4 sep. 2010

BRÖDRASKAPET LEDAREN MÖRDAS - MORDET PÅ DANIEL FITZPATRICK

Daniel Fitzpatrick, ledare och grundare för organisationen Brödraskapet, skjuts till döds i Råcksta i västra Stockholm den 18 juni sommaren 1998.

Mordet på Daniel Fitzpatrick medförde en tidvis försvagning av Brödraskapet, en klubb som hela tiden har velat gå sina egna vägar.Danny "The Hood" Fitzpatrick dömd till åtta års fängelse för ett värdetransportrån i Stockholm 1992. Han var även misstänkt för mord på en polisman i samband med ett rån i Högdalen samma år. BSK rekryterade några av den tidens värsta och mest kända kriminella individer. Medlemmarna var dömda för grova rån, grova narkotikabrott, mord, dråp, mordförsök på poliser med mera. Kraven för medlemmarna var bland att de skulle sitta på någon av de stora riksanstalterna och vägra att lämna urinprov eller delta i behandlingsprogram. De var också tvungna att visa papper på att de inte hade tjallat.

Kriminalvården isolerade och förflyttade BSK-medlemmarna, men effekten av detta blev i stället att organisationen spreds till andra anstalter. Under åren 1996-97 beräknas BSK ha haft 80-90 intagna i sin organisation och utövade ett starkt inflytande på såväl andra intagna som personal. Enligt polisen och kriminalvården var BSK-medlemmarna mycket brottsaktiva på fängelserna, främst med narkotika- och våldsbrott. Flera mord på anstalterna Kumla och Tidaholm under 90-talet tillskrivs också BSK. En BSK-medlem avtjänar än i dag ett livstidsstraff för mord på en annan intagen på Tidaholmsanstalten 1998. Enligt uppgifter i utredningen mördades den intagne för att han ”snackat skit om Brödraskapets president”.

Läs mer