16 maj 2012

Åtal mot misstänkta gängmedlemmar

Södermanlands Nyheter 2011-09-17Författare: Roger Sundberg

NYKÖPING Två Nyköpingsbor som kopplas till det kriminella gänget Brödraskapet åtalas för två fall av försök till utpressning. Enligt åtalet har de hotat ett av sina offer med att Brödraskapet har satt ett pris på hans huvud.
Under sommaren försökte de två misstänkta gängmedlemmarna, 25 och 31 år gamla, kräva två privatpersoner på stora summor pengar, enligt åtalet.

I det ena fallet ska de ha krävt mellan 100 000 och 200 000 kronor av en Nyköpingsbo genom att bland annat hota honom med att Brödraskapet satt ett pris på hans huvud.

Enligt åtalet sökte de misstänkta männen dessutom upp en anhörig till mannen, pekade på Brödraskapets emblem på sina västar och förklarade att någon i mannens familj måste betala.

Även i det andra fallet ska männen ha hotat anhöriga till sitt utpressningsoffer, bland annat genom att säga att"vi skiter i lagen" och"vi kan bara komma ut och hämta dig". Fredrik Wallén, Sörmlandspolisens presstalesman, tycker att det är viktigt att de två männen åtalas.

- Det är alltid viktigt att vi polisiärt lyckas klara upp grova brott. Om de misstänkta dessutom är medlemmar i något gäng finns det en extra bonus, säger han. När det handlar om kriminella gäng kan nämligen ett åtal och en eventuellt fällande dom ha en förebyggande effekt, förklarar Fredrik Wallén.

- Vi vill ju försöka hindra gängens nyrekrytering. Det är klart att det blir mindre intressant att vara med i ett gäng om gängmedlemmarna hamnar i fängelse. Samtidigt poängterar Wallén att de två misstänkta männens kopplingar till den kriminella organisationen inte är bekräftad, trots att de enligt åtalet har haft gängets västar på sig.

- Vi vet att en del personer använder sig av sådana här emblem bara för att vara speciella på något sätt. Bara för att man har en väst innebär det inte med automatik att man är med i ett gäng.

Andra inom polisen tror dock inte på den teorin, utan säger att männen aldrig skulle våga använda Brödraskapets västar utan att också vara medlemmar i organisationen.

De två männen har under polisförhören nekat till brott och hävdat att de bara har försökt få tillbaka pengar som de själva och andra har lånat ut. Några hot har inte förekommit, har de sagt.

Däremot förklarar en av dem att han förstår att en del kan ha blivit rädda för deras västar.

Brödraskapet

{Brödraskapet började i början på 90-talet som ett renodlat fängelsegäng men fick mycket snart en avstickare i form av Brödraskapet MC.

Brödraskapet MC finns inte i dag men gänget har fort- farande en organisation utanför fängelsemurarna.

Under 90-talet var Brödraskapet mycket aktivt även utanför fängelsemiljön. I dag är organisationen mindre aktiv utanför landets fängelser.