6 sep. 2010

Leif Axmyr Fängslad sedan 1982 - vart har tjuvhedern tagit vägen

Mannen som suttit ett kvarts sekel i fängelse för ett dubbelmord.Leif Axmyr dömdes till livstid för att ha mördat två människor 1982. Med sina 27 år i fängelse är han den person i Sverige som har suttit inne längst tid på ett obestämt straff. Nu har han fått sitt straff tidsbegränsat.

Axmyr höll på tjuvhedern och teg

Leif Axmyr dömdes till livstids fängelse för morden på sin före detta flickvän och sonen till Sveriges finansminister ( 1990/91) Allan Larssons i Gävle 1982. Paret mördades i en lägenhet, efter ett bråk på telefon mellan Axmyr och den nya pojkvännen. Enligt domen i Gävle tingsrätt hade den 20-åriga kvinnan tidigare varit mycket rädd för Leif Axmyr och fruktat för sitt liv. Efter morden sattes lägenheten i brand.


Axmyr hade två kompisar med sig till lägenheten i Gävle. Förutom han själv gick en till in. Axmyr hade kofot och kniv, medan kamraten hade yxa. De båda kompisarna vittnade mot Axmyr och frikändes. Axmyr höll på tjuvhedern och teg. Han har som princip att aldrig prata med poliser, bara inför domstolar.

Om man räknar med frigivning efter två tredjedelars avtjänat straff motsvarar Leif Axmyrs snart 26 år i fängelse ett tidsbestämt fängelsestraff på 39 år. Han vill ut nu. Tycker det är dags. Han har suttit inne i ett kvarts sekel, sedan Falklandskriget började och prinsessan Madeleine föddes.

Han tycker att ”tjuvhedern” har försvunnit inne på anstalterna och ogillar det.

Leif Axmyr var med och grundade Brödraskapet på Kumla i mitten av 90-talet tillsammans med Danny Fitzpatrick och Micke Kallander:


–Vi skulle stå upp för varandra. Men det spårade ur. Jag trodde att vi kanske skulle vara tio medlemmar.

Utöver sin fru Anneli är det ytterligare en person som bär Leif Axmyr framåt; en återfunnen lillebror. En nio år yngre bror som först skämdes så svårt när Axmyr dömdes för dubbelmordet i Gävle 1982 att han inte ville veta av sin storebror och bröt kontakten. Det blev tyst mellan dem i mer än 20 år:


–När det här hände tog jag så illa vid mig. Jag hade varken kraft eller lust att ha kontakt. Men jag har funderat under flera år och i våras tog jag kontakt. Det han har gjort kan jag aldrig förlåta, men han är ju ändå min bror, säger brodern som är egen företagare i fastighetsbranschen.

Varje morgon vid nio brukar Leif Axmyr ringa brorsan. De har talat om minnen och om barndomen.

Brodern har lusläst livstidsdomen och förundersökningen och tycker sig se stora luckor som tyder på att Leif Axmyr i vart fall inte var ensam gärningsman. När det kommer på tal fnyser Axmyr lite och säger:


–Även om det skulle vara så att det inte bara var jag, så är det preskriberat nu. Det är som det är.Intervju med Leif "Myran" Axmyr - Ärrad

Leif Axmyr säger själv att han är som en tomburk som rullar fram och tillbaka i korridoren, till ingen nytta. Nu är han 70 år och har suttit inspärrad utan permission i 27 år i sträck. Orsaken är att han en gång, i svartsjuka och vrede dödade sin fd sambo och hennes nye man. Några år i frihet är vad han önskar sig, men Örebro tingsrätt avslog nyligen hans ansökan om tidsbestämning.Under några samtal vårvintern 2008 talade Leif Axmyr och frilansjournalisten om kärleken, kassaskåpssprängningar, angiveri och fängelsetillvarons utveckling under 1900-talet. Klimatet har hårdnat mellan fångarna, anser Leif-Bruno Axmyr, som har samlat kunskap om livet innanför murarna i sammanlagt 40 år.

Dokumentären är det andra programmet om livstidsdömda av Martin Hedén. Lyssna även på Rösterna inifrån.