16 maj 2012

Fängelse för Brödraskapsmän

Södermanlands Nyheter 2011-10-20Författare: Roger Sundberg

NYKÖPING Två män med kopplingar till det kriminella gänget Brödraskapet dömdes på onsdagen till fängelse. Domen välkomnas av polisen. - Den visar att det lönar sig att anmäla gäng, säger Bengt Jansson, chef för polisens enhet för grova brott i
...Nyköping. Enligt tingsrätten är det bevisat att männen, 25 och 32 år gamla, har försökt att pressa flera människor i Oxelösund och Nyköping på pengar. De döms till fängelse i ett år respektive tio månader.

Bakgrunden till utpressningsförsöken var att männen lånat ut pengar till två personer. När de inte fick tillbaka sina pengar i tid, började de att utpressa släktingar.

När männen sökte upp släktingarna hade de på sig västar från Brödraskapet, skriver domstolen och menar att brottsligheten därför har anknytning till organiserad brottslighet.

Den skräck som flera av de drabbade personerna har känt gör brottsligheten extra allvarlig.

- Brottsligheten har på ett mycket negativt sett helt förändrat livssituationen för flera familjer. Till följd av detta har brottsligheten ett högt straffvärde, står det i domen.

Bengt Jansson, vid polisen i Nyköping, är nöjd med domen och menar att den ger en viktig signal till allmänheten.

- Det är bra att männen döms till fängelse. Det visar att det lönar sig att anmäla den här typen av brottslighet och att man inte ska vara rädd för att göra en anmälan, säger han.

Enligt domstolen är det också bevisat att männen hotat de drabbade med våld om de vände sig till polisen. En av männen ska bland annat ha sagt att det skulle bli "tio resor värre" om en anmälan gjordes.

Förutom att männen döms för utpressningsförsök fälls de därför också för övergrepp i rättssak. Männen ska även betala skadestånd till två av de drabbade på sammanlagt 60 000 kronor.

32-åringen döms även för dopningsbrott och brott mot vapenlagen. I hans hem hittade polisen sex skarpa patroner och en del dopningspreparat i samband med en husrannsakan.

{Brödraskapet började som ett renodlat fängelsegäng men fick mycket snart en avstickare i form av Brödraskapet MC. {Brödraskapet MC finns inte i dag men gänget har fort-

Tre Brödraskapsmän i Nyköping

farande en organisation utanför fängelsemurarna. {Brödraskapet i Nyköping ska enligt uppgifter till SN bestå av de två dömda männen samt ytterligare en person.