mats Olausson, som suttit frihetsberövad sedan 15 mars, var när han greps en av Västsveriges mer kända brottsmålsadvokater. I MC-kretsar beskrevs han som innehavare av ”bikerjuridisk specialkompetens”.


15 dagar efter gripandet, då han blivit häktad, begärde han utträde ur advokatsamfundet.


Skattebrottet består, enligt åtalet, i att han medverkat i inköp av 8,8 miljoner cigaretter från Rumänien. Cigaretterna har sålts utan att skatt betalats. I ett annat bolag har Olausson varit med och skaffat tillstånd för hantering av 250 000 cigaretter. Men i januari i år kom 9,4 miljoner cigaretter till bolaget. Fem dagar senare är Olausson med och säljer bolaget, inklusive cigaretterna, till personer som han inte vet identiteten på.


Samma dag lastas hela cigarettlagret på en falskskyltad lastbil och körs iväg.
 Vart pengarna - en vinst på cirka en krona cigaretten - tagit vägen är okänt.
 - Det finns en organisation runt detta, som tar emot och får avsättning för cigaretterna. Den har vi inte lyckats spåra, säger Lars Lithner, vice chefsåklagare på ekobrottsmyndigheten.


 I utredningen finns ett telefonsamtal från hemlig avlyssning mellan Olausson och en tidigare klient, i fängelse. Samtalet skedde i februari i år, en knapp månad innan advokaten greps.
 I samtalet diskuteras olika personer, välkända inom gängkriminalitet. Olausson kallar en person inom Brödraskapet för ”en fantastisk person” och fortsätter:


- Jag ska inte säga för mycket här i telefon, men jag kan säga så här...att...han blir president nu för BSK Göteborg och han.../.../alltså han är ju inte som (x), han är mer pang på, va.

Därefter berättar advokaten för sin tidigare klient att ”presidenten” värvat en viss person och fortsätter:


- För dom ska bygga upp en...en helt ny organisation i Göteborg som inte är inriktad på...på konflikt, va, utan på samarbete och nätverksbyggande och så in i helvete mycket stålar...


Om detta säger åklagare Lars Lithner:
 - Om man är advokat ska man inte förmedla kontakter till Brödraskapet Wolfpack och framförallt inte ett upplägg där man ska ’tjäna så in i helvete mycket stålar’.


Mats Olausson medverkade i ett kortare förhör när han greps, därefter har han tigit sig igenom utredningen.
Han har blivit tillfrågad en eller två gånger i veckan om han ändrat sig men det har han inte gjort. Som jag uppfattar det förnekar han brott, säger Lars Lithner.


Rättegången kommer att hållas i Varbergs tingsrätt, med preliminär start 10 september.
 Förutom ex-advokaten är två män medåtalade: en 45-åring för grov oredlighet mot borgenärer (bolagsplundring) och en 47-åring för medhjälp till det brottet.

GP har sökt Olaussons försvarare advokat Peter Carlström.


Billboard:

Vart pengarna - en vinst på cirka en krona cigaretten - tagit vägen är okänt
Bildtext:
- Leif GW Persson. Populär. I Mats Olaussons hem fann polisen hälsningar från kända gäng.