16 maj 2012

Rättegången mot Brödraskapet avslutad

Södermanlands Nyheter
Åklagarna yrkade på långa fängelsestraff när rättegången mot de två Nyköpingsbor som kopplas till den kriminella organisationen Brödraskapet avslutades på onsdagen.

Enligt åklagarna, Katarina Folestad och Ida de Luna Sjöholm, är det försvårande att de två männen hade Brödraskapet västar på sig under de misstänkta ut-pressningsför-söken. - Kopplingarna till Brödraskapet förstärkte hoten markant, sa Ida de Luna Sjöholm under sin slutplädering. Åklagarna yrkade på att den misstänkte 25-åringen ska dömas till två års fängelse för två fall av utpressningsförsök och två fall av övergrepp i rättssak.

Den misstänkta 31-åringen bör dömas för samma brott, men eftersom han har varit mindre drivande kan straffet stanna på fängelse i ett år och sex månader, anser åklagarna. 25-åringen och 31-åringen har nekat till brott under utredningen och rättegången. De har medgett att de befunnit sig på de platser som åklagarna påstår, men berättat att de enbart har försökt få tillbaka pengar som de lånat ut till en del av målsägandena.

Några hot har inte förekommit, hävdar de. - Ett vittne har berättat att han hörde hot. Men det finns en risk att hans minne har färgats av saker han fått höra i ett senare skede, sa Peter Mutvei, som försvarar 25-åringen. Försvarsadvokaterna yrkade på att deras klienter ska frias. Nyköpings tingsrätt beslutade att de ska stanna kvar i häktet.

Dom meddelas den 19 oktober. "Kopplingen till hoten markant" Brödraskapet förstärkte