16 maj 2012

Här föll startskotten för gängkrigen

Göteborgs-Posten 2011-07-04
Författare: Peter Linné

GÖTEBORG: Det var en sällsynt varm sommarkväll, den 4 juli 2001. Barnfamiljerna trängdes på Näsets sandstrand. 19.05 studsade pistolkulorna mellan klipporna, ut bland vanligt folk. Det blev startskotten för gängstridernas Göteborg.


I dag är det exakt tio år sedan den undre världen gjorde sin offentliga entré på Västkusten. Tidigare hade yrkesförbrytare hanterat sin illegala verksamhet mer i det dolda; runt svartklubbar, i källare och garage.


FÖR DE FYRA unga män som var inblandade i skjutningen på Näset - tre från den så kallade Naserligan och en ur Original Gangsters - har livet mer eller mindre havererat i fortsatt kriminalitet.


• Jusuf Hani (född 1980) är inburad för delaktighet i mångmiljonstöten mot Norsk Kontantservice i Stavanger 2004. Kuppen slutade med att en norsk polis dödades.


• Bäste kompisen Ikmet Kodzadziku (också född 1980) sitter på samma anstalt, dömd till 11 år för medverkan i det väpnade rånet.


• Deras kamrat (född 1974) fälldes - i sällskap med nyligen mördade Xheladin Purava - för förberedelse till mord 2008. Utsläppt i höstas.


• Hamdi Tacettin (född 1976) i OG:s inre kärna hade växt upp tillsammans med grundaren Denho Acar i Bergsjön. Han greps i Uppsala 2005 efter ett mordförsök, vilket resulterade i 12 års fängelse.


Andra har fyllt de hål dessa fyra män lämnat efter sig.


DET BÖRJADE som en rivalitet mellan bossarna Naser Dzeljilji och Denho Acar. I kölvattnet av händelserna på badplatsen tvingades den ene se sin videobutik sprängd och den andres fina Mercedes gick dagen efter upp i rök.


Begreppet gängkrig myntades. Det var Naser-ligan mot OG. Men snart klev nya aktörer in på scenen. Det var i första hand en mc-klubb som rubbade balansen.


2002 byggde forne slaktaren och kocken Mehdi Seyyed upp en avdelning av Bandidos underorganisation X-Team, i ett industriområde i Askim.


I mars 2004 förlorade en medlem sin ena underarm när han placerade en handgranat vid hjulet på ett fordon på Ankargatan i Majorna. Bilen disponerades då av Original Gangsters temporäre ledare.


Hux flux var det X-Team vs OG.


GORAN KOTARAN var en av Balkans mest lovande handbollsspelare, men satte punkt för idrottskarriären och inledde en som yrkesmördare. Därmed hade Original Gangsters något som skapade fasa, en torped från forna Jugoslavien, en kille som överlevt krig och agerade därefter.


• Han sköt en 18-åring genom en neddragen persienn i Gårdsten - när han var ute efter pojkens storebror, knuten till X-Team.


• Ett par månader dessförinnan hade han slagit ihjäl och dränkt en annan ung man i Säveån.


Goran Kotaran dömdes skyldig och skickades ut ur Sverige. Sedermera visade det sig att han utfört ytterligare ett par mord i hemlandet Bosnien. Det var medlemmar av denna typ som gjorde att OG fick respekt bland konkurrenterna.


UTPRESSNING blev en av födkrokarna för gängen. Och vettskrämda offer dumpades utefter vägen.


Här är några av alla de oskyldiga som drabbats. De är beviset på att kriminella nätverk numera är ett betydande samhällsproblem:


Krögarparet Garakoei drevs ifrån sin rörelse av Bandidos. Affärsmannen Dan Tervaniemi utsattes för Tigrarnas hämnd och vågade inget annat än att sälja restaurang Avenyn 10. Siba-direktören Fabian Bengtsson kidnappades av personer i Naser-ligans utkant. Bröderna Ödman på Pannrummet Kök och Bar fick sitt lunchställe i Gamlestaden sönderbombat av män med anknytning till OG.


Just sprängladdningar är en metod som grov organiserad brottslighet ofta nyttjat. Den allvarligaste detonationen, den som riskerat att orsaka mest skada, inträffade bara ett par meter från Vasaplatsen.


Vaktchefen på innekrogen Nivå parkerade alltid sin Audi en bit in på Storgatan. Individer inom Bandidos hade placerat en granat under ena framdäcket.


Under lunchrasten small den. En kvinna med rullator höll på att knockas av kringflygande föremål, liksom en ung mamma med barnvagn och en frisör som råkade titta ut ur sin salong.


Den nya verkligheten hade hälsat på i hjärtat av Göteborg. För att någon nekats inträde på en klubb.


Att det faktiskt gick att sätta dit Bandidosmedlemmar för den allmänfarliga ödeläggelsen berodde på en avhoppare, som övergav den ”överreklamerade kamratkänslan” och berättade allt för polisen.


Bomber och granater har använts flitigt. Det mest systemhotande dådet riktades mot chefåklagare Barbro Jönsson vid hennes hem i Trollhättan. Hon hade vid tidpunkten drivit ett par processer mot Brödraskapet.

En av de myndighetsföreträdare som stått på barrikaderna i kampen mot kriminella gäng i Västsverige skulle tystas. Det lyckades så till vida att Jönsson i dag arbetar med helt andra saker inom polisen.


Två unga medlemmar i Brödraskapet från Malmö, greps och fälldes i domstol. Rädslan försvinner emellertid inte för att en tingsrättsdomare fattar ett beslut.


DEN TYNGSTA organisationen har mestadels suttit relativt stilla i båten. Underhuggarna i Red & White Crew väsnas, fullvärdiga medlemmar i Hells Angels ligger lågt.


När Bandidos pressar 25 000 kronor av en fattig pizzabagare på Hisingen och samtidigt riskerar fleråriga straff, slår tjuvar med HA-koppling till mot långtradarsläp innehållande 500 plasma-tv till ett värde av 4-5 miljoner kronor.


Och ingen av beställarna kan dömas till mer än ett knappt år innanför lås och bom, för häleri.


Ungefär så ser strategierna ut.


Hells Angels gör stora pengar och behöver sällan bruka grovt våld.


PÅ SENARE ÅR framträder ett allt tydligare mönster: unga män i de olika stadsdelarna accepterar inte att ta order av mc-gäng, fängelsegäng eller etniska gäng. De har valt sin egen väg.


Backa, Tynnered, Biskopsgården, Bergsjön och Gårdsten har egna maffialiknande konstellationer, som styr sina barndomskvarter och som inte släpper in några utomstående. Grupperna består av grabbar bott i samma trappuppgång och gått i skolan ihop, som känner varandras syskon och vänner, som spelat i samma fotbollsförening och begått sina allra första brott ihop.


Den svenska varianten av Bronx i New York och East LA i Los Angeles är under uppsegling.


I dag, tio år efter Näset, är det inte längre två eller tre sammanslutningar som bråkar om de kriminellas marknadsandelar i landets näst största kommun. Nu finns det ett 20-tal som uppfyller EU-kriterierna för grov organiserad brottslighet.


Tre avdelningar av Hells Angels, samt underorganisationerna Red & White Crew och Red Devils.


Två avdelningar av Bandidos, samt underorganisationen X-Team.


Etniska gäng såsom nätverket Naserligan.


Fängelsegängen Original Gangsters, Asir och Brödraskapet.


Geografiska gäng som Gårdstensalliansen och Tigrarna, Angered (emellanåt innehållande samma personer) samt lokala grupper i Backa, Biskopsgården och Tynnered.


Enstaka medlemmar av nationella Black Cobra och organisationen 187.


Krögarparet Garakoei drevs bort. Bröderna Ödmans lunchställe blev söndersprängt och Fabian Bengtsson kidnappades.


De senare åren är mönstret tydligt: unga män vägrar ta order av mc-gäng. I stället bildar de egna maffialiknande organisationer.