16 maj 2012

Brödraskapet kan ha etablerat sig i stan

Södermanlands Nyheter 2011-08-31Författare: Roger Sundberg

NYKÖPING

Den kriminella organisationen Brödraskapet kan vara på väg att etablera sig i Nyköping. Två Nyköpingsbor som kopplas till gänget är häktade för utpressningsförsök i både Nyköping och Oxelösund. 

Enligt uppgifter till SN hade männen, en 31-åring och en 24åring, Brödraskapets västar på sig när de misstänkta utpressningsförsöken genomfördes.

- Det betyder med all säkerhet att de är med i Brödraskapet. De skulle aldrig våga ha på sig västarna annars. Men det är osäkert vilken ställning de har i gänget, säger en polis till SN.

Brödraskapet beskrivs ofta som ett av de mer våldsamma kriminella gängen i Sverige.

För två år sedan dömdes till exempel två män som kopplas till Brödraskapet för ett sprängattentat 2007, som riktades mot den dåvarande åklagaren Barbro Jönsson i Trollhättan.

Polisen i Nyköping är mycket angelägen om att organisationen inte ska få fäste i kommunen.

- Etablerar de sig här blir de mycket svåra att bli av med. Förhoppningsvis ska den pågående utredningen sätta stopp för det, säger en polis till SN.

De brott som de häktade männen misstänks för är typiska för gängkriminalitet. Förutom försök till utpressning handlar det om övergrepp i rättssak och stöld.

Det är känt att de västar som bärs av medlemmar i en del kriminella gäng - som till exempel Brödraskapet - kan användas för att utöva utpressning eller tysta vittnen.

- De behöver nästan inte framföra direkta hot. Med hjälp av västen går budskapet fram ändå.

Förutom de två häktade männen kopplar polisen ytterligare en Nyköpingsbo, en 30-årig man, till Brödraskapet.

Sannolikt är de tre männen inte fullvärdiga medlemmar utan så kallade supporters eller hangarounds. De brott som två av männen misstänks för kan ha begåtts i en strävan att få fullt medlemskap, bedömer en polis.

- Det är vanligt att supporters måste begå brott för att bli fullvärdiga medlemmar. Därför är de ofta väldigt brottsaktiva.

De två männen häktades av Nyköpings tingsrätt i förra veckan. 24-åringen misstänks för två utpressningsförsök och två fall av övergrepp i rättssak. 31-åringen misstänks för medhjälp till samma brott.

24-åringen misstänks dessutom för en stöld.

Åklagare Ida de Luna Sjöholm har nu till den 9 september på sig att väcka åtal mot männen. Men hon är osäker på om utredningen kommer att vara klar till dess.

-Troligen kommer jag att begära mer tid, säger hon.

"Etablerar de sig här blir de mycket svåra att bli av med"

Detta är Brödraskapet
{Bildades 1995 som ett renodlat fängelsegäng av fångar på Kumla. {I slutet av samma år närmade sig frigivna medlemmar i Brödraskapet mc-gänget ASA MC. Resultatet blev att Brödraskapet MC bildades (MC-klubben las sedan ned 1998). {Genom åren har Brödraskapets aktivitet utanför landets fängelser gått upp och ner. Gängets position innanför fängelsemurarna beskrivs som stark.