10 aug. 2012

37-åring åtalas för knark i frysen

Göteborgs-Posten 2012-07-26                  Författare: Per Sydvik

I frysen låg 1,6 kilo amfetamin, i sängstommen en halvautomatisk automatkarbin och i medicinskåpet 80 000 enheter dopningspreparat.


För dessa innehav åtalades i går en 37-årig ledare inom den kriminella organisationen Brödraskapet.


Fynden i mannens bostad i Ale gjordes i maj sedan han stoppats i en fordonskontroll på E45:an. I bilen fanns bland annat en knogkniv.


Misstankarna mot mannen rubriceras grovt narkotika-, grovt vapen- respektive grovt dopningsbrott.


Åtalet omfattar även urkundsförfalskning (förfalskade id-kort) och tre hälerier.


 Mannen frigavs i höstas från ett fem och ett halvtårigt fängelsestraff. Det rörde sig om en utpressning mot en man som vittnat mot honom. Kulmen blev en skjutning i september 2007 då elva pistolskott sköts genom den utpressades lägenhetsdörr i Lilla Edet.


Inne i lägenheten fanns en tre-årig pojke vars mamma kastade sig över pojken och skyddade honom med sin egen kropp.


37-åringen stod åtalad för dådet tillsammans med tre andra män med anknytning till Brödraskapet.


Strax innan åtalet mot männen skulle lämnas in av chefsåklagare Barbro Jönsson sprängdes ytterdörren till hennes bostad i Trollhättan, den 20 november 2007.


Två män från Malmö, med anknytning till Brödraskapet, kom att dömas för sprängningen.


37-åringen hävdar i polisförhör att han köpt amfetaminpartiet dagen innan det hittades av polisen, av en person han inte vill namnge, för 130 000 kronor.


Automatkarbinen säger han sig ha fått ”av vänner från ett annat land” som han mött i Uddevalla i maj. Polisen har kunnat klarlägga att vapnet, av märket Sako, stulits i Finland. Hos mannen fanns även en halvautomatisk pistol.


Mot bakgrund av den senaste tidens debatt om den stora tillgången på vapen bland kriminella, säger vice chefsåklagare Daniel Edsbagge att han skulle välkomna att domstolarna använde det utrymme han menar finns också med nuvarande lagstiftning för strängare straff för vapenbrott.


- För dessa grovt kriminella personer är tillgången på vapen oerhört viktig. De lever på sitt våldskapital och för att uppehålla det behöver de vapnen.


Rättegången mot 37-åringen kommer att hållas i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal. Den omfattar också en 24-årig medåtalad som förutom flera hälerier också är misstänkt för stöld av fyra BMW-bilar från en bilfirma i Uddevalla den 30 april.