16 maj 2012

De misstänkta nekar till brott

Södermanlands Nyheter 2011-09-30Författare: Roger Sundberg

De två misstänkta männen nekar till brott. Under rättegången medgav de att träffat de personer som enligt åklagarna har utpressats, men de förklarade att de bara ville ha tillbaka pengar som de lånat ut.
- Jag har sökt efter honom för att få mina pengar. Men jag har aldrig hotat honom på något sätt, sa 25-åringen om anklagelsen att han ska ha försökt att utpressa en Nyköpingsbo på 200 000 kronor.

Han berättade också att han hade sökt upp mannens pappa på en parkeringsplats tillsammans med den misstänkta 31- åringen. Men inte heller då förekom några hot, försäkrade han.

- Det var ett helt lugnt samtal.

Jag ville bara veta var hans son befann sig.

Den misstänkta 31-åringen befann sig i bakgrunden när 25-åringen gick fram till pappan, och hävdar att han aldrig hörde vad 25-åringen och pappan diskuterade.

- Han har inte sagt någonting på parkeringsplatsen. Det kan knappast vara brottsligt att bara stå där, säger 31-åringens försvarsadvokat Staffan Fjellström.

Männen nekar också till utpressningsförsöket i Oxelösund.

Även där ska de bara ha försökt att kräva tillbaka en skuld och de ska aldrig ha hotat någon.

Under rättegången medgav 31- åringen att han är hangaround till Brödraskapet. Den åtalade 25-åringen hävdade att han inte har någon koppling till organisationen.

Men flera personer som berättade om utpressningsförsöken vittnade om att båda männen haft Brödraskapets västar på sig.

Bad standing

►En person som lämnar ett kriminellt gäng i bad standing, anses ha något otalt med gänget. Motsatsen är att lämna gänget i god standing.

Brödraskapet bildades ur- sprungligen som ett renodlat fängelsegäng.

►Under en period hade gänget också en egen mc-klubb. I dag finns mc-avdelningen inte längre kvar.